Ukor za premlaćivanje, a opomena za “sudionice sukoba”

(Večernji list) Učenicama koje su iscipelarile svoje kolegice izrečena je pedagoška mjera – ukor, ali se prava istina još ne zna. Smatra se da su premlaćene učenice bile “sudionice sukoba” pa i njima navodno slijedi opomena razrednika.

Zbog cipelarenja učenica Osnovne škole u Metkoviću, kćeri bivšeg rukometnog reprezentativca Nikše Kaleba i vatrogasnog zapovjednika iz Metkovića, škola je dvjema napadačicama izrekla pedagošku mjeru – ukor! U nalazu prosvjetnog inspektora, i djevojčice žrtve, koje su zbog ozljeda bile zadržane u bolnici i na promatranju, jedna pod sumnjom da ima potres mozga, a drugoj je bilo nagnječeno rebro, nazivaju se “sudionice u sukobu”! O odgovornosti škole u nalazu inspektora nema ni slova iako je škola tek četvrti dan obavijestila Centar za socijalnu skrb o nasilju u školskom dvorištu, iako su iscipelarenu kćer Kaleba s glavoboljom poslali doma, i to ne u pratnji učitelja, nego dvoje učenika, pravdajući se da je nisu odveli na Hitnu pomoć jer nisu imali odobrenje roditelja koji su bili na putu u Splitu, što Nikša Kaleb naziva notornom laži. Usto, Povjerenstvo škole, navodi se u nalazu, nakon utvrđivanja svih činjenica i dodatnih razgovora poduzet će dodatne mjere protiv drugih sudionica u sukobu!

Kući je vodili učenici

Nejasno je odnosi li se ta formulacija i na žrtve ili na treću učenicu koja je prema svjedočenju drugih učenika sudjelovala u premlaćivanju. Ako se na ovakav način škola kao odgojno-obrazovna ustanova suočava s nasiljem, vodeći se time da skine odgovornost sa sebe i zadovolji protokolarnu formu, teško da će se riješiti problem nasilja u školama, koji je nažalost sve češći. Nakon slučaja u Metkoviću, u listopadu su u četiri grada škole bile mjesta nasilja. Tek će se vidjeti kako će škole u ovim slučajevima odreagirati na nasilje, a Kaleb, s nalazom prosvjetnog inspektora Martina Šimovića i svjedočenjima stručnog osoblja škole, nema dojam da je sve odrađeno profesionalno. Nakon što mu je kći iscipelarena s još jednom učenicom sedmog razreda u dvorištu škole 30. rujna u 12.45 sati, s njom su u pedagoškoj službi, navodi se u nalazu, razgovarale psihologica Maja Jurinović, logopedica Aninka Mateljak, socijalna pedagogica Snježana Nikolić te predsjednica Povjerenstva škole Nikolina Vugdelija, inače pedagogica. Psihologica i pedagogica su prema Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom saslušale Kalebovu kćer i pitali je kako se osjeća i može li razgovarati. U nalazu stoji da su je više puta pitali treba li liječničku pomoć, a da im je učenica odgovorila da nije dobro, ali da može razgovarati i da ne treba liječničku pomoć. Prosvjetni inspektor navodi da je psihologica Jurinović nazvala majku djevojčice, rekla joj što se dogodilo i pozvala je da dođe u školu, a majka je, prema nalazu, rekla da su u Splitu i da ne mogu doći te je dva puta na pitanje psihologice rekla da ne trebaju voditi djevojčicu k liječniku i neka je zadrže u školi jer kod kuće nema nikoga. U 14.20 sati, stoji u nalazu, djevojčica se požalila pedagogici Nikolić na glavobolju, pa je pedagogica Vugdelija o tome opet obavijestila njezinu majku zajedno s razrednicom i pitala je hoće li dijete odvesti liječniku. Majka djevojčice je rekla da je upute kući, a da će ona i suprug pozvati baku da dođe k djevojčici. Škola je dijete poslala kući u pratnji dežurnog učenika i predsjednika razreda! Zašto iscipelarenu djevojčicu koja se žalila na glavobolju kući nije otpratio netko od osoblja škole, a ne učenici, time se u nalazu ne bave!? Na nalaz Kaleb revoltirano kaže:

