Učitelj skrivenom kamerom snimao curice u svlačionici

(Večernji list) Slučaj nastavnika hrvatskog jezika iz jedne brodske osnovne škole, protiv kojeg je podnesena prijava zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece i kojemu je određen jednomjesečni istražni zatvor i dalje je tema dana u brodskom Posavlju. Policija je iz kabineta poznatog prosvjetnog djelatnika, koji je godinama bio angažiran u organizaciji različitih kulturnih priredaba u gradu, izuzela računalo na kojem je navodno imao pedofilske sadržaje.

Vršitelj dužnosti općinskog državnog odvjetnika Egon Ljubičić danas je bio suzdržan u izjavama, potvrdivši samo kako je protiv osumnjičenog podnesena kaznena prijava. Nastavnika se tereti da je spolno zlostavljao sedam učenica, a policiji su ga prijavili roditelji.

Udaljen s nastave

– Dok je osumnjičeni u istražnom zatvoru, saslušat ćemo svjedoke i provesti dokazne radnje, a nakon toga odlučit ćemo hoće li se podići optužnica – rekao je Ljubičić.

U policiji kažu da osumnjičeni dosad nikada nije prijavljivan za slična kaznena djela. Mještani sela u kojem se nalazi područna škola u kojoj je radio osumnjičeni govore kako su iznenađeni optužbama na račun nastavnika koji u njihovoj školi godinama radi, koji je bio vrlo cijenjen i koji je čak slovio kao neslužbeni ravnatelj zbog dislociranosti službenog iz matične škole. Neki, međutim, tvrde kako se o njegovu neobičnom ponašanju neko vrijeme šuška, a selom se čak proširila informacija da je u svlačionici, u kojoj se učenice presvlače za tjelesni, postavio skrivenu kameru i snimao ih.

– Poznajem nastavnika i uvijek je bio pristojan i ljubazan prema roditeljima učenicima. Vrlo je predano vodio dramsku grupu. Ipak, bilo mi je malo čudno što smo ga u školi viđali doslovno svaki dan, čak i subotom i nedjeljom. Kao da je spavao tamo – kazala je jedna mještanka.

Ravnatelj Mato Elkaz kaže kako je, u skladu s propisima, već donio odluku o udaljavanju osumnjičenog nastavnika iz nastavnog procesa, ali i kako još čeka da ga Županijski sud i službeno izvijesti o pokretanju istražnog postupka.

Prijava izravno policiji

Dodaje kako je o cijelom slučaju više doznao iz medija nego od policije i kako je to prvi put da su se roditelji s nekom pritužbom obratiti izravno policiji, preskočivši pritom razrednika, ravnatelja, pedagoga ili nekog od nastavnika.

– O slučaju smo izvijestili sve mjerodavne službe, od Odjela za osnovno školstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta preko Centra za socijalnu skrb do pravobraniteljice za zaštitu djece. U kontaktu s Ministarstvom bit će aktiviran krizni stožer, u kojem će biti psiholozi, a koji će onda kontaktirati s roditeljima i učenicima te odraditi svoj stručni dio – kaže Elkaz.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!