‘Prvašić je pretukao mog sina, a njegov otac nas je izvrijeđao’

(24sata) Prvašić je napao školskog kolegu. Teško ga je ozlijedio te mu je puknuo mišić. Majka pretučenog djeteta tvrdi da ju je otac prvašića vrijeđao. Škola i dalje ništa ne poduzima…

Stravična priča iz kninske osnovne škole obišla je Hrvatsku. Učenik prvog razreda svojeg je školskog kolegu u travnju ove godine udario takvom silinom u nogu da će nesretni dječak osjećati posljedice cijeli život.

Puknuo mu je mišić, nakon čega je došlo do okoštavanja, pa je dječak nakon dvije punkcije i operiran. Učiteljica tog razreda, nakon čestih pritužbi roditelja, još je u listopadu prošle godine provela među roditeljima i djecom anketu koja je pokazala što se događa u učionici. Kad je vidjela rezultate, učiteljica je obavijestila ravnateljicu škole te nasilnog dječaka nakon njegovih napada na druge učenike počela slati u školsku stručnu službu. Sve ovo, ali i puno više ispričala nam je majka nesretnog dječaka koji je zadobio ozljede za cijeli život:

– Mojem je sinu razbio arkadu, pa nos, pa usta, pa ga je udarao nogom u stomak… Slične stvari radio je i drugima, i to svakodnevno. Nakon što smo mi roditelji reagirali, učiteljica je uradila sve što je mogla. Stručne službe nisu napravile ništa. Nakon što bi dječak nekoga udario, oni bi mu dali bombon i vratili ga natrag u razred, dok ravnateljica nije napravila apsolutno ništa.

Majka je ogorčena na nju:

– Propustila je napraviti sve što je trebala, a što je propisano procedurom. Trebala je obavijestiti roditelje, u suradnji sa stručnim službama narediti procjenu djeteta, obavijestiti Centar za socijalnu skrb… Od početka je sve znala i sve zataškavala, a kad sam je nazvala da moj sin ide na operaciju, rekla mi je: ‘To me ne zanima, to nije moj problem’ – ispričala nam je majka napadnutog dječaka.

Ona je više puta razgovarala i s roditeljima dječaka koji je ozlijedio njezina sina:

– Zamislite, na roditeljskom sastanku pred drugim roditeljima i učiteljicom njegov otac mi je rekao: ‘Odgojila si pi**icu, a ja sam odgojio muškarca’. A učiteljici je rekao da slobodno užetom veže njegova sina za stolicu kad radi probleme, da će on to potpisati.

Pokušali smo to provjeriti u razgovoru s ocem dječaka, ali on nije želio pričati za medije.

Slično je bilo i s ravnateljicom koja je kratko rekla da ne želi davati izjave te je poklopila slušalicu. Ni djelatnice školske stručne službe također nisu željele reći ni riječi o slučaju.

Zato je kninski gradonačelnik Marko Jelić rekao što misli:

– Upoznat sam sa slučajem. Smatram da sustav ne funkcionira kako treba, da je rigidan i da neki njegovi činioci smatraju kako će se problemi riješiti sami od sebe, što se događa vrlo rijetko. Bez obzira na sve, vršnjačko nasilje je nedopustivo i Grad Knin će sa svoje strane na svaki način, a ako treba i financijski, pomoći da se ovaj problem riješi – rekao nam je Jelić. Majka ozlijeđenog dječaka poželjela je da joj sin napokon bez straha krene u školu te da se pomogne drugom djetetu jer, kako kaže, ono nije krivo za svoje ponašanje.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!