Prijedlog Martine Dalić: Liječnike i učitelje plaćati prema uspjehu, otkaz za loše službenike

(Jutarnji list) U slučaju liječnika to bi bio broj uspješnih operacija, obrađenih pacijenata ili broj komplikacija, a kod nastavnika bi se učinkovitost mjerila kroz uspješnost učenika na standardiziranim testovima, brojem natjecanja i slično. Dobivene ocjene bile bi jedini kriterij napredovanja i povećanja plaće, ali i okidač za otkaz iz službe.

Nezavisna saborska zastupnica Martina Dalić ovih je dana u procuduru uputila svoj prijedlog reforme državne uprave zbog koje se, među ostalim, razišla s kolegama u HDZ-u. U emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija rekla je da ne zna kada će njezin prijedlog na raspravu, ali ona smatra da će to biti test spremnosti parlamentarnih stranaka, prije svega vladajućih, da otvore raspravu o stvarnom sadržaju promjena za koje svi govore da su nužne.

Kada je riječ o HDZ-u, kazala je kako postoji “dosta visok problem” hoće li biti spreman provesti reforme, ali postoji i razdoblje do izbora, u kojem će stranke, pa tako i HDZ, nuditi svoja rješenja.

– Očekujem i vjerujem kao građanka da će ta rješenja biti što konkretnija, kazala je Dalić. U njenom, prilično detaljnom Prilogu za raspravu koji prati paket od četiri predložena zakona (reguliraju sustav plaća u državnoj i lokalnoj upravi, te javnim službama) ističe da je cilj stvoriti jeftiniju i kvalitetniju javnu upravu.

 Depolitizacija uprave

Prvi preduvjet za to je depolitizacija državne uprave jer ona predstavlja “temelj stvaranja profesionalnog upravljačkog kadra”. Politička imenovanja odnosila bi se samo na čelnike državnih institucija i njihove zamjenike, primjerice ministra i njegova zamjenika. Sve ostale visoke razine upravljanja, od ravnatelja i direktora uprava u ministarstvima do njihovih pomoćnika, popunjavale bi se na javnom natječaju na mandat od pet godina.

– Uvođenje mandata od pet godina za najviši rukovodeći kadar u državnoj službi, koji je dulji od političkoga mandata, ima za cilj jačanje stabilnosti i kontinuiteta državne uprave, stoji u prilogu za raspravu. Kako bi se povećala transparentnost njihova biranja i zapošljavanja, kvalifikacije i rezultati koje postignu na testiranju objavljivali bi se na internetskim stranicama institucija i to za izabrane kandidate te za deset najbolje plasiranih.

Platni razredi

Drugi korak reforme je jačanje stručnosti i efikasnosti rada kroz uvođenje platnih razreda, 12 za državne i lokalne službenike te 15 za javne službenike, a svaki se dijeli u 12 platnih stupnjeva. K tome provodila bi se procjena radne učinkovitosti putem jasno postavljenih kriterija, primjerice, kroz broj izdanih dozvola ili vrijeme potrebno za rješavanje zahtjeva. U slučaju liječnika to bi bio broj uspješnih operacija, obrađenih pacijenata ili broj komplikacija, a kod nastavnika bi se učinkovitost mjerila kroz uspješnost učenika na standardiziranim testovima, brojem natjecanja i slično. Dobivene ocjene bile bi jedini kriterij napredovanja i povećanja plaće, ali i okidač za otkaz iz službe.

– Dvije uzastopne ocjene “izuzetan” ili tri uzastopne ocjene “primjeren”, ili pet uzastopnih ocjena “dobar” i više donose automatsko promicanje za jedan platni stupanj, predlaže Dalić. To ujedno pretpostavlja ukidanje dodatka na radni staž od 0,5 posto koji je trenutačno gotovo jedini način da se ostvari povećanje plaće. Pomicanjem iz jednog stupnja u drugi, prema prijedlogu Dalić, plaća bi se povećavala 2,13 posto.

