Ima natjecanja, nema natjecanja, ima natjecanja, nema natjec…

O nesposobnosti i nesnalaženju prosvjetnih vlasti u situacijama koje su na bilo koji način vezane sa stvarnošću je već puno rečeno, a kako izgleda, i dalje će se govoriti. Najnoviji primjer govori o prešutnom ukidanju, zatim poluprešutnom djelomičnom vraćanju natjecanja iz matematike za 4. razred osnovne škole, ali samo za neke. Izvještaj o cijelom slučaju prenosimo sa stranica koje održava naša članica Antonija Horvatek.

O natjecanju za 4. razred osnovne škole u šk.g. 2012./13.

Svake godine svjedoci smo nekih novih lapsusa i nelogičnosti vezanih uz natjecanja, što iz matematike, što iz drugih predmeta. Ovogodišnja organizacija natjecanja iz matematike za 4. razred osnovne škole posebna je priča za sebe.

Naime, na početku školske godine, u rujnu 2012., nismo čuli da će biti ikakvih promjena što se tiče toga tko će sve sudjelovati na natjecanjima. Dakle, učiteljice 4. razreda uobičajeno su krenule sa dodatnom nastavom i s pripremama učenika za natjecanja.

U studenom-prosincu čuli smo od naših ravnatelja da je na njihovom stručnom skupu rečeno da za 4. razred OŠ neće biti državnog natjecanja, odnosno da će najviši nivo biti županijsko natjecanje.

Sredinom prosinca na stranicama AZOO-a pojavile su se propozicije za natjecanja iz matematike, u kojima je pisalo da će biti natjecanja za učenike od 5. do 8. razreda OŠ i od 1. do 4. razreda SŠ, a o četvrtom razredu osnovne škole niti riječi. Kod navođenja gradiva koje se može pojavljivati na natjecanju, opet ni riječi o 4. razredu OŠ. Dakle, nakon što su učiteljice razredne nastave 3-4 mjeseca pripremale djecu (četvrtaše) za natjecanja, sad, pred kraj 1. polugodišta, morale su djeci reći da tog natjecanja za njih ipak neće biti.

Danas, 17. siječnja 2013., nakon što su održana školska natjecanja, upitala sam u mojoj školi da ipak slučajno nisu stigli i zadaci za četvrtaše, jer zapravo je nekako “mutno” bilo rečeno sve u vezi njihovih natjecanja. Teško ćete pogoditi koji sam odgovor dobila:

Ne, na našu školu nisu stigli zadaci za četvrtaše, kao ni na mnoge druge škole u RH.

A opet, postoje škole na koje jesu stigli ti zadaci!

Kako?

Kad je rečeno da za četvrtaše neće biti natjecanja, neke su se škole navodno pobunile, pa je navodno odlučeno da bi tog natjecanja ipak moglo biti, te je ono organizirano za one škole koje su se prijavile. Stoga su zadaci za četvrte razrede poslani na škole nekih županija – koje su se prijavile.

A priču o tim prijavama u mojoj su školi čuli tek dan prije natjecanja. Možda u nekim školama nisu niti čuli!

Što reći?

Zašto je u redu da su se najbolji učenici 4. razreda po cijeloj Hrvatskoj pripremali za natjecanja od rujna do prosinca, da bi im u prosincu bilo rečeno da natjecanja neće biti, te ono za mnoge niti nije održano, a za neke je ipak održano? Dakle bez problema je moglo biti za sve, zar ne? Ali, koga je u ovoj državi briga za svu onu djecu koja su razočarana bezobzirnom i neprofeosionalnom organizacijom?

Razočarane učitelje i neću previše spominjati, recimo da smo mi odrasli pa ćemo se nekako nositi sa svakakvim problemima i razočaranjima, iako naravno da nije u redu da naše nadležne institucije od nas stalno rade mulce.

Ali isto to raditi s djecom?!

4 Comments

  1. Ovo društvo pokazuje kako duboko tone u bespuća svojih gluposti.Za najbolje nema novaca,osim matematike,upitna su bila i natjecanja za 5. i 6. razrede
    (na škole je stigao takav dopis u kojem još piše:osim izuzetaka).To znači da za učenike nema npr.LiDraNa ili matematike.A možda ipak ima?
    Apsurdno je da za najbolje nema novaca,ali zato se pretjeruje s pažnjom,seminarima,papirima,dokumentacijom, radom stručnih službi za učenike koji se školuju po primjerenom programu(koji će u konačnici završiti pomoćna zanimanja).Previše se govori o ZO, dok učenici neprimjerenog ponašanja uživaju sva prava i polastice(da bi uč. dobio opomenu vodi se cijeli upravni postupak).
    Dokad takom u zemlji znanja?

  2. Ali eto, nisu nam ni nastavnici puno bolji [kao ni škole] kada dođe do samog natjecanja. Eto, prošle godine je nastavnica iz kemije odbila pripremati moju mlađu sestru za natjecanje iz kemije od samog početka jer, eto, ona ne drži dodatnu nastavu. Kako mi je sestra zbilja nadarena u tom području, a ja odličan student na fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, odlučio sam ju sam pripremiti što se na kraju pokazalo kao odlična odluka koja je donjela rezultate za pamćenje. I gdje je onda problem? U nastavnici koja se odjednom sjetila da predaje kemiju i da bi joj baš dobro došlo plaćenih par dana u Poreču kao mentorici moje sestre. Naravno, ja ionako ne bi imao osiguran put, ali smatram da je ovakvo ponašanje bilo izričito bezobrazno od strane nastavnice. Kažu, lako je poslije bitke biti general. Pitam se samo je li već počela pakirati kofere i za ovogodišnje natjecanje za koje neće ni znat dva dana prije samog događaja…!?

  3. Sve u svemu, žalosno. No, moram naglasiti da i prošle školske godine nije bilo regionalnog za 4. razred. Znam, jer su se moje učenice prekrasno poredale od 1. do 3. mjesta, što mi se nije nikad dogodilo u mojih 28 godina staža, i nakon mog silnog veselja mi rekoše da nema regionalnog. Kad sam pitala nastavnicu iz matematike kako to, rekla mi je da je ta odluka donesena prije nekoliko godina, i to baš oni, nastavnici, profesori od 5. do 8. na županijskim aktivima su tako odlučili jer se moralo nešto rezati,, a neće valjda rezati od 5. do 8. Eto, srezaše, čak i školsko! Tko je započeo rezanje? Iz objašnjenja je jasno. Nismo povezani i nikog nije briga ni za koga. Lidrano neću ni spominjati.

  4. Nažalost, vaš primjer je dokaz da sustav ne funkcionira kako treba.Nastavnik dobije s početkom školske godine tjedno zaduženje prema odluci ravnatelja.Ponekad se ne pita trebaš li dop za slabije, ili dod za napredne.I tako nastavnici moraju prihvatiti zaduženje kakvo god bilo.Inače,
    takva je problematika u svim predmetima:na natjecanja često idu djeca s kojima se radi i izvan škole-od stranih jezika,do kazališnih družina,roditelja, braće…

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!