Prijetnje, hajke i screenshotovi

Nakon što je vjeroučitelj iz Zagreba pred maloljetnim učenicima iznio svoju sliku političke situacije u Hrvatskoj, a ravnatelj iz Slavonije iznio svoje mišljenje o tome kako bi taj problem trebalo riješiti, neposredno pred Božić situacija se nastavila zahuktavati. Naime, vijest o ravnateljevom stavu prenijele su i neke jače medijske kuće nakon čega su, izgleda, Tomislavu Duku stigle i prijetnje što je prvi (i, za sada, jedini) objavio drugi administrator grupe Školska zbornica:



Ovdje, prije svega, treba napomenuti dvije stvari.

Prvo, o svemu, ili bar većini stvari, se može razgovarati. Bilo osobno, bilo preko interneta, preko odvjetnika, ako treba i na sudu ili, eventualno, na informativnom razgovoru u policiji. Može se razgovarati o tome tko je što rekao, tko je što mislio, tko ima kakve političke stavove i što misli kako bi se uredilo stvari u državi, kao što se može i reći što se o tim stavovima misli. Međutim, ono o čemu se ne može i nikad se neće trebati razgovarati su fizičke prijetnje i zastrašivanje ubijanjem, spaljivanjem, pa, spomenimo i to, i nabijanjem glave na kolac. U javnom prostoru se sve treba moći reći, saslušati i na to odgovoriti, ali kad dođe do ovakvih prijetnji, tu treba povući crtu i angažirati organe gonjenja. Iskreno se nadamo, i podržavamo sve koji će pokrenuti postupak u tom smjeru, da će policija pronaći i sankcionirati osobu koja je ove prijetnje iznijela. Nadamo se da će Tomislav Duk ovu prijetnju prijaviti policiji te objaviti rezultate istrage i postupka koji će uslijediti nakon toga. Informaciju ćemo prenijeti s velikim zadovoljstvom.

Između ostalog – a to spada pod “drugo” – i zato jer ove prijetnje, vjerojatno iznijete od stane mentalno nestabilne osobe koja uopće ne zna o čemu se u cijelom slučaju radi, potpuno odvlače pažnju od onog bitnog, a to je pitanje ponašanja odgovornih osoba u, u ovom slučaju, školskom sustavu. Naime, objavljivanjem ove prijetnje potpuno je skrenuta pažnja sa slučaja blagoglagoljivog zagrebačkog vjeroučitelja i svega što se okružuje, kao i sadržaja onoga što je Tomislav Duk javno napisao. U gore iznesenoj objavi spominje se “hajka” što, naravno, nema veze ni s čim. Portal Nastavnici.org nije “započeo hajku”, portal je prenio informaciju i tu informaciju stavio u kontekst aktualnih političkih zbivanja u Hrvatskoj. Tu su informaciju neki shvatili kao poziv da se nekome od aktera da podrška ili da se prema nekome od aktera iznese osuda. Što će se od toga dogoditi ostaje na onome tko komentira ovisno o vlastitim stavovima i preferencama. Ukoliko je netko zbog svega ovoga osjetio potrebu – i onda tu potrebu proveo u djelo – da fizički prijeti ikome od aktera (a zanimljivo je da zagrebački vjeroučitelj do sada još nije primio slične prijetnje smrću, uistinu vrlo zanimljivo), onda je to prije svega odgovornost te osobe koja je vjerojatno punoljetna i odgovorna za svoje postupke te u skladu s tim za svoje postupke treba i odgovarati. Okrivljavati nekoga tko je iznio informaciju i stav za to što je netko drugi od nekog trećeg primio prijetnje je, zapravo, samo skretanje pažnje s prave teme. Također, ovo već postaje simptomatično, ovo predstavlja igranje na kartu žrtve koja je postala univerzalni adut koji se izvlači iz rukava u nezgodnim situacijama kako bi se poboljšao vlastiti položaj i prethodno loše odigrana karta bacila u drugi plan.

Dakle, jasno je da ovdje ni o kakvoj hajki nema govora, bar ne s naše strane. Duk je napisao to što je napisao, a insinuirati da je portal Nastavnici.org stotinama, vjerojatno i tisućama ljudi rekao što da misle što su oni onda i poslušali je, zapravo, laskavo i zahvljujemo na komplimentu, ali toliku moć, na žalost, ipak nemamo.

Vrijedi napomenuti da se u međuvremenu oglasio i ravnatelj Duk:



Ukoliko Tomislav Duk želi još nešto dodati ovome, stojimo na raspolaganju.

A kad smo već na ovoj temi, spomenimo i nebitni, ali zabavni detalj iz trač-rubrike “Bogati i slavni”. Naime, na ovu posljednju objavu Tomislava Duka javio se i bogati i slavni Andrija Vrbanić, svećenik iz Ivanovca, poznat po tome što mu je, kako kažu neki, “Bog kupio Mercedes Benz”, a poznat je i po stavovima koji se generalno poklapaju sa stavovima zagrebačkog vjeroučitelja od kojeg je sve počelo. Nećemo komentirati, samo ćemo prenijeti, jer više od toga zaista nije potrebno:


… uz ogradu da, naravno, nitko ne može birati od koga mu sve dolazi podrška niti je dužan opravdavati se ili ograđivati od svih koji se javno izjasne da su na njegovoj strani. No, ako se u nekoj ozbiljnoj situaciji pojavi i neki zabavni element, zašto ga ne prenijeti?

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!