Otkaz za loše službenike

U slučaju dobivanja najniže pozitivne ocjene “zadovoljava”, plaća bi se smanjivala. Za negativne ocjene slijedio bi otkaz, a za iznimne učinke posebne nagrade. Fond za jednokratne nagrade iznosio bi 0,1 posto proračunskih sredstava. Provođenje ove reforme, prema izračunu Dalić, u prvoj godini primjene donijelo bi uštede proračunu od 160 milijuna kuna jer bi se ukinulo povećanje plaća za staž. Puni trošak primjene zakona nastupa u šestoj godini, a u slučaju zadržavanja sadašnjeg broja zaposlenih iznosio bi 610 milijuna kuna.

23 Comments

  1. Iako sam kemičarka, teško mi je odgonetnuti koja je droga ovdje u pitanju.

  2. Članovi KRADESE-a koriste buniku. Je li ovo neki GMO bunike ili opaki koncentrat, tko bi ga znao?

  3. I, da ne zaboravim, kako bi dugogodišnja KRADESE-ovka platila Ivi Sanaderu? Kako bi platila Božidaru Kalmeti? Ivanu Šukeru?

    1. Poštovane kolege za vrijeme HDZ ( čija vlast u svakom slučaju nije bila dobra )imali smo veće plaće, konstantan rast plaća, te mnogo veća prava iz Kolektivnog ugovora i mnogo bolju zaštitu kroz radno zakonodavstvo. Tada se barem u mojoj zbornici svakodnevno kritizirala vlast vrlo često i opravdano. Međutim danas kada se konstantno smanjuju plaće, režu prava iz Kolektivnog ugovora, donosi Zakon o radu koji je mnogo nepovoljniji svi šute. Ne znam dali je to strah, licemjerje ili nešto drugo.

      1. Nešto drugo!
        No, kako je krenulo, izgledan je povratak Remetinec – boysa u Banske dvore, pa će hrvatskoj prosvjeti opet svanuti.
        Koliko mizerna mora biti vlast koja izgubi izbore od ovakvog HDZ – a?! Koliko jadno mora biti društvo koje ne vidi dalje od HDZ – a i SDP – a?! Koliko mora mučno biti prosvjeti koja priželjkuje povratak ovih razbojnika?!
        UIstinu, nitko od stoljeća sedmog nije toliko zla nanio ovom narodu kao veliki domoljubi, bogoljubi, Rvatne i katolici!

        1. Kolega Žukov odgovorite koliko je bilo reakcija u Vašoj zbornici kada se potpisao ovaj sramotni Kolektivni ugovor u travnju za osnovno školstvo. Nitko se nije pobunio i to u trenutku kada je Jovanović donio restriktivni Pravilnik o normi i kada su htjeli šupirati pomoćno osoblje iz sustava. Ukinuli su masu prava i nitko nije digao glas.O čemu pričamo !

          1. Zaboravio sam još. Kolektivni ugovor je potpisan nakon značajnog smanjivanja plaća učiteljima s više staža.

          2. “Pomoćno osoblje” je i trebalo šupirati!
            Po čemu smo mi dragi kolega zakonom zaštićeni ako nam se smanjuje broj odjeljenja a time i broj sati?
            Po čemu sam ja zaštićen ako se ne upiše dovoljan broj učenika na informatiku a norma je 14 po grupi? Šupnit će me 100 km od škole ako imam sreće da negdje bude višak sati.
            Zašto bi oni bili zakonom zaštićeni jer se kvadratura škole ne mijenja?
            Kako naivno dragi moj Učitelju!

          3. Žao mi je što nije bio referendum o šupiranju pomoćnog osoblja iz sustava tek tada biste vidjeli pravo lice Vaše zbornice!
            O izmišljenim satima pojedinih učitelja također bi se dalo diskutirati.
            Da ne zaboravim nije mi bilo mrsko ni ovo povećanje plaće od 3,5 % daleko je dvadeset godina staža.

          4. kolega info, samo naivac može misliti da bi se troškovi smanjili kad bi čistačice preuzeo privatnik. troškovi bi se povećali jer bi se pojavio posrednik između države i čistačica. istina je da je sramotno što se sindikati nisu ni oglasili kad su kolegama s 30 i više godina staža skinuli plaće. naivno je misliti i da je onih 3,5 posto nešto dobro jer to vam je svo povećanje plaće do mirovine.
            vjerojatno ne poznajete ni onu latinsku divide et impera(zavadi pa vladaj) pa ne shvaćate da se radnici moraju držati zajedno ako žele ostvariti svoja prava. to vam je abeceda života koju ćete vi kao mladi učitelj trebati naučiti.

