Strop dva puta obnovljene škole srušio se i ozlijedio učitelja!

(Slobodna Dalmacija) U područnoj školi u Banjevcima, u vrijeme nastave, srušio se strop u jednoj od učionica i pao na glavu učitelju! Na svu sreću, djeca u tom trenutku nisu bila u učionici već na hodniku, na pauzi, pa je od komada s plafona stradao njihov nastavnik koji je zbog ozljeda na glavi morao potražiti liječničku pomoć na Hitnoj.
I njegove ozljede, srećom, nisu preteške, međutim šok koji je pretrpio on, njegova kolegica koja se našla u prostoriji i učenici koji su morali gledati svog nastavnika s ozljedama na glavi sigurno nisu primjereni školskoj učionici.

Kakva je to gradnja?

– Sve se dogodilo u trenu. Prvo su čuli nekakvo pucketanje, učinilo im se da je lagani potres, ali kad su pogledali gore, imali su što vidjeti:komadi stropa počeli su padati učitelju točno na glavu, šuta se razasula po učionici, po školskoj opremi. Na kraju ispada da su dobro iprošli jer je ukupno palo između tri i četiri metra kvadratna plafona i uvelikim komadima.

Vjerujte mi, ne bi bilo ovako „lako“ da su djeca u tom trenu bila unutrau klupama. Ne želim niti zamisliti što se moglo dogoditi. Možete samo zamisliti kako je to djeci bilo gledati učitelja krvave glave- kaže nam predstavnik roditelja Velimir Krpina čije dijete trenutno pohađa prvi razred škole.

Područnu školu u Banjevcima, koja spada pod Osnovnu školu „PetarZoranić“ u Stankovcima, pohađa 18 učenika od prvog do četvrtog razreda, a u zadnjih je deset godina obnavljala se dva puta. Prvi put 2005. godine i to temeljito, kada je u uređenje tri učionice potrošeno čak 600 tisuća kuna.

– Molim vas, recite mi, kakve su to obnove nakon kojih pada strop, kakva je to gradnja? I ne samo to. U toj školi ima vlage, na pojedinim mjestima otpadaju i pločice, što su sve znakovi nekvalitetne gradnje i loše izvedenih radova. Ako je otpao strop u zgradi koju pohađa ovih 18 mališana, što bi tek bilo da je tu sto djece koja skaču i gdje su vibracije puno jače?

Tko nama roditeljima i djelatnicima škole garantira da se za 15 dana isto ovo neće dogoditi u drugoj učionici gdje je su isti takav strop gradili isti izvođači. Sva sreća da imamo ravnateljicu s kojom mi roditelji dolično surađujemo i koja poduzima sve da se u ovoj situaciji zaštite djeca- kaže Krpina.

Čekamo odgovore

Iako se ovaj incident u školi dogodio još u četvrtak, u vrijeme trajanja nastave i u njemu je ozlijeđen učitelj, novinari su za njega saznali tek jučer, i to zahvaljujući fotografijama koje nam je poslao Mario Bačić, nezavisni vijećnik u općini Stankovci.

– Istu tu zgradu, čiji je obnova već dva puta plaćana, sada ćemo morati obnavljati i po treći put. Zašto se nitko nije zapitao zašto se todogađa, tko su izvođači radova i, još važnije, tko je bio nadzor nad tim radovima. Jer ovakvo što je nedopustivo, u pitanju je škola koju svakodnevno pohađaju djeca. Svatko tko se imalo razumije u građevinu naovim slikama iz škole golim okom vidi u čemu je problem i zašto je strop pao. Čini se jedini onaj tko je morao, nadzorni inženjer, to nije vidio- kaže Bačić.

Tko su bili izvođači radova, nadzori i koliko su plaćani radovi na školi gdje je u četvrtak pao strop jučer nije bilo moguće saznati jer nadležne županijske službe nisu radile zbog blagdana svih svetih.

ANA VUČETIĆ ŠKRBIĆ

Učionica zapečaćena

Roditelji nemaju razloga za brigu, djeca su sigurna. Učionica u kojoj se to dogodilo je zapečaćena, u njoj neće biti nastave sve dok stručnjaci ne utvrde što se dogodilo i dok se problem temeljito ne otkloni- rekla nam je ravnateljica Osnovne škole „Petar Zoranić“ u Stankovcima Božena Delić-Žepina. Ni ona nema informacije o ranijim radovima na školi jer je za ravnateljicu došla tek prije dva mjeseca. Kako bi kroz ovu situaciju što brže i lakše prošli, u petak za djecu organizirana terenska nastava a u školi je bio i inspektor zaštite na radu čiji će nalaz biti poznat u ponedjeljak.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!