Kerumovi kadrovi za splitske škole: Sve ostaje unutar obitelji

(Index.hr) Što mislite što je Kerum ostavio za sam kraj vladavine Splitom? Posljednja 59. točka na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u ovom mandatu rezervirana je za škole, odnosno, imenovanja članova školskih odbora koji upravljaju školama.

Dani i curi sedam odbora

Odabir je vrlo zanimljiv, ali ne i iznenađujuć. Naime, kao i dosad, Kerum i Nevenka odlučili su se za svoje probrane kadrove. Nevenkinoj kćeri Dunji Matković povjerena su čak tri školska odbora (Trstenik, Srinjine i Mertojak), no još veće povjerenje iskazano je HGS-ovim vijećnicima Lidiji Bekavac i Dani Galiću. Dobili su po četiri odbora.

Pravo je iznenađenje imenovanje Josipe Jelavić Mitrović u tri školska odbora. Riječ je o djevojci Dane Galića. Zajedno će sjediti u školskom odboru OŠ Gripe, dok će društvo u odboru OŠ Plokite mladoj Josipi praviti Lidija Bekavac, koja će kao predsjednica Odbora za imenovanja iduće srijede izvijestiti gradske vijećnike o kadrovskim promjenama, uključujući i vlastito postavljanje u četiri odbora.

Klan Borozan

Mjesta u odborima našlo se i za bivšeg Kerumovog vijećnika Tomislava Borozana, aktualnog ravnatelja Športskih objekata, inače bivšeg predsjednika Odbora za imenovanja, njegovu suprugu Vedranu te brata Igora Borozana.

Nije prvi put da se čitatelji Indexa susreću s ovom trojkom. O imenovanju Vedrane i Igora Borozana u Upravna vijeća Gradske knjižnice Marka Marulića i Športskih objekata pisali smo u prosincu 2009. godine. Tada nisu bili za razgovor, teško je za očekivati da se nešto promijenilo nakon tri i pol godine. U svakom slučaju, imenovanja s kraja i početka Kerumovog mandata pokazuju da se apsolutno ništa promijenilo nije.

Vrijedi možda zabilježiti i kako su po tri mjesta u odborima splitskih škola dobili i već dokazani Kerumovi menadžeri Mario Dadić i Mario Meštrović, poznati iz Koteksa i DES-a.

Velike ovlasti

Školski odbori imaju velike ovlasti, odlučuju o zapošljavanjima u školama, uključujući i postavljanje ravnatelja. Tri člana imenuje politika, dva dolaze iz nastavničkog vijeća, jedan iz vijeća roditelja, dok je jedan član predstavnik radnika. U Splitu se ove stvari ostavljaju za kraj mandata. Kerumovi ljudi trebali bi zamijeniti one koje je pred kraj mandata imenovala administracija prethodnog gradonačelnika, HDZ-ovog Ivana Kureta.

Kako je posljednja sjednica Gradskog vijeća Splita sastavljena od čak 59 točaka, bit će podijeljena na dva dijela. Prvi je na redu sutra, drugi tjedan dana poslije.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!