Pa što mi radimo u Vladi koja želi da takav čovjek vodi reformu?

(Jutarnji.hr) Punih osam sati čekao se u utorak ishod sjednice koja je izazvala priličnu trzavicu na relaciji odnosa snaga HNS-ove ministrice obrazovanja Blaženke Divjak i HDZ-ova premijera Andreja Plenkovića. Deseteročlano povjerenstvo, na čelu s premijerom Plenkovićem i supredsjedateljicom ministricom, trebalo je odlučiti tko će biti voditelj Ekspertne skupine za kurikularnu reformu.

Kamen spoticanja bio je kandidat iz užega kruga izbora, državni tajnik Ministarstva obrazovanja Matko Glunčić, čijim se izboru opire “njegova” ministrica obrazovanja.

Politička slagalica

Povjerenstvo je biralo između šest kandidata, a Glunčić, poznat kao oponent kurikularne reforme, kojega je Divjak naslijedila od HDZ-a, imao je iza sebe podršku Andreja Plenkovića, kao i dobrog dijela Povjerenstva, sastavljenog prema političkoj slagalici – pola HNS-ovo Ministarstvo, pola Ured HDZ-ova premijera. Divjak je kontrirala njegovu izboru po četiri točke: riječ je o čovjeku koji treba voditi tijelo za provedbu reforme, iako je protiv reforme; ako je protiv reforme, onda je protiv programa Vlade, a time i, treće, protiv preporuka Europske komisije. Četvrto, ministrica je uvjerena da Glunčić ne udovoljava formalnim uvjetima natječaja za mjesto na koje se prijavio. Plenkovićev stav na sjednici, neslužbeno doznajemo, bio je – tajnik Glunčić je uključiva osoba, bio je dobar na natječajnom intervjuu, dobio je dosta bodova i zašto se onda oko njega stvara tolika fama?

Sjednica Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja počela je u takvom startnom tonu u 14 sati, pa je zbog pauze bila zaustavljena u 17, bez odgovora je li riječ o ozbiljnoj situaciji koja može poljuljati Vladu ili će se naći nekakvo rješenje (drugi kandidat, pa čak i treba li uopće to tijelo za reformu imati voditelja). Nakon što su iscrpljeni monolozi članova, premijer je sazvao pauzu zbog sastanka s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić oko Agrokora. Poslije nje, u Vladu je na sastanak došao i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić oko pitanja zagađenja u Slavonskome Brodu.

Uglavnom, dva i pol sata su članovi Povjerenstva, zajedno s Divjak, čekali premijerov povratak i nastavak sjednice. Plenković se vratio oko 21:30, nakon čega je sugerirao “time out”, dodatno razmišljanje i pokušaj suglasja oko kandidata. Povjerenstvo, inače, nije imalo problema oko dogovora oko izbora članova (iako ni to nije definirano), već je glavni lik priče bio državni tajnik Glunčić.

Doznajemo da je premijer, kao voditelj Posebnog stručnog povjerenstva, imao mogućnost slučaj Glunčić staviti na glasanje, dobiti većinu glasova i tako završiti priču s izborom, ali ipak to nije učinio. Neslužbeno, ocijenio je da će tek tada imati kupus. S HNS-ovim ostankom u Vladi, očito. HNS-ovci su se, naime, digli na prijeteće noge.

Ljutnja u HNS-u

Premijer Andrej Plenković želi na čelu Ekspertne radne skupine vidjeti državnog tajnika Matka Glunčića i od toga ne odustaje, što je izazvalo popriličnu konsternaciju u vrhu HNS-a. Pitaju se što oni rade u takvoj Vladi ako stručno radno tijelo za provedbu reforme preuzme osoba koja tu reformu ne želi i koja nema uvjete za to. Stoga im nije jasan ovaj premijerov potez. Ako premijer bude inzistirao na Glunčiću, to bi moglo izazvati potres u Vladi. No, dok u HNS-u tvrde da Glunčić ne ispunjava ni formalne uvjete za vođenje ERS-a, u HDZ-u odgovaraju kako je Glunčić najbolje ocijenjen, da je stručan te kako ima sve reference biti na čelu ERS-a. Zato u HDZ-u poručuju kako će razgovarati koliko god bude potrebno jer je premijeru bitno da se što prije počne kvalitetno raditi. Za Glunčića kažu da nije ničiji favorit, već je jednostavno bio najbolje ocijenjen.

“Ne treba biti isključiv”, poručuju naši izvori iz HDZ-a.

“Premijer je strpljiv i tolerantan te želi razgovor s ciljem da ERS što prije počne s radom”, poručuju iz Banskih dvora.

Ali ni u HNS-u ne odustaju od svog stava – Glunčić teško može biti na čelu Ekspertne radne skupine za reformu koju želi provesti ministrica Divjak, jer joj se otvoreno protivi.

Sukus noćne sjednice Povjerenstva za provedbu Strategije svodi se na jedno ime – državni tajnik ministrice obrazovanja Matko Glunčić. Za ministricu je persona non grata, s čime se ne slaže premijer.

Divjak je ustrajala na tezi da Glunčić ne može biti voditelj skupine jer govori otvoreno protiv nje. Njegov bi izbor bio štetan za eksperimentalnu provedbu reforme od jeseni. U HNS-ovu Ministarstvu naprosto ne vjeruju da bi Glunčićevim imenovanjem i vodstvom opstale stručne radne skupine koje rade doradu kurikularnih dokumenata. Ipak je riječ o nasljedniku Borisa Jokića. Pitanje je koliko je cijeloj priči pomogao izlet ministrice Divjak, koja je nakon otvaranja kuverti za voditelja ERS-a javno poručila kako izbor čovjeka koji je protiv reforme nije mudar, te da tomu treba posvetiti posebnu pozornost. Na pitanje hoće li podnijeti ostavku bude li Glunčić izabran, odgovorila je prije tjedan dana: – Neće biti izabran.

Nastavak slijedi za dva dana.

Autor: Mirela Lilek

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!