          5. Kolega sretnik, socijalizam je prošlo svršeno vrijeme.
            Naravno da čistačice i kućne meštre treba preuzeti privatni kao što će neminovno i biti kad tad.
            I ne samo to, nego škole i fakultete također bi trebalo privatizirati naravno ne na hrvatski način.
            Zna se kako to funkcionira u kapitalizmu, sigurno ne bi radila učiteljica hrvatskog jezika koja je završila za švelju!

          6. kolega info, slažem se ja da je socijalizam prošlo svršeno vrijeme ali to o čemu raspravljamo nema veze s ekonomskim sistemima nego sa zdravom logikom.
            plaće čistačica su malo iznad zakonskog minimuma pa ih ne možete smanjivati. pet godina ne možete otpustiti nikoga a trebate nahraniti i mnoga pohlepna posrednička usta. je li znate da su neki zaposlenici ministarstva otvorili firme za čišćenje kad je krenula ta priča? garantiram vam da bi troškovi čišćenja i održavanja porasli bar za trećinu. ideja da jedan kućni majstor radi na nekoliko škola je utopija. kad pukne lavabo i počne curiti voda po školi nemoguće je čekati majstora tri dana. osim toga njemačka je kapitalistička velesila i ne pada im na pamet iznajmljivati čistače u bolnicama i školama. što se tiče privatnog školstva pa to već imamo. samo u cijelom kapitalističkom svijetu većina škola je državna. a to što engleski predaju šnajderice(ne hrvatski) je zbog potplaćenosti nastavničkog zanimanja. profesori engleskog, matematike, informatike su deficitarni i traženi u gospodarstvu gdje primaju i trostruko veće plaće nego u prosvjeti. i vi bi pobjegli iz prosvjete
            da znate programirati. e vidite toga u kapitalizmu nema. ponoviću vam podatak da dvopredmetni učitelj početnik u ciriškom kantonu ( u državnoj školi)prima preko 36000 kuna plaće (28 sati nastave),a učitelj pred penzijom 65000 kuna. mirovina mu je preko 55000 kuna. pogledajte razliku između početničke plaće i one pred mirovinu pa se i dalje veselite 3,5°%povećanju. e vidite dragi kolega, to vam je kapitalizam a ne svođenje najobrazovanijeg dijela populacije na sirotinju.

          7. Kolega sretnik, učitelj u Švici sa tolikom mirovinom po našim mjerilima taman ima za platiti starački dom!

          8. kolega (alkar) info ponovo uništa. učitelji umirovljenici žive kao bubreg u loju. zamislite vašu mirovinu od 2700 kuna i troškove od 4000 i njihovu od 55000kn i troškove od 25000kn. no nije bit u tome; u švici su i čistačice u proračunu , nema lažnih umirovljenika, nema korupcije, svakog završenog đaka(studenta)čeka posao,postoje mnoge olakšice za mlade obitelji s djecom i još mnogo toga. slažem se, hrvatska nikad neće biti švica i baš zbog toga se svi mi koji jedemo radnički kruh moramo držati skupa. u protivnom će nas oguliti do gole kože.

  4. A postoji li u njenoj priči uopće učenik i njegov rad? Ili će učitelji dobiti neki “točer”(lijevak) za ulijevanje u glavu učenicima?

  5. Trenutno imamo Vargin HZZO koji pretače u prazni Vargin Centar za izvrsnost, koliku li će ocjenu dobiti Varga. Vjerujem, uzastopno izvrstan.
    Koliku li će ocjenu dobiti Martina Dalić, zna li se? Gdje je samo spametovala to ‘jačanje stručnosti’? Uspješna operacija, pacijent umro, što dalje???

  6. Koji su onda kriteriji uspješno obavljenog posla za političare i novinare? Na temelju čega će oni dobiti ili ne dobiti plaću? To nam još nitko nije pojasnio. I koliko znam to su valjda jedina zanimanja koja ne traže tzv. cjeloživotno učenje i obrazovanje ili usavršavanje. Ne moraju ništa dodatno polagati ili biti licencirani. Oni jedini ni engleski ni hrvatski ni matematiku ne moraju znati.

