Udruga srednjoškolskih ravnatelja uvjerava da je direktor škole u kojoj je žigosana cura nepravedno smijenjen

(Telegram) Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (UHSR) i Ogranak Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije uputili su ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak dopise vezane uz smjenu ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru, Joze Dragića u kojima, uz ostalo, traže izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji kako bi se izbjeglo njezino, kako navode, subjektivno i netransparentno postupanje.

Zadarski ogranak Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja ne slaže se s Dragićevom smjenom te poziva ministricu da još jednom analizira prijedlog prosvjetne inspekcije. Ističući kako jasno i nedvosmisleno iskazuju “nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku i vrsti nasilja, a pogotovo vršnjačkog”, iz udruge navode kako se ne mogu oteti dojmu da je Dragić “proglašen krivim prije nego što mu se krivnja dokazala te da su javni pritisci uvelike utjecali na to”.

Cijela je situacija, smatraju, “poprimila razmjere neozbiljnog i neodgovornog pristupa važnom problemu koji postaje marginalan u odnosu na panično traženje krivca”, te je, navode, “stvoreno ozračje javnog straha koje nije dobro ni za jednog dionika društva, a posebice ne za djecu odnosno učenike”.

BRANE RAVNATELJA ZADARSKE ŠKOLE

“Pitamo se koga zaista zanimaju razlozi zbog kojih je došlo do spornog događaja, tko zaista promišlja o problemu, a tko brzopoteznim reakcijama i izjavama potiče neosjetljivost i destruktivne oblike ponašanja. Kad je riječ o školama pojedinci bez uporišta uzimaju sebi za pravo formirati mišljenje i stav javnosti, donositi sudove i procjene o stručnosti i ispravnosti postupaka profesora, stručnih suradnika i ravnatelja”, ističe se u dopisu Ogranka UHSR Zadarske županije koji su potpisali predsjednik ogranka, Rade Šimičević i dvadeset ravnatelja, članova ogranka.

Događaj vršnjačkog sukoba koji se dogodio u zadarskoj školi smatraju “temom o kojoj bi se dalo još puno raspravljati”. No, u ovom trenutku je, ističu, “najbitnije uočiti propuste koji su učinjeni, a ne dopustiti da nespretne i nesmotrene izjave koje je ravnatelj Jozo Dragić izrekao budu temeljna vodilja u procesu smjene ravnatelja, koji nakon više desetljeća predanog rada u školi sigurno nije zaslužio ovakav odlazak”. Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dodaju, nije propisalo za koje se prekršaje izriče koja mjera.

“Zakon o prosvjetnoj inspekciji nije ni funkcionalan niti transparentan. Ostavlja prostora za neke subjektivne procjene i neutralnom promatraču nudi dojam kako škole i Ministarstvo znanosti i obrazovanja nisu ni u kakvoj sinergiji, iako je to nužno i jedino moguće”, smatraju. Ministricu pozivaju da što hitnije izmijeni Zakon o prosvjetnoj inspekciji, ubrza donošenje Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama te, kako navode, olakša svima rad iz pozicije krovne institucije odgoja i obrazovanja, kako ne bi bili “prepušteni sami sebi i u konačnici sankcionirani ili pak smijenjeni bez jasnih i transparentnih kriterija”.

TRAŽE HITNU IZMJENU ZAKONA O PROSVJETNOJ INSPEKCIJI

Na hitnu izmjenu Zakona o prosvjetnoj inspekciji poziva i Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (UHSR), upozoravajući usto da u hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu ne postoji sustav osiguranja kvalitete niti propisani stručni kriteriji za izbor i smjenu ravnatelja.

“Dok god se to ne učini, poruka je obrazovne politike da joj nije važno kako se rukovodi odgojno-obrazovnim ustanovama. Dok god se to ne učini i dalje će se u svakoj situaciji ravnatelji proglašavati jedinim krivcima za sve. Pitamo se kome je to i zašto u interesu. Tražimo od Vas da učinite sve da se situacija razjasni i da se prema svim nastavnicima i ravnateljima u Republici Hrvatskoj postupa na isti profesionalni način”, ističe se u dopisu UHSR koji je potpisala predsjednica Suzana Hitrec.

‘INSPEKCIJA DOBILA UPUTE DA IZDA NALOG ZA SMJENU’

Kada je riječ o vršnjačkom nasilju u zadarskoj školi, iz UHSR ističu da je on nedopustiv te da na svaki način osuđuju sve koji su sudjelovali u njemu. U javnosti je, napominju, poznat dio činjenica o tom slučaju. Iz medija su, kažu, saznali da je ravnatelj, po vlastitim izjavama, postupio po protokolu te da je “prosvjetna inspekcija hitno izašla ispitati krivnju škole i ravnatelja te brzinski ustanovila da je škola u prekršaju te da će platiti novčanu kaznu, dvoje zaposlenika će dobiti pisano upozorenje iz radnog odnosa, a za ravnatelja je predložena smjena”.

Dodaju kako su iz anonimnih izvora saznali da je “prosvjetna inspekcija prije odlaska na uvid dobila upute da pronađe razloge i izda nalaz za smjenu ravnatelja”. UHSR traži objašnjenje zbog kojih je točno prekršaja predložena smjena ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole iz Zadra. “Koji su to točno prekršaji za koje prosvjetna inspekcija donosi nalaz u kojem predlaže smjenu ravnatelja”, pitaju i ističu da nikome “nije u interesu da to ostane tajna”.

PRIJAŠNJI SLUČAJEVI KOJI NISU ZAVRŠILI OTKAZIMA

Usto podsjećaju da je posljednjih godinu dana bilo nekoliko događaja iznimno neprihvatljivog i agresivnog ponašanja, a niti jedan nije završio otkazom zaposlenika ili prijedlogom za smjenu ravnatelja te da su u posljednjih deset godina nekoliko puta upozoravali Ministarstvo da treba jasno i transparentno propisati u kojim slučajevima, odnosno za koje prekršaje se izriče koja mjera.

“S obzirom na nefunkcionalan Zakon o prosvjetnoj inspekciji poznato je da za ista ponašanja ili prekršaje različiti inspektori donose različite mjere. Ništa nije niti standardizirano niti transparentno. Zbog svega navedenog može se posumnjati da postoje različiti politički, lokalni i javni pritisci da se ‘iskoristi prilika’ da se pojedine ravnatelje smjeni ili da se na ovaj način umjesto stručnog argumentiranog postupanja donose subjektivne odluke kojima se dobivaju podrške neupućene javnosti”, upozoravaju iz UHSR.

1 Comment

  1. Ravnatelj koji za žigosanje fašističke ornamentike izvali kako je riječ o dječjoj šali i nije za drugo nego za otkaz.
    Doduše, obzirom na popularnost takve ornamentike u Hrvata, ne čudim se da pojedinci to ne razumiju.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!