Prosvjed učitelja protiv ‘samovolje ravnatelja’

(N1) Iz Sindikata hrvatskih učitelja najavili su za danas simbolični prosvjed “5 do 12” ispred Ministarstva znanosti.

U priopćenju navode kako u se školama Splitsko-dalmatinske, Međimurske i još nekim županijama pojavio problem sa zbrinjavanjem zaposlenika koji su iskazani kao organizacijski viškovi ili zaposleni na nepuno neodređeno vrijeme, te su zbog toga onemogućeni u ostvarivanju svojih ugovorenih i zajamčenih prava.
“Posljedica je to samovolje pojedinih ravnatelja koji te naše kolege, često ponižavajući, odbijaju i na taj način egzistencijalno ugrožavaju. I ne samo to! Takvim svojim postupcima ti ravnatelji financijski nepotrebno opterećuju resorno ministarstvo.”, navode u priopćenju.

“Podsjetit ćemo tada resorno ministarstvo da su i oni, uz Sindikat hrvatskih učitelja, supotpisnici Pravilnika o kriterijima za donošenje odluke o prednosti pri zapošljavanju te Poslovnika o radu Zajedničkog povjerenstva za viškove i manjkove u osnovnoškolskim ustanovama kojima je osnovna svrha uvođenje reda u zbrinjavanje organizacijskih viškova. Tražit ćemo od MZOS-a da svojom reakcijom prema ravnateljima osnovnoškolskih ustanova „stane“ iza svog potpisa na te dokumente i konkretnom reakcijom pokaže da su im bitni ljudi i njihova stečena prava. “, zaključuju učitelji koji će ispred MZOS-a dana u 11.55 održati press konferenciju.

3 Comments

  1. Pravi razlog prosvjeda što nova ekipa u Ministarstvu želi ukinuti monopol SHU u Povjerenstvima za viškove, a to je SHU moćno oružje za reketiranje vlastitg članstva. Zbog povlaštenog položaja u Povjerenstima i zbog sati za Sindikalnog povjerenika su potpisali su sramotni Klelektivni ugovor gdje su doslovno sva prava učiteljima ukinuta. Uglavnom najveća sramota hrvatskog školstva je Sindikat hrvatskih učitelja.

  2. Sve stoji, kolega!
    Uz napomenu da ravnatelji nisu ništa manja sramota od SHU – a, čast iznimkama!
    Među ravnateljima treba napravit reda – to je reforma školstva!

  3. Apslutno kolega ! Ima četri vrste ravnatelja :
    1. Komformisti – Kao i većina kolega učitelja, idu linijom manjeg otpora. Znaju da je sustav debelo kontaminiran i idu ondje gdje im je lakše.
    2. Ucijenjeni – Sindikati imaju u svakoj školi svojega špijuna čiji je zadatak pratiti ravnatelja i uočiti neki kiks ili kompromitirajuću situacioju. To javljaju vošoj razini u SHU i onda počne ucjenjivanje ravnatelja koje mu se sugerira da je bolje možebitni problem riješiti kako sindikat kaže jer bi se onda “moglo saznat”
    3. Moralne nakaze – oni su najodaniji partneri SHU, zajednički djeluju “na dobrobiti” školstva
    4.Uredni i vrijedni ravnatelji – To su najveći neprijatelji SHU, oni rade po Zakonu i po moralnim načelima. Njih SHU najviše napada i trn su mu u oku.

    Napominjem da je ovo moje iskustvo iz četri dalmatinske županije, a koliko vidim one imaju presudan utjecaj na karikaturalnu predsjednicu Sindikata hrvatskih učitelja.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!