Školski PTSP

(Moja Rijeka) piše: Davor Suhina
Godinama slušam priče kako hrvatsko obrazovanje zaostaje za europskim standardima, pri čemu se propušta jasno naglasiti u čemu se ogleda ova zaostalost. Mislim da je to veliki propust, čime se šalje kriva poruka javnosti i stvara potpuno pogrešna slika o nama samima, koji prema toj ocjeni, u usporedbi sa stranim kolegama, nismo dorasli zahtjevima pojedine struke. A to, naravno, nije točno. Štoviše, potpuno smo ravnopravni (kao radnici, inženjeri, liječnici, znanstvenici…); ponekad, i veoma često, bolji od ostalih. Mi doduše jesmo pomalo neusklađeni, ali poslije završetka naše škole ne može se reći da smo neobrazovani – mi smo samo malo bolesni.

Ovu istinu važno je osvijestiti prije nego standarde našeg školstva uskladimo s europskim. Bila bi to snažna poticajna motivacijska spoznaja za sve naše učitelje i profesore, koji bi stekli još veću profesionalnu sigurnost u poslu koji ionako, generalno gledano, rade dobro. Uostalom, škola i ne stvara stručnjake, ona daje potrebne obrazovne dispozicije za ulazak u praksu određene struke, koja se dalje razvija i napreduje po logici zanata, odnosno vlastite znanstveno-obrazovne tehnologije. A tu se našem hrvatskom školstvu ne može prigovoriti ništa.

Zaostalost našeg obrazovnog sustava u odnosu na europske nije informacijska inferiornost; dapače, učimo više nego nam treba. Problem je u nečem sasvim drugom. Riječ je o veoma otežavajućim programskim, organizacijskim i tehničkim uvjetima u kojima se odvija školska nastava. Programi su nam preopširni, organizacija nastave neprilagođena potrebama, učionice neopremljene. Zbog takvog (zaostalog) stanja cijelo školovanje postaje tortura – u takvom opsegu i mjeri da svi naši studenti i đaci (manje-više) imaju PTSP.

Vjerujem da ste sigurno iznenađeni. Ali prije nego odbacite ovu tvrdnju, vratite se mislima u školske/studentske klupe: Bliži se kraj godine, vrijeme je testova i završnih ispita. Osvijestite vlastito raspoloženje i osjećaje iz tog vremena, pročitajte dolje navedene simptome i sami si postavite vlastitu dijagnozu:

Koji su simptomi PTSP-a?

Da ne bi pogađali napamet, konzultirali smo struku, koja kaže da ih možemo grupirati u tri kategorije, a mi smo ih u ovom slučaju samo prilagodili HNOS-u (Hrvatski nacionalni obrazovni standard).

1. Simptomi ponovnog proživljavanja:

– Slike iz prošlosti (flashback) – ponavljano proživljavanje traume, uključujući i fizičke simptome poput brzog udaranja srca i znojenja

– Noćne more

– Zastrašujuće misli

2. Simptomi izbjegavanja:

– Izbjegavanje lokacija, događaja ili predmeta koji podsjećaju na traumatični iskustvo.

– Osjećaj emocionalne tuposti

– Snažni osjećaji krivnje, depresije ili brige

– Gubljenje interesa za aktivnosti koje su ranije bile predmet interesa

– Poteškoće prilikom sjećanja na opasni događaj.

3. Simptomi pretjerane uzbuđenosti:

– Osoba se lako preplaši

– Osjećaj napetosti ili osjećaj da je osoba “na rubu”

– Poteškoće sa spavanjem, i/ili ispadi bijesa

Bez ikakve namjere da dramatiziramo stvari, sasvim sam siguran da su se čak i mnogi odlikaši prepoznali u ovoj kliničkoj slici. Za ostale pak uopće ne dvojim. Nije li to potpuno nehumano?

Put kroz cijelo obrazovanje trebao bi biti oslobođen strahova i stresa. To je smjer u kojem ozbiljne države stvaraju školske programe, i primarni obrazovni standard u strategiji modernog školstva.

Kod nas je potpuno obratno, stoga treba posebno naglasiti da takvo stanje zahtjeva posebnu budnost struke u praćenju ponašanja i vladanja osnovaca i srednjoškolaca.

Kada učenici počnu zaobilaziti školu, izostajati s nastave ili zapostavljati knjigu (tj. izbjegavati lokaciju, događaj i predmet koji ih podsjeća na traumatično iskustvo) prije izricanja kaznene pedagoške mjere treba ih poslati liječniku školske medicine. Možda su samo ozbiljno bolesni.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!