Stigli rezultati inspekcijskog nadzora zadarske škole: predložena smjena ravnatelja kojemu je žigosanje učenice ‘dječja igra’; Ministarstvo pronašlo još nepravilnosti

(Slobodna Dalmacija) Prosvjetna inspekcija danas nas je izvijestila o rezultatima nadzora u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar nakon incidenta u kojem je učenik žigosao kolegicu u školskoj klupi.

“S obzirom na utvrđeno stanje, školskom odboru upućen je prijedlog za razrješenje ravnatelja, dok je za dva zaposlenika predloženo izdavanje pisanog upozorenja uz mogućnost otkaza ugovora o radu

Inspekcijskim nadzorom utvrđene su i druge nepravilnosti u radu ustanove zbog čega je škola dobila novčanu kaznu, a izrečene su joj i naredbe za ispravljanje propusta i nepravilnosti. S obzirom na to da se radi o inspekcijskom postupku, nismo u mogućnosti izlaziti s više detalja u javnost.

Kao što sam već nekoliko puta naglasila, ponovit ću da škola mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja ili diskriminacije, a svi dionici u sustavu, prije svega učitelji i ravnatelji, imaju odgovornost štititi sustav od nasilja i prevenirati ovakve situacije”, stoji u priopćenju Blaženke Divjak, ministrice znanosti i obrazovanja.

9 Comments

  1. Cijela ova lakrdija dobila je eto status uskočkog predmeta pa je sve nešto u tajnosti.
    A bilo bi zanimljivo znati što je sve to strašnoga pronađeno da se traži jedna smjena i dva otkaza.
    U dijeljenje pameti u vezi s ovim događanjem uključili su se, umjesto onih koji znaju kako je raditi neposredno s djecom u školi razni „znalci“ koji veze nemaju.
    Odigrala se klasična histerija i lov na vještice uz odvratan upliv politike.
    Ako je škola procijenila da ne treba hitna medicinska pomoć i da ne treba zvati policiju, onda su možda napravili krivu procjenu, a za tako nešto ne dijele se otkazi.
    A ja mislim da nisu krivo procijenili ni za jedno ni za drugo. Dapače! Obavili su razgovor s djecom i roditeljima kako i nalaže Protokol. Ako odnosi napadača i žrtve nemaju neku povijest koja bi ukazivala na suprotno, ovdje se ne radi o vršnjačkom nasilju, nego o izdvojenom incidentu.

    1. U ovom konkretnom slučaju, ne mogu se složiti.
      Držim da je ravnatelj i više nego zaslužio nogu u krmu, iako još uvijek nije isključeno da ga školski odbor, obzirom na konstelaciju snaga u zadarskoj županiji, ostavi na funkciji.
      Zašto?
      Učenik je kolegicu žigosao fašističkim znakovljem. To ni u kom slučaju nije razbibriga, kako reče ravnatelj, nisu dječja posla, nego slučaj za promatranje. I učenik, a i ravnatelj koji može ovako lupetati.
      Prema protokolu, u slučaju nasilja, a ovo to jest, škola JE DUŽNA obavijestiti policiju; ne radi se o procjeni škole nego o obavezi, a po potrebi i Hitnu pomoć. Objašnjenje ravnatelja zašto nisu obaviješteni policija i Hitna pomoć do te je mjere infantilno da je to neshvatljivo!
      Usto, prema kazivanju oca učenice, ona prima prijetnje od kolega iz škole. Što je škola poduzela po tom pitanju?
      Zašto ravnatelj odbija komunikaciju s roditeljima učenice?
      Tvrdnje kako je ravnatelj inzistirao da učenici u Vukovaru moraju kupiti majice s ustaškim obilježjima neću komentirati jer nisu provjerene, ali ako je to točno, to je za zatvor!
      Ravnatelja treba smijeniti, a učenika divljaka izbaciti iz škole, uz zabranu upisa na bilo koju drugu školu u zemlji.
      Odnosno, već je trebalo!

  2. Dakle, što se tiče obveze škole da obavijesti policiju u Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima stoji: „po potrebi ili sumnji na počinjenje kažnjive radnje izvijestiti policiju ili nadležno državno odvjetništvo“.
    Inače, najjednostavnije je obavijestiti policiju pa neka oni vide radi li se o kažnjivim radnjama. Time se škola formalno pokrije i prst u uho.
    Međutim, u nastavku iste rečenice Pravilnika stoji: „odgojno-obrazovna ustanova će poduzeti sve mjere za pomirenje djece i za stvaranje tolerantnog, prijateljskog ponašanja u odgojno-obrazovnoj ustanovi“.
    Pa eto, radimo u školi te znamo kako razred reagira prema učeniku čiji se roditelj uplete u njihove sukobe. Oni jednostavno ne vole i izbjegavaju djecu takvih roditelja. A pozivanjem policije, dijete je još u goroj situaciji, žigosano možda i gore nego što je to ožiljak od vrućeg upaljača.
    Pozivanje policije sigurno nije najbolji izbor ima li se na umu građenje odnosa u razredu.
    Sad kad je policija provela KRIMINALISTIČKU OBRADU, ne znam što će sad napraviti državno odvjetništvo. Hoće li napadača doživotno utamničiti,raščetvoriti ili koju već kaznu tražiti? Možda oni „trajno zabrane upis na bilo koju drugu školu u zemlji“ jer takvu mjeru škola nema ovlast izreći. A i da ima… Pa radi se o petnaestogodišnjaku koji još nije ni „zinuo“ na svijet kako treba.

