Ne nasjedajte!

S više strana nam dolaze informacije o “nagovaranjima”, zastrašivanjima i, najzanimljivije od svega, širenju lažnih informacija kojima se pokušava članove sindikata i sve koji će sutra glasati na referendumu nagovoriti da glasaju ZA “sporazum”. Šire se raznorazne priče o koeficijentima i dodacima, prijetnje da bi se odbijanjem moglo dogoditi da učitelji izgube apsolutno sve – i koeficijente i dodatke i plaćanje dana u štrajku, pa čak i to da je štrajk zapravo nelegalan i da sudska zabrana “samo što nije”.

Baš šteta što su štrajkaši onaj obrazovaniji dio populacije koji ima puno manju sklonost biti podložan propagandi i lovu u mutnom.

Prije svega, osvrnimo se na najveću glupost, da je štrajk zapravo “nezakonit”. Nećemo se uopće truditi povlačiti članke iz Zakona o radu, pročitali smo ih i slatko se nasmijali, koga zanima, neka pogleda sam, a ako ne, samo upotrijebite elementarnu logiku: da postoji i najmanja šansa za to, zar itko misli da bi sve ovo trajalo već mjesec i pol?

Druga prijetnja je da će se, ako se sutra ne zaokruži “za”, početi dijeliti otkazi, da će učitelji izgubiti i koeficijente i dodatke, slanje u radne logore još nije spomenuto, ali očekujemo i to.

No, najgore od svega je da se ovakve stvari čuju od samih povjerenika, i to ne samo jednog sindikata, i to ne samo na školskoj, nego i županijskoj razini! Štoviše, te se priče prodaju kao da su došle iz usta nekih predsjednika sindikata, što se na kraju, nakon kratke provjere, pokazalo kao laž! Želimo samo napomenuti da bilježimo sve glasine i da smo do sada uspjeli ući u trag nekima od izvora te da se spremamo objaviti neka od imena u trenutku kad to bude oportuno, kako bi se i središnjice i baza znali s takvima obračunati. Platne liste i usluge koje su takvi dobili za svoje poslove ne možemo dokazati, ali nije ni bitno, nismo na sudu, no živimo u 21. stoljeću, katran i perje su jeftini i sigurni smo da će učitelji u podružnicama iskoristiti svaku priliku da si na zabavan način prikrate dane i tjedne štrajka koji dolaze.

Kolegicama i kolegama samo želimo još jednom poručiti: ne nasjedajte na sve što čujete! Kako su pokušali okrenuti javost protiv nas – a znate i sami što smo sve čuli u ovih mjesec i pol – tako će isprobanim metodama pokušati utjecati i na glasačko tijelo da na referendumu zaokružite “za”. No, ne dajte se! Kad čujete neku informaciju, uzmite zrno soli i prvo se zapitajte: ima li to smisla, od koga ste to čuli, je li “netko je rekao da je netko rekao” i koliko je pouzdan izvor iz kojeg ta “informacija” dolazi.

Drugim riječima, ne budite bedaki. Zna se kome je u interesu posijati sumnju.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!