Udruga nastavnika: Vrijeme “Čavoglava” je prošlo, ne vidimo smisao slušanja takvih pjesama u školi

(Index.hr) Udruga nastavnika “Nastavnici.org” smatra kako pjesmama kao što su “Čavoglave” nema mjesta u odgojno-obrazovnim ustanovama.

“U samom početku agresije na Hrvatsku skladane su i pjevane mnogobrojne pjesme s ciljem podizanja morala i veličanja domoljublja. Ljudi su išli u rat i ginuli da bismo imali slobodnu i samostalnu državu i da bismo se obranili od agresije koja nam je bila nametnuta. Međutim, neke od tih pjesama veličale su dio hrvatske povijesti koje se svaki normalan čovjek, svaki Hrvat treba sramiti i prezirati je iz dna duše”, rekla je za Index Sanja Lukić iz Udruge nastavnici organizirano.

Kaže kako obraniti svoj dom i bližnje nema nikakve veze s veličanjem nečega što želimo zaboraviti u nadi da se nikada više neće ponoviti.

“Iako su mnogi pjevušili “Čavoglave”, smatramo da je vrijeme te pjesme prošlo i da je nikako ne bi trebalo isticati, osobito početak pjesme i uzvik – za dom spremni. Takvi stihovi i njihovi stihoklepci nemaju nikakav odgojni ni obrazovni učinak i ne vidimo smisao slušanja spomenute pjesme u odgojno-obrazovnoj ustanovi”, kaže Lukić.

Podsjetimo, pjevač Marko Perković Thompson u subotu je u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku sudjelovao na vjerskoj tribini za mlade tijekom koje je učenicima puštena njegova pjesma “Čavoglave” koja počinje s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!