    1. Nalazim kako je u ovom slučaju više nego jasno da se radi o kažnjivoj radnji, osim ajo po hrvatskim školama nije postala uobičajena praksa da se djeca žigošu ušatim U, svastikama, pentagramima…Dakle, trebalo je postupiti po Pravilniku. Ravnatelj to nije napravio ne da ne bi narušio odnose među djecom već prvenstveno da zaštiti sebe i da zbivanja u školi kojom ravna ne bi izašla van.
      Koliko je škola bila uspješna u afirmaciji pozitivnih odnosa među učenicima u razredu vidimo i po tome da danima nakon ove svinjarije žrtva i dalje prima prijetnje svojih kolega učenika, boji se izaći na ulicu, i sl.
      Glede petnaestogodišnjaka koji još nije ni “zinuo” na svijet kako treba, hm, neki dan sam pročitao da je isti taj pretukao sestru ove učenice. Stvar, međutim, nije izašla tad van, i vidimo što je škola poduzela da kauboja zauzda – ništa.
      A ako je ovakav dok još nije ni zinuo, što mislite kakav će bit jednom kad zine i počne gristi?
      Hoćemo se opet pitati kako nastaju raznorazni Daruvarci i njima slični?
      Što mislite, kako bi ovaj mulac prošao u Njemačkoj, Austriji, SAD?

      1. Zbog čega je ravnatelj nešto napravio ili nije napravio možemo samo nagađati. Načelno mislim da je pogrešno neprijavljivanje događaja u školi proglašavati skrivanjem neke svoje sramote pod tepih. Sramota je onog tko nešto ružno napravi i njegovih roditelja. Zaista ne razumijem kako ravnatelj štiti sebe time što ne zove policiju kad smatra da je to nepotrebno. U ovom slučaju ispalo je suprotno, da je sebi zapravo naštetio.
        Da se razumijemo, nemam ništa protiv policije u školi. Imam jedno negativno iskustvo i 3-4 pozitivna kada su se ponašali vrlo korektno i profesionalno.
        Kad već sudite o događajima, molio bih da čitate pažljivije.
        Pišete o neprovjerenim tvrdnjama da je ravnatelj inzistirao da učenici u Vukovaru moraju kupiti majice s ustaškim obilježjima.
        Ovdje se radi o učenicima prvog srednje. Otac kaže da je majicu kćer kupila prošle godine. Pretpostavljam da se radi o ekskurziji u Vukovar na koju idu svi hrvatski osmaši. Ako je to tako, nije ovaj ravnatelj propagirao kupnju majica, nego neki drugi iz OŠ. Samo što čisto sumnjam da je tko iz škole to propagirao. Vraćaju se i moji osmaši iz Vukovara, ali bez tih majica. Što je istina možemo nagađati, ali moguće je da otac hoće svoju kćer opravdati, a krivicu baciti na bilo koga drugog. Nije to nešto na što baš ne nailazimo u našem poslu. Ovo su njegova izmotavanja, a slika učenice u majici je stvarno.
        Kada kažete da je „isti taj pretukao sestru ove učenice“. Njen tata je zapravo rekao: „Imao sam već slučaj da je starija kći, koja je također išla u ovu školu, s nastave došla krvava kući te ni tada nitko nije zvao policiju ni Hitnu“. Ispada da nije rečeno da se radi o istom učeniku.
        Problem je što se od nas u školi traži da budemo istražitelji, tužitelji, branitelji suci prvog stupnja i suci prizivnog suda. I sve to u nekoliko sati od događaja.
        Možemo sada raspravljati o stvarima koje ne znamo već čitamo kako su izjavljivali akteri onako kako njima odgovara.
        Ono za što se ja zalažem je da škola ima autonomiju procijeniti što će rješavati sama, a za što će tražiti pomoć drugih službi. Ono što škola ne smije je ignorirati ovakve događanje. A u ovom slučaju to nije učinjeno. Obavljeno je sve po Protokolu. I sama policija rekla je da su školske službe pravovremeno reagirale. Da se dalo vremena ispravno bi bilo predložiti i razmotriti pedagoške mjere za sve uključene.
        Eto, iskreno bi me zanimalo
        1. mislite li zaista da se onaj blijedi ožiljak može nazvati žigosanjem? Rana je u krastama? Možda se školom širio smrad spaljenog mesa?
        2. kako biste vi, kad već radnju proglašavate kažnjivom radnjom, da ste sudac kaznili dotičnog učenika. Imajte pri tom na umu da je Daruvarac kojeg spominjete već ležao u zatvoru, pa eto nije postao anđeo. Pustite si mašti na volju, možete slobodno zamisliti da ste sudac u Nj., A. ili SAD-u.

