Mahniti vjeroučitelj mogao bi se izvući; roditelji ne daju da djeca svjedoče, a snimka kod nas nije dokaz

(Telegram) Proces protiv vjeroučitelja Krešimira Bagarića, koji je završio u istražnom zatvoru nakon što je na satu vjeronauka pozivao na nasilje i mržnju, ozbiljno je doveden u pitanje. Naime, kako doznajemo, roditelji učenika Osnovne škole Matija Gubec u kojoj je Bagarić dobio otkaz nakon objave skandalozne snimke s predavanja tijekom kojeg je govorio kako treba strijeljati Stipu Mesića i Vesnu Pusić, ne dozvoljavaju istražiteljima da im ispituju djecu.

Iskazi učenika osmog razreda pred kojima je Bagarić, navodno revoltiran Haškom presudom hercegovačkoj šestorci, slavio zločine što ih je počinio Ratko Mladić, ključni su za dokazivanje vjeroučiteljeve krivnje. Odnosno, važno je za formalnu potvrdu kaznenog djela da učenici opišu kako je vjeroučitelj javno poticao na nasilje i mržnju. Sama snimka s njegovog predavanja koju je jedan od učenika poslao portalu Index, nakon čega je protiv Bagarića pokrenut postupak, ne može biti relevantan dokaz, nije zakonita i ne može se koristiti na sudu.

Naime, snimka govora koju nije napravila policija po strogo propisanim pravilima i s valjanim sudskim nalogom nije zakonit dokaz. Doduše, Zakon o kaznenom postupku dopušta korištenje nezakonitih dokaza, onih kojima se krši ustavnom pravo na privatnost, no u vrlo ograničenom opsegu. Za to, međutim, moraju biti ispunjena dva uvjeta: prvi je da je riječ o djelu koje spada u nadležnost županijskog suda, dakle težem kaznenom djelu, dok je drugi uvjet da sud ocijeni kako je pretežitiji interes vođenja kaznenog postupka naspram povrijeđenog prava na privatnost. Drugim riječima javni interes u ovom slučaju trebao bi biti važniji od privatnosti samog vjeroučitelja.

Međutim, u ovom slučaju postupak protiv Bagarića pokrenulo je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu i na teret mu stavilo kazneno djelo za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora. Dakle, u pitanju je blaže nedjelo, zbog čega automatski prvi uvjet za korištenje snimke prema odredbama Zakona o kaznenom postupku nije zadovoljen. Bez svjedočenja učenika o onome što se događalo tijekom spornog Bagarićevog predavanja teško da će ovaj slučaj opstati na sudu.

Za sada je sud, i u ovakvoj situaciji, ipak prihvatio da se Bagariću odredi 15 dana istražnog zatvora. Odluku je donio Županijski sud u Zagrebu na zahtjev tužiteljstva koje je, kako neslužbeno doznajemo, predložilo ispitivanje tek jedne svjedokinje – djelatnice škole. Nakon što ona da svoj iskaz, Bagarić će biti pušten na slobodu. Kao razlog za određivanje istražnog zatvora nije prihvaćena mogućnost ponavljanja djela od strane vjeroučitelja.

Naime, u međuvremenu je Ljiljana Klinger, ravnateljica Osnovne školi Matija Gubec pokrenula proceduru da se Bagariću da izvanredni otkaz. On je za sada formalno na bolovanju. Njegove riječi na predavanju zgrozile su i ministricu obrazovanja Blaženku Divjak. “Šokirana sam otkrićem snimke na kojoj se otvoreno propagira govor mržnje. Ukoliko je ta snimka autentična, takvoj osobi apsolutno nema mjesta u školi”, napisala je, među ostalim ministrica na svom Facebook profilu.

Prema snimci koju ju je objavio Index vjeroučitelj je djeci objašnjavao kako Mesiću i Vesni Pusić treba dati “metak u glavu po kratkom postupku”, a zločine generala Mladića je pohvalio riječima: “ispada da je đeneral bio u pravu”, “đeneral bio u pravu za srpske interese”.

Vjeroučitelj je djeci pričao i kako je po njemu trebala izgledati Oluja. “Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac, onda da uđemo. Tako je trebalo biti finoj gospodi zagrebačkoj koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu. Debili i kreteni. Kratkovidni”, rekao je.

Od njega se, nakon objave riječi, ogradila i Zagrebačka nadbiskupija. “Ured Zagrebačke nadbiskupije se, kao tijelo nadležno za provedbu školskog vjeronauka, ograđuje od izrečenih stavova g. Bagarića te izražava žaljenje što je zloupotrijebio nastavu vjeronauka. Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za dodjelu mandata vjeroučiteljima razmotrit će slučaj i odlučiti o daljnjim postupcima”, napisali su.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!