Fidel Castro za obrazovanje daje četiri puta više novca od Milanovića!

(Dnevno.hr) Hrvatska vlada konstantnim rezanjem troškova u sektoru obrazovanja čini sve da ga obezvrijedi i degradira. Šokantni su podaci da država poput Kube, za koju se smatra da je ‘zaostala’ zemlja u socijalističkom režimu za obrazovanje izdvaja čak 12,9 posto BDP-a, dok je Vlada u proračunu za 2013. za obrazovanje namijenila svega 3,21 posto. Još su gore prognoze za naredne dvije godine budući da im je u planu za 2014. srezati iznos BDP-a na 3,05 posto, a za 2015. na 2,95 posto.

U to vrijeme već ćemo biti dio velike europske zajednice, a prosjek EU za obrazovanje je 5,6 posto. Hrvatska prema tome od zemlje znanja klizi opako prema zemlji neznanja.
U razgovoru za portal Dnevno Vladimir Milošević, v.d. predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja rekao je da je Hrvatska već sad u velikom deficitu sa nekim predmetima.

– Ukoliko se sad ne odlučimo što želimo s našom djecom, za 10 godina ćemo se suočiti sa teškim kadrovskim problemima jer buduće generacije u školama neće imati tko učiti. Već sad nitko više ne želi studirati kemiju, fiziku i matematiku pa imamo problema s pronalaženjem novih profesora nakon što stari odu u mirovinu – rekao je Milošević. Dodao je kako u europskim zemljama 3.5 posto stanovništva radi u sektoru obrazovanja, dok u Hrvatskoj radi samo dva posto.

Koliko su znanje i obrazovanje važne hrvatskoj Vladi pokazali su njihovi postupci u kojima zadnjih pola godine profesorima konstantno smanjuju plaće, unatoč tome što su im plaće 500 kuna ispod prosjeka plaća u javnim službama.

Učitelji trostruko kažnjeni

Prva kazna od Vlade stigla je ovog ljeta kad su profesori dobili udarac po džepu jer je Sindikat hrvatskih učitelja kao i Sindikat zaposlenih u visokom obrazovanju odbio potpisati novi Temeljni kolektivni ugovor (TKU) kojim se odriču prava na prijevoz, božićnice i regrese. Zbog toga im je s plaće skinuto 3, 5, 7 i 9 posto. Nakon toga je premijer Zoran Milanović u javnosti izjavio kako će svim zaposlenim u javnim službama s plaće skinuti tri posto. Dakle, učitelji su već dva put kažnjeni, a uskoro će biti i treći put.

Naime, Vlada predlaže Zakon o ukidanju uvećanja plaća od 4, 8 i 10 posto za 20, 30 i 35 godina staža zaposlenima u osnovnom školstvu.

– Ova Vlada od svih do sada ima najmanje sluha za radnička prava. U velikom broju socijaldemokratske partije dobivaju izbore zahvaljujući radnicima i sindikatima, a ova je Vlada daleko od socijaldemokratske. Strašna je činjenica da s ovom Vladom nema nikakvog socijalnog dijaloga. Nakon što je premijer u javnosti izjavio da će svima u javnim službama smanjiti plaće za tri posto tek je dva dana kasnije pozvao sindikate na sastanak da nas o tome obavijesti. Isto tako uredbu o smanjenju koeficijenata poslali su mi u ured oko pola 10, a dok sam se vratio sa sastanka i to vidio već je istekao rok za pritužbu. Dali su nam manje od dva sata da reagiramo – rekao je Milošević dodajući kako sindikati pripremaju veliki prvomajski prosvjed kako bi ukazali na teško stanje u obrazovanju.

Uz to ističe kako će dogovoriti još niz akcija jer ne mogu dopustiti da se učiteljima koji ionako imaju mizerne plaće konstanto smanjuju.

