Roditelji ispisali iz škole 140 djece jer odlaze iz Hrvatske…

(24 sata) Školsko zvono na području Brodsko-posavske županije zvonilo je i na početku ove školske godine manjem broju osnovnoškolaca. Unatoč tome što je u 11 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Slavonski Brod upisano 55 više prvašića nego godinu prije, ipak trend upisa djece i dalje je negativan.

Iz gradskih i prigradskih škola ispisalo se 69 učenika koji otišli s roditeljima u inozemstvo, na razini županije taj je broj dvostruko veći. Djeca odlaze sa svojim roditeljima, koji su egzistenciju za sebe i svoju obitelj odlučili potražiti u nekoj zapadnoeuropskoj zemlji. Prošle godine se također ispisalo oko 140 djece zbog istog razloga. Očekuje se da će sljedećih godina odlaziti još više djece jer se broj iseljenih stalno povećava, s obzirom na to da je za Hrvate otvorena top destinacija, Irska. Podatak je zabrinjavajući i alarmantan.

– Naše školstvo je i onako u teškoj situaciji, godišnje gubimo desetak i više razreda jer se svake školske godine upiše manje od 250 do 300 učenika. Shvaćam ljude koji odlaze za boljim životom, na što ih je natjerala gospodarska situacija, ali oni i njihova djeca odlaze zauvijek – rekla je Anica Vukašinović, v.d. pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti u županiji Brodsko-posavskoj. Ravnatelji škola na području grada Slavonskog Broda potvrđuju da razlog odlaska većine učenika leži u odluci njihovih roditelja da potraže bolji život u inozemstvu, pa tako i Snježana Vinarić, ravnateljica OŠ Antuna Mihanovića u Slavonskom Brodu, iz koje su roditelji u 2015. godini ispisali skoro jedan cijeli razred.

– Trend ispisivanja se nastavlja, do sada se ispisalo šest učenika i u najavi je još troje, bojim se da na tome neće stati. Žalosno je to, ali ljudi imaju pravo tražiti bolji život za sebe i svoju djecu – rekla je ravnateljica. Bez obzira na obrazovanje koje imaju roditelji djece, oni nisu u ravnopravnom položaju kada dođu raditi u stranu zemlju.

– Tako će ti visokoškolovani i srednjoškolski obrazovani prati suđe i peći hamburgere te starcima mijenjati pelene. Ne treba vani nitko te naše silne pameti osim časnih iznimki, poneki doktor ili informatičar i tu i tamo koji inženjer, sretnik, genijalac – rekao nam je jedan od roditelja.

Neki smatraju da broj od 140 djece nije potpun, da je on daleko veći, kao i to da ima velik broj onih koji su otišli raditi u inozemstvo kako bi stvorili preduvjete da mogu odvesti cijelu svoju obitelj, što će učiniti sljedeće godine.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!