  7. Da je mjeriti političare po uspješnosti,Vi biste,gđo(kao i većina ostalih) na jedvite jade završili osnovnoškolsko obrazovanje.Možda po nekom članku Zakona o obrazovnju ili na Pučkom otvorenom učilištu(večernja škola).
    Kad bismo ocijenili rad političara na prosperitetu hrvatskog naroda,ocjena bi bila nedovoljan.Kad bismo dali ocjenu vladanja političarima,bilo bi loše( nekoliko ukora).BAHATOSTI VAM NE NEDOSTAJE,A STRUČNOST VAM JE VRLO UPITNA.

  8. Tako mi čizama, eto me!
    Shrvalo me, bacilo u bolesničku postelju, ali vratio sam se spremniji za polemiku nego ikad!
    Tako, vidim kako se raspravlja o socijalizmu i kapitalizmu, pa da i ja prisnažim!
    Prije svega, mišljenja sam kako u Hrvatskoj od devedesetih naovamo nema ni demokracije, a ni kapitalizma, pogotovo!
    Demokracija, naime, podrazumijeva daleko više od izbora. Ta izbore imate i u Sjevernoj Koreji i na Kubi! Uostalom, čemu izbori, kad možete promijeniti samo vladajuću partiju, ali ne i sustav! Demokracija je na vrlo nedemokratski način instalirala svoje lakaje u sve institucije s kojih se kontrolira vlast.
    Demokracija, po meni, podrazumijeva da možete, recimo, vikendom pokupiti obitelj i odvesti ih na kampiranje, bez da strahujete hoćete li imati novca, ili će vas šef zvati vikendom na radno mjesto ( neplaćeno, dakako )! Demokracija podrazumijeva radnike koji ne moraju brinuti hoće li biti plaćeni za svoj rad! Demokracija podrazumijeva poštivanje radničkog zakonodavstva. Podrazumijeva da razbojnici sjede u zatvoru, a ne u Vladi ili Saboru! Podrazumijeva da Vlada pada kao zrela kruška ako benzin poskupi više od 3%, a ne kao u nas po 20 %, i svi i dalje gledaju u pod i šute!
    Odakle toliki strah, ako smo demokratsko društvo?
    Kapitalizam?
    Smiješno, apsurdno!
    Ovo u Hrvatskoj više nalikuje kleptokraciji, a ne kapitalizmu!
    Doduše, ovo što je Hrvatska prošla u pretvorbi i privatizaciji prošla su i sva zapadnoeuropska gospodarstva. To se zove prvobitna akumulacija kapitala. Samo, u njih se to zbivalo u 16. i 17. stoljeću, pa iznova u 19., a u nas krajem 20. stoljeća! Ja naprosto ne mogu shvatiti da itko razuman, nakon prve privatizacije priželjkuje i drugu! Pogotovo visokog školstva!
    Da je u Hrvatskoj kapitalizam prihvaćen, isti čas bi se ukinule parazitske općine i županije, razdvojilo bi se branitelje od lažnih branitelja, i revidiralo Vatikanske ugovore! Što se tiče općina i županija, dojma sam da smo još u debelom komunizmu, a glede Vatikanskih ugovora da smo još u feudalizmu!
    Što se tiče socijalizma, da je bio postavljen na pravim temeljima, ne bi se raspao! Međutim, pitam sve Vas – tko se od Vas sijeća ijednog slučaja iz vremenaa socijalizma da je nekome banka ovršila kuću? Da je završio na ulici?
    U vrijeme socijalizma, Hrvatska je u sklopu bivše države bila najrazvijenija i najbogatija socijalistička država na planeti! Danas, u vrijeme kapitalizma ( navodnog ), mi smo dno dna kapitalističkog svijeta!
    No, kad odlučuju ovakvi poput ove babuskare, čemu se čudimo? Do jučer je bila član stranke osuđene za pljačku stoljeća, danas ima obraza docirati o plaćanju liječnika i profesora!
    Treba li išta više reći?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!