‘Mafijaši’ (10) pokušali otrovati učiteljicu, spasila je djevojčica

(24sata.hr) Članovi bande ‘Mafija’, desetogodišnji učenici osnovne škole, skoro su otrovali svoju učiteljicu. Ona je jedna od šest koje su planirali eliminirati. Ulili su joj otrov u kavu.

Samo dan nakon što su učenici izboli do smrti britansku učiteljicu Ann Maguire u školi u Leedsu, dvojica desetogodišnjaka umalo su ubili svoju učiteljicu u Osnovnoj školi u Lemingtonu, piše Daily Mail.

U trenutku dok je Emma Place (39) na sekundu okrenula leđa, školarci su joj izlili kemikaliju nalik izbjeljivaču u termosicu s kavom. Emmu je spasila djevojčica koja ju je u zadnji tren spriječila da otpije gutljaj. Rekla joj je što se dogodilo. Emma je otvorila poklopac i tada ju je zapuhnuo miris kemikalije.

Nakon incidenta pozvali su policiju. Otlrili su da su dječaci pokušali otrovati učiteljicu miksom sredstava za čišćenje kupaonice. Dužnosnici škole u Lemingtonu sami će odlučiti o kazni za dječake, ali nisu medijima željeli otkriti koja će biti. Učiteljica je odustala od tužbe, a dječaci su trenutačno suspendirani.

Kasnije je otkrioveno da su dječaci članovi školske bande koja se prozvala ‘Mafija‘. Napravili su listu od šest učitejla koje treba eliminirati. Emma je bila samo učiteljica na zamjeni.

Prema drugoj teoriji, radilo se o šali koja je pošla po zlu. Roditelji školskih kolega tvrde da dječaci dolaze iz dobrih obitelji te da su očajni zbog svega.

5 Comments

  1. Trenutna suspenzija? Pih! – kažu u MZOS-u.
    Pred najezdom sve većeg nasilja u hrvatskim školama, iz nadležnog ministarstva najavljuju novi pravilnik o pedagoškim mjerama za koji kažu da će uskoro biti upućen na javnu raspravu, možda čak i prije pada aktualne Vlade.
    Poručuju kako je njihov tim vrhunskih stručnjaka, od kojih većina zna nabrojati imena barem tri osnovne ili srednje škole, osmislio novu mjeru: „strogi pogled“. Zavisno od težine prekršaja učeniku će se moći izreći mjere: strogi pogled razrednika, strogi pogled razrednog vijeća, strogi pogled učiteljskog vijeća i pogled prema drugoj školi.
    Kako učitelji ne bi bili dodatno opterećeni suvišnom birokracijom, kod izricanja mjere zadržat će se „dobri stari“ upravni postupak. Dakle, pisani prijedlog mjere nakon kojeg slijedi sjednica odgovarajućeg tijela škole koje se izjašnjava o valjanosti prijedloga. Nakon toga prigovor roditelja pa sjednica tijela škole koje razmatra prigovor. Zatim sjednica tijela škole koje izriče mjeru pa žalba roditelja, odluka o žalbi roditelja i na kraju tko izgubi ide na upravni sud pa sve ispočetka. “Prosto k’o pasulj“ – rekli bi istočni susjedi.
    Jedina novost je da roditelji za obranu svojih kućnih dragulja od nerazumnih objeda nastavnika više neće morati angažirati odvjetnike o svom trošku, već će trošak odvjetnika po izboru roditelja snositi država.
    Nakon završetka žalbenog postupka, postane li mjera izvršna, za prve dvije mjere, razrednik će učeniku uputiti jedan strogi pogled u trajanju do tri odnosno do pet sekundi. Strogi pogled učiteljskog vijeća učeniku će uputiti učitelj koji je bio zapisničar sjednice na kojoj je mjera donesena, a trajanje strogog pogleda naknadno će se odrediti pri čemu će se voditi računa da dužina pogleda kod učenika ne izazove nepotrebnu neugodu. Najstroža mjera traži da učenik uputi pogled u pravcu neke od susjednih škola koju, u konzultaciji s Uredom državne uprave, odredi ravnatelj.
    S uvođenjem novih mjera trebat će izmijeniti i Pravilnik o radu učitelja čime će se učiteljima zabraniti korištenje strogog pogleda u svim drugim slučajevima, osim kada izvršavaju pedagošku mjeru „strogi pogled“.
    Iz MZOS-a poručuju kako će ovim pravilnikom konačno stati na kraj neprimjerenom ponašanju učenika. Sada je jasno da, nakon što su odbili inicijativu udruge Nastavnici organizirano, u MZOS-u nisu sjedili skrštenih ruku.

    1. još ti samo fali stručnjak iz mup-a koji će taj strogi pogled nacrtati u stilu fotorobota i priložiti dokumentaciji

  2. Hm… Zašto uvijek za djecu koja naprave problem piše da su iz “uzornih/dobrih obitelji”..al gotovo uvijek

    1. Sada će to riješiti naš Ministar samo da predstavi zdravstveni odgoj.
      “Najava: Ministar Jovanović sutra u Zadru
      Zadar, 19. veljače 2013.
      Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović boravit će sutra, 19. veljače, sa suradnicima u službenom posjetu Zadru. Tom prilikom će, zajedno s članicom Povjerenstva za izradu Kurikuluma zdravstvenog odgoja dr. sc. Sanjom Musić Milanović, u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje (Ulica Asje Petričić 7) predstaviti provedbu 1. modula Zdravstvenoga odgoja – Živjeti zdravo. Prezentacija će početi u 10.45 sati.
      U pratnji ministra u Zadar dolaze Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, mr. sc. Petar Šokić, voditelj Službe za kapitalne investicije, proračun i računovodstvo, Ivana Kalogjera, gl. savjetnica ministra, Sabina Glasovac, savjetnica ministra za odgoj i obrazovanje te Sanja Polić, tajnica Kabineta ministra.” Koliki li su putni troškovi, dnevnice i slično bili na tom i sličnim putevima?

      Je l već riješio?
      Sačekajte malo da riješi sport, onaj profesionalni. Zar nije 4. slovo u naslovu Ministarstva sport onaj najširi ili Mamićev sport, mislim da prosvjetari nemaju pojma koliko Ministar ima posla. Pa treba nagraditi sportaše mirovinama, nije važno što oni porez ne plaćaju…
      Zar su važni ti profesori, magistri i njihova škola…
      Pa mora si čovjek naći posao kad upropasti školstvo!
      Nema vremena.

      A facebook snimke profesora? Imamo članak 131. Kaznenog zakona Republike Hrvatske
      (1) Tko neovlašteno i kriomice snimi drugoga filmski, televizijski, videokamerom ili fotoaparatom, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.”

      I na kraju zamislimo našeg Ministra u današnjem razredu.
      On će biti “bolji od drugih”.

  3. jel se smije ovdje komentirati ili ćemo i tu zabraniti raspravu? ipak se radi o problemima engleskog školstva a ne radi se intenzivno na rješavanju aktualnih gorućih pitanja obrazovanja u RH?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!