Akademska zajednica zgrožena: ‘A baš se Jovanović borio protiv korupcije’

(Večernji list) Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odustao je od radnog mjesta na Medicinskom fakultetu u Osijeku nakon što je Večernji list jučer otkrio kako je dobio stalno radno mjesto u nastavnoj bazi Thalassotherapia u Opatiji.

Ministrovo pismo

– Nakon izbora nisam potpisao ugovor o radu, što znači da izbor nisam ni aktivirao pa ga nisam mogao ni zamrznuti, a u želji da spriječim bilo kakve neutemeljene insinuacije vezane uz MZOS, Vladu RH, Medicinski fakultet u Osijeku i sebe osobno dekanu Medicinskog fakulteta u Osijeku poslao sam pismo u kojem ga izvješćujem da odustajem od mogućnosti aktiviranja svog izbora – naveo je u priopćenju medijima Jovanović.

No on je bio u debelom sukobu interesa jer je, primjerice, samo mjesec dana nakon što je dobio stalni posao, dakle 26. veljače prošle godine, uručio Thalassotherapiji dopusnicu Ministarstva znanosti za znanstveno-istraživačku djelatnost. U toj je ustanovi u siječnju ove godine završena i ministarska konferencija „Razvoj akademskog sporta u regiji” na kojoj je održana prezentacija Nacionalnog centra za sport i sportsku medicinu koji bi svoje sjedište trebao imati upravo u opatijskoj bolnici.

– Imamo dobre preduvjete da uz pomoć Europske unije razvijemo u Opatiji centar za sport i sportsku medicinu jer ova regija mora biti središte zdravstvenog turizma Hrvatske – poručio je tada ministar Jovanović.

Iako je ministar na kraju odustao od radnog mjesta, može se očekivati da će se u cijelu priču uključiti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Dužni o tome izvijestiti

U svom odgovoru Povjerenstvo je naglasilo da dužnosnicima nije zabranjeno da se kao i svaki drugi građanin jave na raspisan javni natječaj, ali i da u obnašanju javne dužnosti ne smiju svoj privatni interes staviti iznad javnog.

Isto tako dužnosnicima je, piše u odgovoru, izričito dopušteno da uz plaću koju primaju za profesionalno obnašanje javne dužnosti stječu i prihode za obavljanje edukativne ili znanstveno-istraživačke djelatnosti, no to su dužni navesti u izvješću o imovinskom stanju. S druge pak strane dužnosnici ne smiju ni u razdoblju od 12 mjeseci nakon prestanka obnašanja javne dužnosti stupiti u radni odnos kod one pravne osobe s kojom je tijelo u kojem su obnašali javnu dužnost bilo u poslovnom odnosu. Poslovnim odnosom smatra se bilo koji oblik stjecanja sredstava od tijela javne vlasti.

– Tu je riječ o povredi etičkog kodeksa akademske zajednice, ali i o sukobu interesa ako je ministar počeo kanalizirati novac u Opatiju – smatra politički analitičar Žarko Puhovski.

Premijer Zoran Milanović s druge strane u cijeloj priči, doznajemo, ne vidi ništa sporno, a navodno nije “kumovao” ni Jovanovićevoj odluci da odustane od posla.

>> Jovanović: Odustajem od mogućnosti aktiviranja posla na Medicini u Osijeku

Gvozden Flego: A baš se Jovanović borio protiv korupcije

U akademskoj zajednici svi s kojima smo razgovarali zgroženi su postupkom ministra Jovanovića. – Ni u snu nisam mogao očekivati da će ministar zaposliti samog sebe u resoru kojim upravlja, pogotovo on koji se u svom političkom djelovanju javno borio protiv korupcije – prokomentirao je bivši ministar obrazovanja Gvozden Flego. Drugi naš sugovornik, koji je želio ostati anoniman, kaže da mu je neshvatljivo da čovjek koji se javno protivio korupciji “kupuje sebi radno mjesto u Talasoterapiji obećanjima da će od nje europskim novcem napraviti elitni sportski centar”. (Irena Kustura)

1 Comment

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!