Nezaposleni branitelji odsad će imati prednost u izborima za ravnatelje svih škola u Hrvatskoj

(Jutarnji.hr) Škole i učenički domovi po novom će nezaposlenim braniteljima Domovinskog rata morati davati prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja. Osim branitelja, kategorije koje će ostvarivati pravo prednosti imenovanja na neku od 1300 rukovodećih pozicija u školama Hrvatske su i djeca stradalih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, ratni dragovoljci, članovi uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog branitelja.

Ako se na natječaj za ravnatelja škole javi bilo tko iz ovih kategorija, a nezaposlen je i ispunjava natječajem propisane uvjete, on jedini ulazi u izbornu proceduru, iz koje ispadaju kandidati nebranitelji.

Takvu je pismenu uputu osnovnim i srednjim školama, kao i đačkim domovima, 16. svibnja dala ministrica obrazovanja iz HNS-ove kvote Blaženka Divjak i, sudeći prema reakcijama s terena, šokirala zaposlene u sustavu. Iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja već najavljuju pritužbu na ministričino tumačenje odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima, koje smatraju nezakonitim.

– Obratit ćemo se, ako treba, i Ustavnom sudu. Ovim su uskraćena naša prava, zaobilazi se Zakon o odgoju i obrazovanju, a na prvo mjesto u školama stavlja se Zakon o braniteljima. Zatražili smo hitnu sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje jer smatramo da je status ravnatelja ovim dosegnuo dno – kaže predsjednica Udruge ravnatelja, ujedno ravnateljica Upravne škole u Zagrebu Suzana Hitrec.

Branitelji su prije posljednjih izmjena Zakona o braniteljima imali prednost pri zapošljavanju na nastavničkim poslovima, ali ne i na rukovodećim pozicijama. Zakonskim promjenama koje su stupile na snagu u prosincu 2017. iz stare je verzije Zakona ispala formulacija “osim na rukovodećim pozicijama”. Kada su na snagu stupile izmjene Zakona, Udruga ravnatelja obratila se pravnim stručnjacima i dobila tumačenje prema kojem se izbor ravnatelja i dalje provodi po istoj proceduri kao i prije, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, ali u slučaju da na kraju izborne procedure postoji situacija izjednačenog broja glasova školskog odbora između branitelja i nebranitelja, prednost imenovanja dobiva branitelj.

Obespravljeni

Drukčije tumačenje pet mjeseci nakon objave izmjena Zakona o braniteljima dala je, međutim, ministrica obrazovanja.

– Ovim dopisom nezaposleni je branitelj s iskustvom rada u školi u apsolutnoj prednosti jer jedini ulazi u izbornu proceduru. Ostali su obespravljeni, uključujući i postojeće ravnatelje branitelje koji nemaju prednost jer nisu nezaposleni – kaže Hitrec, prema kojoj ovakvim tumačenjem radno mjesto ravnatelja škole ili učeničkog doma postaje mjesto pogodno za zbrinjavanje nezaposlenih branitelja.

Naputak ministrice izazvao je u srijedu niz reakcija sadašnjih ravnatelja, razočaranih jer je, kako kažu, riječ o čistoj političkoj odluci i dodvoravanju. To, pak, nazivaju čistom sramotom.

Ministrica obrazovanja ovaj je tjedan službeno boravi izvan Hrvatske. U Ministarstvu kažu da su školama morali poslati naputak zbog eksplicitnih odredbi Zakona o braniteljima, kao i očitovanja koje su dobili od Ministarstva branitelja 22. ožujka, a iz kojeg proizlazi da se odredbe Zakona vezane uz prednost pri zapošljavanju primjenjuju i u postupku izbora i imenovanja ravnatelja školskih ustanova.

Za dugogodišnjeg nastavnika i sindikalca Željka Stipića, to je sve nakaradno.

– S ovakvim rješenjem aktualna vlast školstvo vraća u neka vremena za koja smo vjerovali da su zauvijek iza nas. Umjesto licence za ravnatelje, dobit ćemo mandate po uzoru na vjeroučitelje, samo će te mandate umjesto biskupa izdavati ministar Medved – komentira Stipić.

Udarac ženama

Osim toga, rješenje smatra diskriminatornim u odnosu na one koji nisu muškog spola, a kojih je sada oko 80 posto među zaposlenima u školama. U školama će, dodaje, očito ubuduće na ovim manje plaćenim poslovima raditi žene, ali će na najbolje plaćenim mjestima, ravnateljskim, raditi muškarci. Nadalje, kaže, ovim se nakaradnim rješenjem odričemo onih koji su mlađi od 45 godina i koji nisu mogli sudjelovati u ratu. I jedno i drugo pridonosi sužavanju u odabiru najkvalitetnijih učitelja i nastavnika za upravljanje školama, vjeruje Stipić. Zaključuje kako ovo rješenje ozbiljno dovodi u pitanje ionako krhku autonomiju škola i uspostavljeni sustav upravljanja.

Rješenjem nije zadovoljna ni bivša ministrica prosvjete Ljilja Vokić.

– Po mom osobnom uvjerenju, prednost bi trebali ostvarivati dragovoljci Domovinskog rata i djeca poginulih i nestali, ali pod istim uvjetima koji se traže i od ostalih. I nitko drugi. Uvijek sam zahvalna braniteljima, ali mislim da oni ovakvu povlasticu ne bi željeli. Ja ne vjerujem da su branitelji ovo tražili – kaže.

Braniteljima prednost pri zapošljavanju na poslovima nastavnika pod jednakim uvjetima da, ali prednost za pozicije ravnatelja nikako, stav je i bivšeg ministra branitelja Freda Matića.

– Ne može se u svakoj situaciji dati braniteljima prednost jer vaše junaštvo nema veze sa stručnim poslom koji se traži. Ne možete biti direktor Ine zato što ste branitelj. Očito je došlo do strašnog pritiska šatoraške ekipe koja je uspjela svašta uvaliti u Zakon o braniteljima – komentira Matić, karikirajući kako bi po ovakvoj logici pri izboru premijera on imao prednost jer je branitelj.

 

Mirela Lilek / JL

 

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!