EK podržao provedbu Jokićeve kurikularne reforme

(N1) U sjeni jučerašnje preporuke Europske komisije za izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita ostala je jedna druga, iznimno važna preporuka Hrvatskoj iz Bruxellesa – ona o nužnosti nastavka kurikularne reforme, i to po modelu bivšeg voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme (ERS) Borisa Jokića.

Njegovo ime nije spomenuto, ali je Komisija upozorila da je ‘reforma revidirana, a provedba znatno odgođena’ te preporučila da se proces nastavi ‘u skladu s izvornim ciljevima’.

“Reforma školskog kurikuluma uvedena je 2015. u okviru provedbe strategije za obrazovanje, znanost i tehnologiju u cilju poboljšanja sadržaja i podučavanja prenosivih vještina. Nakon ambivalentnih reakcija dionika reforma je kurikuluma revidirana, a provedba znatno odgođena. Proces se sada treba nastaviti u skladu s izvornim ciljevima”, stoji u preporuci Komisije.

Podsjetimo, jučer je na čelo Eskpertne radne skupine, i to u kontroverznom postupku, izabrana savjetnica ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, Jasminka Buljan Culej. Boris Jokić također je bio jedan od kandidata.

Nezadovoljan načinom provedbe izbora novog vodstva ERS-a, neopozivu ostavku na članstvo u Posebnom stručnom povjerenstvu za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije danas je podnio član Povjerenstva Josip Milat.

Na sam izbor, ali i način izbora Jasmine Buljan Culej reagirale su i nevladine udruge koje tvrde da je “kurikularna reforma na klimavim nogama i u plagijatorskim rukama”.

Preporuka EK-a o Nacionalnom programu reformi Hrvatske za 2017..pdf

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!