Preporuka Mreže NO: Kako Nadoknaditi

Kao prvo, samo želimo još jednom skrenuti pažnju na to kako Sistem razmišlja: bitno je nadoknaditi sate i dane, bitno je nadoknaditi minutažu tokom koje učenici trebaju sjediti u klupama i gledati u nastavnika, nadoknaditi sate na papiru. Bitno je da sve štima na papiru. Jer, ako dođe inspekcija i papiri ne štimaju, Škola Nije Dobra. Nije bitno nadoknaditi – ili, uopće stvoriti – sadržaj, prenijeti znanje, naučiti nešto, stvoriti vrijednost. Jer to ne ulazi u Pravilnike & Propise.

Ali neka im bude. Nadoknadit će se, ne samo zato jer su učitelji bogobojazni državni službenici, nego i zato što će pametan edukator korisno organizirati i iskoristiti dano vrijeme. Za one druge nas ionako nije briga.

Dakle, slijedi naputak Mreže “Nastavnici organizirano” kako Odraditi Nadoknadu uzrokovanu štrajkom prosvjetara Ljeta Gospodnjeg 2019/20.

Kao prvo, ne nadoknađivati nastavne dane subotama, praznicima, nenastavnim danima ili bilo kojim danima u kojima se nastava inače nije planirala održavati.

Kao drugo, do kraja godine nastavu održavati normalno, ali uz obim ispitivanja i ocjenjivanja smanjen otprilike proporcionalno količini radnih dana koje treba nadoknaditi. Generalno, ispitivanje i ocjenjivanje u toku redovne nastavne godine smanjiti na najmanju moguću mjeru, ali odraditi dovoljan broj “velikih ispita” na temelju kojih se na kraju može odrediti zaključna ocjena.

Kao treće, odraditi one nužne poslove ocjenjivanja do redovnog završetka nastavne godine, dakle do 17. lipnja 2020. godine, tako da se toga dana svakom učeniku može zaključiti ocjena ili, ako je učenik izostajao s onih malobrojnih ispita koji su se održavali tokom godine, službeno ustvrditi, ukoliko se učenik ne pojavi na nadoknadama, da će biti neocijenjen.

Kao četvrto i zaključno, ostaviti dane nadoknade za korekciju i poboljšavanje ocjena onima koji su za to zainteresirani, pri čemu razrednik i škola mogu, a vjerojatno žele, opravdati izostanke učenicima koji na tim danima nastave neće biti prisutni, jer ako suzadovoljni zaključenim ocjenama, nema ni potrebe da budu.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!