NOVA PRAVILA Otkrivamo kazne za učenike zbog prepisivanja, lažnih ispričnica i zbog čega mogu letjeti iz škole

(Jutarnji list) Povrede ponašanja na temelju kojih će se izricati kazne dijele se na lakše, teže, teške i osobito teške

Unese li učenik u školu oružje ali ga pritom ne koristi, odnosno nikoga ne ugrozi, dobit će, ako je osnovac, strogi ukor, dok će srednjoškolac zaraditi opomenu pred isključenje iz škole.

Tek ako oružje koristi, pri čemu “ugrozi sigurnost” drugih učenika ili zaposlenika škole, dobit će najtežu pedagošku mjeru – preseljenje u drugu školu (osnovac) ili isključenje iz škole (srednjoškolac) – proizlazi iz novog prijedloga Pravilnika o pedagoškim mjerama u školama.

Javna rasprava

Povrede ponašanja na temelju kojih će se od jeseni izricati pedagoške mjere za sve učenike u osnovnim i srednjim školama dijele se na četiri razine – lakše, teže, teške i osobito teške. Pritom u tešku povredu ponašanja ulazi unošenje oružja i opasnih predmeta u škole, a kao osobito teška smatra se korištenje oružja uz ugrožavanje sigurnosti. U istu kategoriju kao i korištenje oružja u školi ulaze – teška krađa, krivotvorenje i nasilno ponašanje.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pustilo je u javnu raspravu (e-savjetovanje) prijedlog Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, pri čemu je zadržana praksa po kojoj se učenici formalno ne izbacuju iz osnovne škole (za razliku od onih u srednjoj), već je najteža pedagoška kazna za osnovce preseljenje u drugu školu. Osnovci tako mogu biti kažnjeni opomenom, ukorom, strogim ukorom i preseljenjem, a srednjoškolci uz opomenu i ukor mogu zaraditi još i opomenu pred isključenje i isključenje iz škole.

Pedagoške mjere, predviđa prijedlog, izriču se zbog povrede dužnosti, neispunjavanja obveza, nasilničkog ponašanja i drugih neprimjerenih ponašanja. Po ovome prijedlogu, koji je na e-savjetovanju do 27. srpnja, svaki razrednik obavezan je na početku svake školske godine izvijestiti roditelje o pedagoškim mjerama.

Neopravdani sati

Mjere se po novom dokumentu izriču i zbog neopravdanih sati. Tako će opomena slijediti kako za ponavljanje lakših povreda tako i za skupljenih 1 do 1,5 posto neopravdanih. Ukor će se dobivati za 1,5 do 2 posto neopravdanih, strogi ukor za 2 do 2,5 posto, a preseljenje ili isključenje za više od 2,5 posto neopravdanih od ukupnog broja sati.

Roditelji koji žele opravdati izostanak djetetu iz škole, morat će to učiniti u roku od pet dana od povratka učenika u školu. Prema informacijama iz Ministarstva obrazovanja, Pravilnik je izrađen na temelju novog Zakona o osnovnom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju, a očekuje se da bi trebao stupiti na snagu početkom nove školske godine. Smatraju da će pravilnik preciznije utvrditi i ujednačiti kriterije za izricanje pedagoških mjera. Cilj je da se za istu ili približno istu težinu prekršaja utvrde iste mjere, koje su dosad uglavnom bile propisane školskim statutima i razlikovale se od škole do škole. Nije im bio cilj, kažu, ići na štetu djece.

LAKŠA POVREDA

kazna opomena:

1. Ometanje nastave: izazivanje nereda, buke, pričanje nakon opomene, dovikivanje

2. Bacanje smeća

3. Korištenje mobitela

4. Uznemiravanje, naguravanje, gađanje stvarima

5. Klađenje i kockanje

TEŽE POVREDE

kazna ukor:

1. Korištenje nedopuštenih izvora podataka u svrhu prepisivanja (tablet, mobitel…)

2. Omalovažavanje, vrijeđanje, širenje neistina i glasina

3. Unošenje ili konzumiranje droge, alkohola i cigareta

4. Dovođenje neovlaštenih osoba koje su nanijele štetu školi ili osobama

5. Uništavanje imovine nanošenjem veće štete

TEŠKE POVREDE

kazna strogi ukor u osnovnoj školi, opomena pred isključenje u srednjoj školi:

1. Poticanje nasilja (uključuje i skandiranje i snimanje nasilja)

2. Krivotvorenje ispričnica

3. Poticanje grupnog govora mržnje

4. Krađa, uništavanje službene dokumentacije škole ili prisila (npr. iznuđivanje novca od drugog učenika)

5. Unošenje oružja i opasnih predmeta

OSOBITO TEŠKE POVREDE

kazna preseljenje u drugu OŠ, isključenje iz SŠ:

