Prozor pao na učenika, roditelji bijesni na grad

(Index.hr) Sa zgrade u kojoj se nalaze dvije zagrebačke gimnazije, Klasična i XVI. (jezična) u Križanićevoj, u nekoliko navrata pali su prozori. Iz tog razloga roditelji su u strahu za svoju djecu, budući da je jednom učeniku već pao prozor na glavu i ozlijedio ga.

To se dogodilo najesen, a tada su došle hitna i policija. Iz policije nam još nisu odgovorili na upit, no ravnatelj Klasične gimnazije, Boris Anić, šturo nam je potvrdio da je prozor još u rujnu pao na učenika. Rekao je da je učenik lakše ozlijeđen i da su došle hitna i policija.

Nakon toga je, kako doznajemo, još par puta pao prozor, a posljednji se slučaj dogodio prije desetak dana, zbog čega su roditelji učenika odlučili izaći u javnost jer smatraju da je sigurnost njihove djece ugrožena. Kako su nam rekli, škola je dotrajala, ugrožena je statika škole koja je stradala i u Domovinskom ratu, kad je na nju pala granata. A prozori su prastari.

Gimnazija u kojoj je Vokić bila ravnateljica dobila nove prozore

Međutim, s druge strane zgrade nalaze se VII. i II. gimnazija koje imaju nove prozore.

“Prijavili smo slučaj svim mogućim institucijama, od Grada i Ministarstva do Pravobraniteljice za djecu, a djeca su dobila uputu da ne otvaraju prozore (uz satnicu od 8 do 9 predmeta dnevno), što je fantastično. Održali smo sjednicu vijeća roditelja obje gimnazije i složili se kako ćemo izaći u javnost.

Dok naše škole imaju prastare prozore koji padaju, gđa Ljilja Vokić je još 2011. osigurala da VII. gimnazija, u kojoj je bila ravnateljica, dobije nove prozore. Kod nas su se tada isto krenuli mijenjati prozori, ali je sve stalo”, rekla je za Index Ivana Živković Abraham, predstavnica roditelja 3.d iz XVI. gimnazije.

Kazala je kako se prvi sastanak Vijeća roditelja XVI. gimnazije, na kojem se ova tema roditeljima prezentirala, održao u veljači, a drugi sastanak su 13.3. održala oba Vijeća roditelja, Klasične i XVI. gimnazije. Jednoglasno su se složili da se situacija hitno prijavi svim nadležnim službama i medijima.

Odgovor iz gradskog ureda razljutio roditelje

Na uvid smo dobili mail kojeg je Vanda Ritz iz Gradskog ureda za obrazovanje poslala jednom roditelju, a u kojem je, nakon višegodišnjih molbi da Grad reagira i nakon što je palo nekoliko prozora, Ritz napisala da nema potrebe da ju se svaki tjedan upozorava na situaciju.

“Poznato mi je stanje prozora u XVI. Gimnaziji i nema potrebe da mi na to tjedno ukazujete pažnju”, stoji u mailu kojeg je Ritz uputila jednom roditelju.

Ritz dalje piše kako su ozbiljno shvatili situaciju te da je stolar počeo popravljati okove, kitati i mijenjati stakla. Ustanovila je kako su najveći problem prozori na hodniku, i to za vrijeme vjetrovitog vremena.

“I ni jedan put me o tome nisu izvijestiti ravnateljica XVI. Gimnazije (ili njezin zamjenik) ni ravnatelj Klasične gimnazije nego Vi, kao roditelj. Molim Vas informaciju da li s njima kontaktirate na tu temu jer vidim da ih ne stavljate u kopiju kada se obraćate našem uredu.

Dakle, s obzirom na stanje prozora na hodnicima, mislim da je najmanje što bi ravnatelji mogli poduzeti da daju uputu da se prozori na hodnicima (koji su široki i visoki i imaju dovoljno zraka i bez stalnog otvaranja) ne otvaraju za vrijeme vjetrovitog vremena, i to kontrolirati s domarima i spremačicama. Stakla ne padaju sama od sebe, pogotovo nakon što su prekitana i zamijenjena. Može se dogoditi da se za vrijeme odmora, kada su vrata od učionica otvorena i kada je jak propuh, od siline udarca razbije staklo na starim prozorima na kojima je drvo isušeno.
Međutim, to se može spriječiti ako se poduzmu mjere zaštite i ako je nekome stalo do toga. Na ravnateljima ustanova je da upozoravaju, poduzimaju mjere i organiziraju rad u objektima na način da on bude siguran, a to je u ovom slučaju moguće. Ako s te strane ne bude kooperativnosti i većeg zalaganja ravnatelja škole, onemogućit ćemo otvaranje tih prozora na hodnicima do kompletne zamjene”, stoji u odgovoru Vande Ritz, voditeljice Odjela za održavanje objekata Gradskog ureda za obrazovanje.

Grad čeka ljeto

Sličan odgovor iz Gradskog ureda za obrazovanje stigao je i Indexu.

Uz navođenje istih informacija o angažiranju stolara i propuhu kao glavnom krivcu zbog kojeg padaju prozori, u Gradskom uredu su za Index kazali kako je u izradi projektna dokumentacija za zamjenu svih prozora. Na to planiraju potrošiti 2,5 milijuna kuna.

“Na dostavljeni projekt potrebno je ishoditi i rješenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Postupak za odabir izvoditelja radova provodi Ured za javnu nabavu ,a nakon provedenog postupka i odabira izvoditelja, radove na zamjeni prozora planiramo izvoditi za vrijeme ljetnih školskih praznika. Do tada i dalje ostaje obaveza ravnateljima škola da kontinuirano prate stanje stolarije, izvještavaju nas o stanju te da poduzimaju mjere zaštite koje su u njihovoj nadležnosti”, stoji u odgovoru Gradskog ureda za odgoj, obrazovanje i sport.

Ravnatelj Klasične gimnazije, Boris Anić, samo je kratko rekao da su nakon hitne intervencije stolara prozori privremeno riješeni te da je u planu njihova zamjena tijekom ljetnih praznika.

Anić je rekao i da nije istina da svi prozori moraju biti zatvoreni, već samo neki. Također je naveo i da je propuh glavni krivac što prozori padaju.

Međutim, revolt roditelja u ovoj situaciji je ogroman, i oni traže konkretna rješenja u što kraćem roku, jer im je dosta isprika kako je posao otežan jer je zgrada pod posebnom brigom kao kulturni spomenik, budući da je, kako je istaknuto i u zapisniku sa sastanka roditelja obje gimnazije, ugrožena sigurnost njihove djece.

Novac za papučice i uniforme pronašao se odmah

Smatraju kako je starost i dotrajalost prozora glavni uzrok što oni padaju, a ne propuh, kao što navode ravnatelj i Gradski ured.

Roditelji su kontaktirali i pravobraniteljicu za djecu, Ivanu Milas Klarić, koja je Indexu potvrdila da su joj poslali predstavku.

“Jedino što možemo je obratiti se Gradu kao osnivaču, što ćemo i učiniti. Djeca moraju biti sigurna”, rekla je za Index Ivana Milas Klarić, a roditelji su nam kasnije rekli kako je jedino ona odmah reagirala, za razliku od drugih institucija.

I dok se u trenu pronašao novac za školske uniforme i papučice za djecu u vrtićima, oni malo stariji, gimnazijalci, već su godinama u opasnosti. Prozori u školi i dalje padaju, zbog čega je već jedan učenik ozlijeđen. No, gradske vlasti imaju druge prioritete.

Autor:  Martina Pauček Šljivak

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!