Sustav je u kolapsu, OSIM učitelja! Rezultati PISA-e stavljeni u kontekst kažu da su hrvatski učitelji među najboljima u svijetu

Izvor: Stranica Otpor Stoko

Koliko novaca – toliko muzike.

Iz ovog je grafa vidljivo da hrvatski nastavnici i učitelji imaju daleko bolje rezultate na PISA testovima učenika nego ostale države koje u obrazovanje ulažu jednako kao i Hrvatska – između 2000 i 3000 USD-a po učeniku ili čak i mnogostruko više.

Graf se odnosi na prethodno desetljeće od 2001 – 2010
Brojke u najdonjem redu su iznosi koje države ulažu u obrazovanje. Na lijevoj margini su rezultati PISA testova.

Hrvatska je u tom desetljeću trošila između 2000 i 3000 USD po učeniku i po rezultatima je najbolja u toj grupi. I bolja od nekolicine država koje su u obrazovanje ulagale više, a to su sve države u svijetlo i tamnosivom dijelu grafa.

U ovom su desetljeću rezultati PISA testova HR učenika lošiji, ali je lošiji i prosjek ulaganja.

Ovaj graf dokazuje da učitelji, unatoč malim plaćama i u okviru ulaganja u kojem se djeci ruše stropovi u školama na glavu, ipak postižu maksimalne rezultate.

I onda ih javnost nahuškana parazitima pljuje.

Naravno – to je tako bilo.
Hoće li i biti?
Neće!
Zašto?

Zato jer ni učitelji nisu budale da rade za 850 € kad uz malo truda i svijesti da promjena nije toliko nedostižna, mogu raditi za 2500 €.

Zato se mladi ne upisuju na učiteljske studije, a i ako se upišu, sve češće gledaju preko granice.

I zato neke škole već danas imaju problema sa nedostatkom nastavnika pojedinih predmeta.

Izvor: PDF, 15 str
https://www.mckinsey.com/industries/social-sector/our-insights/how-the-worlds-most-improved-school-systems-keep-getting-better?fbclid=IwAR0veCfIun3-79PSPI60EV9Mlyyq8YsGLhT47fDwjBCxS54YZD3zzKii79U

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!