– Greška je što javnost percipira da su javne službe javna poduzeća i tvrde da nas ima previše. Naime, u javnim poduzećima ima duplo više zaposlenim nego u javnim službama kao što su škole i bolnice. Nama kronično nedostaje kadrova. Vlada mora nešto poduzeti da privoli nove generacije da se školuju za profesore i da kasniej obučavaju novi naraštaj. S obzirom na situaciju u kojoj se danas nalaze profesori nije ni čudo da se nitko ne želi školovati za to zanimanje. Vlada stalno priča o tome da treba modernizirati obrazovanje, a profesori nemaju osnovni materijal za rad nego od svojih sredstava kupuju papire za printanje, tonere koji su jako skupi, pa do ostalog pribora ako žele da djeca imaju kvalitetniju nastavu – rekao je Milošević.

Prestanite izvoditi zaključke iz marksističke interpretacije

A budući da Vlada sa sindikatima radije kontaktira preko medija, nego osobno, prije par dana Matica hrvatskih sindikata premijeru Milanoviću poslala je i otvoreno pismo u kojem između ostalog stoji: ‘Ovo je zemlja potplaćenog rada i preplaćenog nerada. I s Vama, kao i prije Vas. U tome niste ništa napravili, već ste grubo udarili u srce društva, u najproduktivniji i najkreativniji rad, pri čemu tim radnicima namećete još jedan teret, da navodno netko drugi zarađuje njihovu plaću. Morali biste već jednom prestati izvoditi zaključke koji proizlaze iz marksističke interpretacije nacionalnog dohotka o bazi i nadgradnji (čega očito, kao uvjereni liberal, niste svjesni). Na Zapadu se oduvijek rad u prosvjeti i zdravstvu računao u nacionalni dohodak. Dakle, nitko nama ne zarađuje plaću pa niti Vama, već si mi sami zarađujemo plaću radom koji ima svoju vrijednost, ali zahvaljujući Vašoj Vladi nema svoju cijenu.
U intervjuu ste optužili sindikate da spremaju kaos i državni udar. Zakačili ste se na jedan neoprezan rječnik jednog sindikalnog kolege, senzacionalistički prikazan u jednoj novini, toliko ozbiljnoj da na naslovnoj stranici reklamira tekst o izboru pravog grudnjaka, a inače predstavlja nuklearnu potporu Vašoj politici. Njoj ćete Vi sada uzvratiti smanjivanjem PDV-a na 5% pred lokalne izbore. Toliko o Vašoj i njihovoj sebičnosti.

Da, gospodine Milanoviću, u sve zaoštrenijoj borbi oko sve oskudnijih sredstava, borbi koja poprima obilježje klasne borbe, Vi ste izabrali stranu. Ali mogu umiriti i Vas i njih. Sindikati ne namjeravaju stvarati kaos i izvršiti državni udar. Oni to niti žele, niti mogu. Ne mogu, kada bi i htjeli, jer se u takvu ludost ne bi upustili njihovi članovi, a ne žele jer bez slobode govora ja Vam ne bih mogao pisati ovo pismo, jer bez slobode organiziranja ne bismo imali sindikate. Demokratski okvir naš je zrak i voda bez koje nas nema, i za taj okvir spremni smo položiti i svoje živote, što znači da ćemo i silom braniti demokratske slobode, zatreba li, od svih onih kojima bi palo na pamet da ih suspendiraju zato jer misle da je narod nenormalna i nerazumna gomila kojoj treba vođa hladne glave (i vrućeg žezla).

Dakle, nećemo poduzeti niti jedan protuzakoniti i protuustavni korak, ali ćemo organizirati štrajkove i koristiti sve zakonite pritiske u javnim službama pod uvjetom da to naši članovi hoće. Ovih ćemo dana i tjedana o tome s njima razgovarati. Ako oni to budu htjeli, organizirat ćemo i zahtjeve za prijevremenim izborima jer je to naše demokratsko pravo. Mislim da trebate pristati na koncept političke odgovornosti za svoje postupke, što je jedan od osnovnih temelja uređenih demokratskih društava i političkih sustava. Očito vjerujete kako se politička odgovornost testira isključivo jednom u četiri godine. Građane se valjda u tom međurazdoblju ništa ne treba pitati niti ticati, bez obzira na to koliko politika doticala njihove živote; oni su svoje obavili. I zato ste Vi osobno protiv referenduma građana. Međutim, predsjednik Vlade obnaša funkciju u kojoj nema pravo na poček od četiri godine. Njegov mandat nije nedodirljiv, ma što Vi o tome mislili’.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!