Nekima od najboljih profesora posao ugrožen jer nisu strojevi koji gradivo samo diktiraju

(Večernji list) – Zato što ja tako kažem! – odbrusio je Dario Budimir, ravnatelj Klasične gimnazije, učenicima nakon što su se usudili zatražiti objašnjenje njegovih novih mjera koje su suprotne statutu škole i propisanim zakonima.

Iza vrata je kaos!

Dojučerašnji omiljeni profesor hrvatskog jezika i književnosti, današnji ravnatelj, kako tvrde učenici, novom pozicijom provodi tiraniju i krši baš sve zakone. Nekoliko tjedana bili smo u kontaktu s četvero učenika različitih razrednih odjela škole (podaci poznati redakciji) koji su poručili: iza zatvorenih vrata je kaos! Ravnatelj učenike drži pod ključem, naredio je profesorima da svaki njihov izlazak na toalet bude detaljno zapisan – sat i točna minuta izlaska i povratka u učionicu, skratio je školske odmore, uvjetuje odlaske na izlete, nenajavljeno upada u učionice za trajanja nastave. Svojim ponašanjem ravnatelj Budimir prekršio je Pravilnik o zaštiti na radu jer je zatvaranjem svih vrata škole doveo u opasnost učenike, prekršio je Statut Klasične gimnazije na obje dosadašnje konstituirajuće sjednice Vijeća učenika jer učenike, kojima je to pravo i obveza, nije pozvao na sjednice na kojima se donose odluke koje se tiču njih, kao i Pravilnik o kućnom redu jer ga nigdje u školi nije istaknuo. Prema tom je Pravilniku napravio i prekršaj kada je veliki odmor učenicima sa 20 smanjio na 15 minuta.

Bez društvenih mreža

– Nekima od najboljih profesora sada je posao ugrožen jer pred sobom na satu nisu imali detaljan plan nastave razrađen po minuti i jer nisu prihvatili da budu strojevi koji gradivo predaju samo ga diktirajući – prepričavaju učenici novo pravilo ravnatelja koji zahtijeva da profesori plan nastave imaju u minutama i od njega ne odstupaju. U trenutku kada bane u učionicu, profesori su mu dužni pokazati svoj limitirani plan.

– Zabranjeni su i odlasci učenika na toalet tijekom sata, da bi nakon nekog vremena ravnatelj odlučio malo modificirati tu svoju reformu – profesori učenike smiju puštati na WC, ali dužni su zapisati točno vrijeme odlaska – govori gotovo u dahu drugi učenik. Za kaos u školi znaju i u Ministarstvu obrazovanja.

– Provest će se inspekcijski nadzor u kojem će se utvrditi činjenice relevantne za bilo kakvo daljnje postupanje – poručuje ministar Jovanović.

Ravnatelj Budimir s nama ne želi razgovarati. Po trećim osobama poručio je da se o problemu očitovao Ministarstvu i da nema komentara. Profesori potvrđuju priču – detaljnije ne žele govoriti jer se boje kazne. A učenici? Oni samo traže onu radnu atmosferu koja je bila prije novih pravila.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!