Splitski studenti osvojili naslov u Rusiji: Naš ‘AuThink’ potuka je svit!

(Slobodna Dalmacija)  Split (opet) ima prvake svita! Dva Marka, dva Ivana i jedan Luka pod Marjan su donijeli ček od pet tisuća dolara i lovorike kojima ih je zasuo informatički svijet, a tek imaju 118 godina. Zajedno, naravno.


Smislili su naši studenti aplikaciju (računala, tableti, pametni telefoni) za pomoć u edukaciji i socijalizaciji osoba s elementima autizma. Stvar se zove “AuThink” i njezina se “lakša” verzija (“AuThink Lite”) već nalazi u “Windows Storeu” i svatko je može besplatno “skinuti”, što i čine ljudi sa svih strana svijeta.
– Sve je krenulo prije nešto više od godine dana, željeli smo sudjelovati na “Imagine Cupu”. To je svjetsko natjecanje za mlade informatičare. Razrađuju se ideje, stvaraju projekti, sve kako bi se pomoglo ljudima, pojašnjava nam (prvi) Ivan Pavičić (23), student četvrte godine računarstva na FESB-u.
Puno im je savjetom pomogla kolegica Mia Topić, koja studira na Rehabilitacijskom fakultetu. Upravo ih je ona uputila na Tanju Mravak iz Centra za autizam.
– Radovi su trebali biti humanitarnog karaktera, a gdje ćeš veće ljudskosti do pomoći onome kojemu je to potrebno, lakonski objašnjava (drugi) Ivan Božić (22), jedini iz ekipe koji ne studira u Splitu.
On je student računarstva, treća godina, na zagrebačkom FER-u. Naši su mladi genijalci osmislili i stvorili aplikaciju koja omogućava svakom roditelju, edukatoru i djetetu oboljelom od autizma da na bilo kojem mjestu u bilo koje vrijeme pristupi ili virtualnoj igri ili učenju. Naravno, sve prilagođeno stupnju autizma.

Bez straha i treme

– Željeli smo prilagoditi zadatke, individualizirati ih, vjerujem da smo u tome i uspjeli, kazuje Marko Marinović (21), s treće godine računarstva na FESB-u.
Uglavnom, na hrvatskom “Imagine Cupu”, među još sedam timova – premoćno su pobijedili i za nagradu dobili putovanje na svjetsku smotru, koja se ove godine održavala u Rusiji, u Sankt Peterburgu.
– Bilo je gore 400 natjecatelja, preciznije 86 timova iz 71 zemlje, pohvalio je svoje pulene mentor Marko Matijević, najstariji u timu, iako ima tek 28 godina, a radi kao stručni suradnik FESB-ova računarskog centra.
Bez straha, bez treme, prvi po redu – izvlačenjem imena je ispalo tako – Splićani su stali pred svijet i prezentirali svoje čedo.
– Prezentacija je bila otvorena za javnost, a pred nama su bila četiri suca, iz IT sektora, sveučilišni profesori, američki financijeri i jedna novinarka s BBC-ja, prepričava Luka Vidačak (24), s četvrte godine računarstva na FESB-u.
Dan nakon prvog nastupa morali su na svojem štandu dopustiti sucima da se oni sami uvjere u ono što ih je tim uvjeravao riječima dan ranije. To je, pojašnjavaju nam momci, tzv. handzone suđenje. Odradili su i prezentaciju pred izaslanicima svjetskih medija, ali i pred zainteresiranim Rusima.
– Završna je svečanost bila u Alexandrinsky Teatru, kada su nas prozvali kao dobitnike posebne “Microsoftove” nagrade “DreamSpark”. To je bilo nevjerojatno, prisjeća se Ivan prvi.
– Ovacije, reflektori upereni u nas, dodaje Ivan drugi.

Plišani medo i zastava

– Nismo znali što ćemo od radosti, priznaje Luka.
Izašli su pred publiku, noseći hrvatsku zastavu i svoju maskotu – plišanog medvjedića. Samo su, kažu nam, mahali i pozdravljali i drhtavih ruku preuzeli nagrade.
Što i kako dalje, pitamo ih. Planovi su već razrađeni, u to nismo ni sumnjali. Aplikaciju će i dalje razvijati i uspjeli su u naumu da je primijene u cijelom Centru za autizam.
– FESB im je darovao dva računala, “Itel” i “Pondi” su donirali opremu i pripremili infrastrukturu, CARnet je pomogao i od jeseni će sve biti kako smo planirali. Još kada bi tko djeci u Centru darovao koji tablet – našoj sreći ne bi bilo kraja, zaključuju momci.
A sada – ljeto, mi smo ih okupirali taman nakon što su položili ispit iz “Napredne arhitekture računarnih sustava”.
Što rade kada nisu za računalom?
– Nas troje imamo cure, a Luka ima peticu iz “Kriptografije”, smiju se.
Kako je i red. Mi čestitamo od srca! Ponosni smo na vas, silno.

MILENA BUDIMIR

 

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!