1. Krivotvorenje službene dokumentacije škole

2. Objavljivanje materijala

elektroničkim ili drugim putem, a koji za posljedicu imaju povredu ugleda, časti i dostojanstva druge osobe

3. Teška krađa, tj. krađa počinjena na opasan ili drzak način, obijanjem, provaljivanjem ili svladavanjem prepreka da se dođe do stvari

4. Ugrožavanje sigurnosti učenika ili radnika škole

korištenjem oružja ili opasnih predmeta

5. Nasilno ponašanje

6 Comments

  1. Ali nije bit u tome što gdje spada nego u tome što ovakve pedagoške mjere ne funkcioniraju, a kamoli doprinose.

  2. https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=1470
    (stranica na kojoj je e-savjetovanje, iako je, naravno, upitno hoće li Ministarstvo uopće baciti pogled na zaprimljene kritike i prijedloge)

    Nacrt pravilnika je, blago rečeno, manjkav.

    Osobito mi je simpatično kako piše da se učeniku može uzastopno davati pedagoška mjera jedne te iste težine, ako ju svaki put “zaradi” jednako teškim, no različitim oblikom neprihvatljivog ponašanja. Dakle, ako jedan tjedan gađa prolaznike kroz prozor škole – opomena. Ako idući tjedan priča na mobitel tijekom sata – još jedna opomena. Ako se nakon toga kocka u školi – još jedna opomena. Tako može skupiti brdo opomena tijekom školske godine – dovoljno je da bude kreativan kada odabire što će napraviti – i eto, nikom ništa.

    Isto je simpatično kako inzistiraju da se prije donošenja svake pedagoške mjere učeniku da mogućnost da u pisanom obliku obrazloži okolnosti pod kojima je došlo do kršenja pravila i opravda svoje ponašanje. Dakle, nešto u stilu “Dragi Ivice, imaš petnaest neopravdanih sati, ali prije nego što ti dam pedagošku mjeru, probaj napisati esej u kojem ćeš opravdati svoje bježanje s nastave.” Uz to učenik smije, bez ikakvih sankcija, prvi puta u potpunosti ignorirati poziv razrednika da se pisano izjasni. Tek ako se i drugi put ogluši na poziv, onda se smije donijeti pedagoška mjera bez učenikovog izjašnjavanja.

    Naravno, o udaljavanju učenika s nastave ili bilo čemu što bi na bilo koji način nalikovalo udaljavanju nema niti slova.

  3. Ove nebuloze ce naravno opet biti usvojene. Ako je to na razmatranju treba reagirati dok nije kasno samo nitko neće. Udruga je digla ruke,sindikat naravno impotentan,a pojedinci sami tu ne mogu ništa

  4. Ček.. a što je s papirologijom,jer izbjegavamo davat ped.mjere zbog nepotrebnog posla. Tretman?

  5. TEŠKE POVREDE
    4. Krađa, uništavanje službene dokumentacije škole ili prisila (npr. iznuđivanje novca od drugog učenika)
    5. Uništavanje imovine nanošenjem veće štete
    OSOBITO TEŠKE POVREDE
    1. Krivotvorenje službene dokumentacije škole
    3. Teška krađa, tj. krađa počinjena na opasan ili drzak način, obijanjem, provaljivanjem ili svladavanjem prepreka da se dođe do stvari

    Moram preispitati vlastiti sustav vrijednosti. Uništavanje je manja povreda od krađe? Postoje krađa i Krađa? Što bi po ovome slijedilo onim palikućama iz Rijeke?

    OSOBITO TEŠKE POVREDE
    2. Objavljivanje materijala

    elektroničkim ili drugim putem, a koji za posljedicu imaju povredu ugleda, časti i dostojanstva druge osobe

    Kako kontrolirati ovu stavku ili će se davati samo primjerne kazne, pojedincima za čije roditelje znamo da neće pokazati zube? Jesu li djeca uopće dovoljno informirana o zaštiti privatnosti? Za onu s kojom sam dosad radila znam da nisu, kao što znam i to da novine, portali bez problema objavljuju vijesti, fotogalerije bez odobrenja osoba koje se u njima pojavljuju.

    Što je s ovim poticanjem grupnog govora mržnje? Zašto grupnog? Ako se potiče govor mržnje u jednog ili dvojicu učenika, onda to tu ne spada?

    Što s učenicima koji dobiju ukor? Tu naša misija završava? Ne bi li trebalo raditi s tom djecom?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!