“Jovanović je bio krivi čovjek na krivom mjestu”

(T-portal)”Tehnički ne možemo reći da je Jovanović bio najgori ministar obrazovanja jer je konkurencija uistinu brutalna, međutim on za sobom ostavlja najveći negativan dojam, i to ne samo zbog pozitivnih najava na početku, nego i zbog cijelog stila te sukoba i podjela koje je izazvao u sustavu”, rekao je u prvoj reakciji na smjene u zahtjevnom resoru Dalibor Perković, predsjednik udruge Nastavnici organizirano.

Perković kaže da su od Jovanovića imali velika očekivanja jer je prosvjeta doživjela cijeli niz ministara među kojima se ne zna koji je bio gori.

‘Niti jedan ne može dobiti pozitivnu ocjenu. Od Jovanovića smo očekivali neke pozitivne pomake, među ostalim i na temelju izjava koje je davao. Nakon određenog vremena smo shvatili da je on veliko razočaranje. On je vjerojatno stručnjak za određeno područje, no to područje nije obrazovanje. Rezime dvije i pol godine njegovog mandata je da je on jednostavno bio krivi čovjek na krivom mjestu’, rekao je srednjoškolski profesor fizike iz Zagreba.

Na pitanje što najviše zamjeraju sada već bivšem ministru, odgovorio je: ‘To što u dvije i pol godine nije napravio apsolutno ništa, a mogao je učiniti puno.’

Optimizam, ali i rezerve

Mornara, kaže, očekuje s nadom i optimizmom, baš kao nekada Jovanovića. No hoće li se ta nadanja koja se temelje na njegovim izjavama ispuniti, tek će vidjeti. Najava da će nastojati smanjiti obim programa, olakšati đačke torbe, da će nastojati poboljšati rezultate na PISA testovima, popraviti položaj sveučilišta na rang listama kao i mogućnost uvođenja male mature pozdravlja, ali s rezervom.

‘Ove najave mogle su se sve uglavnom čuti i od Jovanovića prije stupanja na dužnost. Štoviše, one se ponavljaju već 20 godina, svi ministri su ih ponavljali. Ipak, možda u stilu kojim to Mornar govori možemo prepoznati da bi on mogao biti bliže ostvarivanju obećanja. Dakle, nada, ali i skepsa jer smo toliko puta do sada već bili iznevjereni’, rekao je čelni čovjek udruge.

Perković je zadovoljan što Mornar gura dvije stvari koje žele i Nastavnici.org – reforme pedagoških mjera i uvođenje malih matura za srednje škole. Slučajno je, kaže, to bitan dio mjera koje spominje i Mornar. Uvođenje male mature, barem za one srednje škole koje to žele, još je važnije od pedagoških mjera jer se ove druge i drugačije mogu riješiti. Uvjeren je da ono ne bi trebalo biti preskupo niti bi iziskivalo previše vremena ako se samo dozvoli školama koje žele prijemne ispite da ih same provedu.

‘Ako Mornar to provede, bit će to veliki plus kao i državna matura. Ona je mogla biti i veći plus da se bolje iskoristila. Trebalo bi uvesti malu maturu ili barem dozvoliti raspisivanje prijemnih ispita za one škole koje to žele. Sustav je kompliciran i nekima to ne odgovara, a nekima ne treba. Bitno je da škole imaju tu mogućnost ako to žele’, objasnio je Perković.

Puna im je kapa smjena

Sanja Lukić, nastavnica u Osnovnoj školi Malešnica u Zagrebu, kaže da im je već puna kapa nebrojenih smjena ministara prosvjete.

‘Drago nam je da je otišao čovjek koji nije imao pojma o resoru koji je vodio. No hoće li Mornar biti bolji, teško je znati. To što je bio odličan dekan FER-a ne znači da će biti dobar ministar’, istaknula je, objasnivši da se ništa ne može znati sve dok ne sjedne u fotelju i ne počne vući konkretne poteze.

‘Ovako samo imamo neke priče kako je simpatičan. Svi su oni divni dok ne sjednu u ministarsku fotelju.’

Oprezna članica udruge Nastavnici.org kaže kako tek treba vidjeti hoće li novi ministar biti onakav kakvim se predstavlja.

‘Čuli smo da je dobar. Udruga dijeli neka njegova mišljenja. No ministar može samo do neke granice raditi ono što želi, a za ostalo mora dobiti blagoslov Vlade’, podsjetila je Lukić.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!