Škole zatvorene, a natjecanja idu?

Aktualna situacija u kojoj je u velikom broju škola prekinuta nastava stvorila je problem vezan uz školska natjecanja iz nekih predmeta. Naime, ovih se dana trebaju održati natjecanja na kojima bi se neki učenici trebali kvalificirati za daljnja gradska i županijska natjecanja. No, pošto je očito da u školama u kojima se nastava ne održava to neće biti moguće, postavlja se pitanje: što sad? Upravo zbog toga je profesorica kemije Sanja Lukić (inače autorica udžbenika te članica našeg foruma) poslala pismo nadležnim institucijama koje ovdje prenosimo u cijelosti.

Poštovani!

U veljači i ožujku, tradicionalno se već godinama održavaju školska i županijska natjecanja učenika iz mnogih predmeta. Učenici se za te susrete pripremaju mjesecima, a neki i po godinu dana jer se, primjerice, iz stranih jezika mogu natjecati samo u 8. razredu osnovne škole. S obzirom da se na natjecanja prijavljuju savjesni, nadareni i marljivi učenici, ne treba naglašavati koliko je njima to važno u razvijanju samopouzdanja i koliko vremena i truda ulože ne bi li postigli što bolje rezultate.

Zatečeni vremenskim neprilikama u Hrvatskoj, u mnogim se školama nastava ne održava pa su učenici zakinuti jer gradivo za natjecanje još nije u cijelosti obrađeno, a nemaju niti adekvatne uvjete rada i suradnje s mentorima koji ih za natjecanja pripremaju. Iako su neka školska natjecanja već održana, smatram da bi se preostala natjecanja trebala prolongirati dok se ne stvore uvjeti za njihovo provođenje, a to je prije svega povratak učenika i njihovih nastavnika u školske klupe.

Također smatram da bismo se trebali solidarizirati s kolegama koji ne mogu kvalitetno pripremiti učenike za natjecanja jer time mogu propustiti bodove za napredovanje.

Nadam se da ćete ovaj prijedlog razmotriti i razumjeti potrebu za odgađanjem učeničkih smotri i natjecanja.

S poštovanjem,
Sanja Lukić, prof.
Grad Zagreb

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!