– Nalaz vrvi lažima. Laž je da su nas uopće pitali mogu li nam dijete odvesti liječniku. Bio sam u autu pored supruge kad je razgovarala sa školom i istina je da smo mi njih pitali mogu li je odvesti na Hitnu pomoć, na što su nam rekli da ne mogu jer to mogu samo roditelj i skrbnik. I kći ih je molila da je odvedu na Hitnu, a njoj su rekli da ne mogu jer nemaju njezinu zdravstvenu iskaznicu! Samo je pedagogica Nikolić govorila da misli da je mogu odvesti k liječniku. Kad smo vidjeli nalaz, supruga i ja smo odjurili u školu. Osjećaj nelagode im se vidio na licima, nisu znale kamo bi gledale, a psihologica Jurinović pravdala se da ona takvo nešto nije rekla inspektoru. Nama verbalno priznaju da nam je kći doživjela nasilje, a u nalazu je se naziva sudionicom sukoba kako bi skinuli odgovornost sa škole. Da nije Hitna pomoć obavijestila policiju, a policija Centar za socijalnu skrb, pitanje je kako bi ovaj slučaj završio – ogorčen je Kaleb.

U nalazu inspektora navodi se da su razgovarali s učenicama i roditeljima djevojčica, da je u ponedjeljak pozvan otac Kaleb (on tvrdi da nije pozvan, nego je sam došao u školu), te mu je rečeno će ga pozvati opet na razgovor kad utvrde sve činjenice. Pozvali su ga tek nakon tjedan dana! U nalazu se nabraja i da su održane sjednice razrednih odjela, radionice s učenicima o temi “Nasilje među mladima i kako ga spriječiti…” Na sjednicama razrednog vijeća razrednih odjela dvije učenice su zbog izazivanja sukoba “kažnjene” ukorom, a ravnateljica škole Božena Nikoletić imenovala je Povjerenstvo za praćenje njihova ponašanja.

“Sudionici u sukobu”

– Nigdje se u nalazu ne navodi da mi je kći premlaćena, nego se koristi termin “sudionici u sukobu”. Zbog svog djeteta neću dopustiti izjednačavanje krivnje, čuo sam da se radi pritisak na razrednicu da se napadnutim djevojčicama izrekne opomena. Neće je ponižavati opomenom da bi zaštitili svoja radna mjesta, a nju još dodatno traumatizirati. Mogu biti sretni da sam reagirao na civiliziran načina kad je premlaćena – kaže Kaleb.

Split, listopad 2011. – Pretučena za velikog odmora

Za velikog odmora brutalno je pretučena 14-godišnja učenica OŠ Gripe. Pretukla ju je vršnjakinja iz druge škole, koja trenira kik-boks, a premlaćivanje je “naručila” djevojčica koja pohađa isti razred kao i žrtva. Djevojčica je zadobila od udaraca nagnječenje lica i hematome po glavi.

Osijek, listopad 2011. – Napadnuta na hodniku škole

Na školskom hodniku u OŠ Ladimirevci kod Osijeka 12-godišnju učenicu pretukla je 14-godišnjakinja iz iste škole. Djevojčica se vratila kući s modricama, glavobolju je trpjela dva dana. Djevojčica napadačica, inače štićenica SOS dječjeg sela, izrazila je žaljenje.

Trogir, 19. listopada 2011. – Dvojica pretukla prvašića

Dvojica učenika trećeg razreda OŠ Petra Berislavića u Trogiru napala su učenika prvog razreda. Dječak se vrtio kući s natučenom jagodičnom kosti i sa slomljenim zubom. U školi su izrazili žaljenje rekavši da s dječacima koji su napali prvašića dosad nije bilo problema.

Imotski, listopad 2011. – Udaren šakom na satu tjelesnog

Na satu tjelesnog odgoja vršnjak je udario šakom u glavu dječaka (11) OŠ Stjepana Radića u Imotskom. Dječak se od udarca srušio na pod te je lakše ozlijeđen, objavljeno je prekjučer u medijima. Zabrinjava da se napadi na učenike događaju učiteljima pred nosom.

Priznala je sve i ispričala se našoj kćeri

Jedna od djevojčica koja je dobila ukor s majkom je posjetila obitelj Kaleb i ispričala se njihovoj kćeri. – Priznala je da je povukla moju kćer za kosu, oborila je na pod i udarala nogom u leđa. Majka joj je ostala otvorenih usta kad je to čula, jer je do tada tvrdila da je riječ o dječjem naguravanju. Djevojčica je rekla da joj je žao i da to više nikad neće ponoviti i pružila je ruku našoj kćeri. Mi smo tu ispriku prihvatili i za nas je to završena priča – kaže Kaleb i dodaje: – Majka druge djevojčice tvrdi i dalje da je riječ o naguravanju. Do ravnateljice škole nismo uspjeli doći.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!