Šaptači prosvjetnoj inspekciji

piše: Vapa

Baš je zgodno kad ti se najavi prosvjetna inspekcija ili viši savjetnici AZOO-a koji dolaze u nadzor, a ti ne znaš zašto pa iščekuješ. Ne bi da je neki napeti kraj knjige ili filma pa ti ne smiju reći da ti ne pokvare veliki finale. A dolasci prosvjetne inspekcije i jesu, zaista, poput filma. I to lošeg, kojem se žanr ne može odrediti.

Osciliraju ti posjeti od tragedija preko komedija, a zadire se tu i u znanstvenu fantastiku jer nikad ne znaš što te čeka, tko te čeka i tko te ima na nišanu. Međutim, za sve te neostvarene glumce, da ne kažem režisere, prosvjetna inspekcija i viši savjetnici su tu da njihove ideje sprovedu u djelo. I što na kraju bude? Ništa. Jedno veliko NIŠTA. Toliko o onom neizvjesnom finalu jer oni se samo najave pa se ti misli koji žanr te očekuje.

Western da te malo zajaše, strava i užas da te par sati seciraju ili će možda biti prilike da se u inspekcijskom nadzoru ekranizira i filmsku inačicu dobije Selo gori, a baba se češlja. Bude tu i opravdanih prijava, da se razumijemo, ali opet ništa. A film – kada završi s ništa – je propao, ma kojeg žanra bio. Uzalud su se novci utukli u njega. Sad zamislite koliko su se puta novci utukli u propale scenarije naših prosvjetnih inspekcija i nadzora jer oni moraju slušati svoje šaptače.

Šaptačice su uglavnom mame koje, umjesto da šapću djeci priče za laku noć, šapću našoj prosvjetnoj inspekciji. E, ali nisu sve prijave iste . Ne, ne. Kad šapće obična mama sa sela ili mama, ugledna dama, nije to isto.
Odavno mi znamo da smo u Hrvatskoj svi neravnopravni pred sudom. Dakle, kad šapće mama na visokoj nozi, tad jedan inspektor nije dovoljan. Onaj uzaludni trošak unaprijed propalog filma se u najmanju ruku treba udvostručiti. Nek’ se zna. Jedan ipak nije sposoban, pardon, dovoljan za provesti u djelo scenarij kojeg osmisle naši ugledni građani. Za ljubav je ipak potrebno dvoje iliti It takes two to tango.

Da ne završimo s ništa, jer ne volimo loše krajeve, evo jednog za pamćenje snimljenog po istinitom događaju. Prijave roditelji prosvjetnoj inspekciji kolegicu. Razlog: ona postavlja pitanja kojih nema u knjizi. Dođe prosvjetna inspekcija, obavi uvid i predloži kolegicu u napredovanje.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!