        1. Ravnatelji načelno ne vole da policija, inspekcija ili mediji švrljaju po školi jer onda neke stvari izađu van, baš kao što se to ovdje dogodilo. Da stvar nije završila u medijima, mislite li da bi ovaj mlađahni ljubitelj fašističke ornamentike bio ikako kažnjen?
          Pravilnik nalaže da se u slučaju nasilja u školi zove policija, a po potrebi i Hitna.
          Je li ovo nasilje? Jest.
          Je li i sam ravnatelj priznao da je pogriješio? Jest, nadodavši da bi,da može sve ponoviti, ovaj put zvao dečke u plavom.
          Za majice s ustaškim znakovljem jasno sam napisao da nije provjereno i AKO je točno, da je to za zatvor. Čitajte pažljivije.
          Inače, od kolega iz drugih škola sam čuo da pojedini časnici na tim predavanjima po Vukovaru salutiraju pozdravima iz junačkih starih oratorija. Pretpostavljam da Vam ni to nije sporno?
          Otac, kako navodite, tvrdi da je starija sestra dolazila iz ove škole krvava doma i ni tad škola nije alarmirala policiju ni Hitnu! I još pitate kako to da ravnatelj nepozivanjem plavaca štiti sebe? Ili to kad djeca dolaze krvava doma nije nasilje? Možda je i to razbibriga?
          Po Vama je normalno da se po školama učenici premlaćuju do krvi, žigosaju, a škola šuti i ne prijavljuje?
          Onda se moj i Vaš pojam normalnog prilično razlikuje.
          Kako bih ja kaznio učenika?
          Koncentrirajte se, kolega – već sam to napisao.
          Smatram da ovakvima u školi nije mjesto. Baš kao što, recimo, austrijsko pravosuđe smatra da filofašistima nije mjesto među civiliziranim ljudima nego u prdekani, kao što je to na bolan način spoznao onaj baja iz Dugopolja, koji je na Bleiburgu dizao ruku.
          Hrvatsko pravosuđe na to ne reagira.
          Pravosuđa normalnih zemalja, vidite, reagiraju.

  3. Čitam vrlo pažljivo pa evo da vas i citiram: „Tvrdnje kako je ravnatelj inzistirao da učenici u Vukovaru moraju kupiti majice s ustaškim obilježjima neću komentirati jer nisu provjerene…“, a ja pišem: „Pišete o neprovjerenim tvrdnjama da je ravnatelj inzistirao da učenici u Vukovaru moraju kupiti majice s ustaškim obilježjima“. U nastavku objašnjavam da je učenica vjerojatno kupila majicu u osmom razredu osnovne, a ne prvom srednje. Dakle ne „pod ovim ravnateljem“ već ravnateljem OŠ. Inače, u tom kontekstu, otac nije ni spomenuo nikakvog ravnatelja već je rekao: „Učitelji su im rekli da ih kupe, a i oni su ih kupili“.
    Govoreći o „starijoj sestri“ ja govorim o tome kako ste bez osnova i nju htjeli „natovariti“ učeniku iz ove priče, a vi izmičete u raspravu je li to bilo za prijaviti policiji i Hitnoj.
    Smatrate da petnaestogodišnjaku nije mjesto u školi. A gdje mu je mjesto? Na vješalima? Za vašu informaciju, djeca smještena u kazneno-popravnim domovima također idu u najbliže osnovne, odnosno u redovne srednje škole.
    Prenošenjem članka na ovaj Portal htio sam skrenuti pozornost da su se u suđenje o događaju u školi, upustili svi osim onih koji u školama rade. Svi imaju nešto reći, a mi šutimo. Smatram da se na taj način oduzima školama pravo da upravljaju procesima, a ostavlja im se odgovornost za iste te da mi na to pristajemo. Da ste vi ravnatelj u školi u kojoj se nešto ovakvo zbilo, poštovao bih vašu odluku da uključite policiju, Hitnu, CZSR i koga god biste smatrali za potrebnim u najboljem interesu djece, a borio se protiv toga da vam roditelji ili razni „dobronamjerni“ nameću što vam je činiti.

  4. Ako je istina da su im učitelji rekli da kupe majice, onda su takvi učitelji trebali naglavačke izletit iz obrazovnog sustava.Očito ravnatelj nije jedini problematičan u toj školi.
    Srednja škola nije obavezna. Postoji pedagoška mjera izbacivanja i trebala je biti izrečena. Mjes

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!