U školama zaposlen 3001 vjeroučitelj

(Index.hr) U OSNOVNIM i srednjim školama u Republici Hrvatskoj zaposleno je 3001 vjeroučitelj. Za njihove plaće godišnje se, prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, izdvaja oko 218 milijuna kuna. Na plaće vjeroučitelja, dakle, otpada tri posto proračunskih sredstava koja se izdvajaju za plaće zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

No, stvarni trošak kojeg vjeroučitelji predstavljaju za državni proračun znatno je veći. U navedeni iznos od 218 milijuna kuna nisu naime ubrojeni prijevoz zaposlenika, te dodaci na plaću kao što su prekovremeni rad, smjenski rad i slično, jubilarne nagrade, pomoći i druge naknade.

Koliko vjeroučitelji koštaju kada se pribroje svi ovi dodaci, u ministarstvu Željka Jovanovića nisu mogli izračunati. Za pretpostaviti je međutim da se radi o trošku od barem 300 milijuna kuna godišnje. Ilustracije radi, upravo toliko novca na godišnjoj razini Vlada RH planira prikupiti uvođenjem poreza na štednju od 1. siječnja 2015. godine.

Zapošljava ih crkva, a plaća ih država

Prema podacima MZOS-a prosječan staž vjeroučitelja s VSS-om iznosi 12 godina. Bruto plaća vjeroučitelja s 12 godina staža iznosi  7.883 kuna, dok neto iznos ovisi o tome u kojem gradu vjeroučitelj živi i koje povlastice koristi.

Iako se radi tek o prosječnim plaćama, vjeroučitelji su ipak u znatno boljem položaju od ostalih radnika u sustavu školstva. Naime, zahvaljujući famoznim ugovorima između Hrvatske i Vatikana, vjeroučitelji u školama su de facto nedodirljivi.

Iako žive od plaće koju dobivaju iz državnog proračuna, državne institucije nemaju gotovo nikakvu ingerenciju nad vjeroučiteljima. Učitelje vjeronauka zapošljava crkva, koja ih i razrješava dužnosti.

Smiju biti i ravnatelji!?

Ujedno, u vatikanskim ugovorima stoji i sljedeći članak: “Vjeroučitelji su članovi, sa svim učincima, nastavničkoga zbora u osnovnim i srednjim školama, odnosno odgojiteljskoga zbora u predškolskim ustanovama”.

Drugim riječima, iako imaju poseban pravni status, vjeroučitelji imaju ista prava kao i svi ostali nastavnici, učitelji i stručni suradnici u osnovnim i srednjim školama. Pa tako mogu, ukoliko se kandidiraju, postati i ravnatelji.

“Vjeroučitelji u školama izvode nastavu vjeronauka i time obavljaju poslove radnog mjesta učitelja odnosno nastavnika. Stoga, nema zapreke da se vjeroučitelji kandidiraju za ravnatelje školskih ustanova”, objašnjavaju iz Jovanovićevog ministarstva, te dodaju:

“Ugovorom sa Svetom Stolicom, ali i drugim vjerskim zajednicama, ugovaraju se  uvjeti koje treba ispunjavati osoba za obavljanje poslova vjeroučitelja, a ako osoba ispunjava uvjete za radno mjesto vjeroučitelja, ispunjava i jedan od uvjeta za ravnatelja školske ustanove”.

Iz MZOS-a nismo uspjeli doznati koliko je ravnatelja u srednjim i osnovnim školama koji su po zanimanju vjeroučitelji. Jovanovićevo ministarstvo nema ni podatke o tome koliko je na plaće vjeroučitelja potrošeno u zadnjih deset godina s obzirom da, kako kažu, bivša vlast o tome nije vodila evidenciju.

Vjeronauku nije mjesto u školama

S obzirom na sve nabrojano, nužno se još jednom zapitati – je li nam vjeronauk u školama doista potreban? Odgovor na ovo pitanje smo putem upita kojeg smo poslali MZOS-u tražili i od resornog ministra Jovanovića.

“Ministar je više puta u javnosti  kazao kako osobno smatra da je vjeronauku mjesto u crkvi, a ne u školi. No, kao ministar poštivat će ugovore sa Svetom Stolicom i nema nikakvu  namjeru istiskivati vjeronauk iz škola”, tvrde iz MZOS-a.

6 Comments

  1. Nisam na strani onih koji vjeruju.
    Do kada će vjeronauk biti u javnim školama?
    Do kada će njegov nauk plaćati oni koji ne vjeruju?

    “U skolama je zaposlen 3001 vjeroučitelj” (Index.hr)
    “NOVA SRAMOTNA GRUPA NA FACEBOOKU Učenici ogradili učiteljicu: ‘J… ga, bila je zločesta'” (jutarnji list)

    1. Vjeronauk stvara velike organizacijske probleme u školama. Apsolutno mu je mjesto u crkvi.Crkva ima i prostor i kadar za odstojanstveno podučavanje, dok je ovo što se događa u školama na razini karikature.Nisam protiv bilo koje vjere, ali ne u javnim prostorima i iz proračuna.No, tko NAS pita?

  2. Ako na trenutak ostavimo po strani pitanje treba li ili ne treba vjeronauk u školama, pojave se tu neka druga pitanja. Najglavnije od svega je bezobrazno uplitanje Crkve u odabir čovjeka koji će raditi u određenoj školi. Pa se tako događa, da otpadnu oni koji su se lijepo uklopili u kolektiv, i revno rade svoj posao, a crkvenjaci vam bez ikakvih kriterija i provjera uvale neke zabušante.
    Dalje, ako je Crkva ta koja predvodi u vjeri, onda me zanima kako to da oni svoje vlastite ljude (vjeroučitelje) šikaniraju bez problema, tako da ih ima koji su GODINAMA po zamjenama i ne mogu naći stalan posao (iako ima i primjera, osobito među ženama, da se ubijaju od posla unutar i van škole i sudjeluju u radu lokalne župe do iznemoglosti kako bi se pokazali podobnima), a istovremeno se na te poslove raspoređuju časne sestre i župnici koji ionako već imaju “posao” odnosno zvanje, a i plaću. Za to vrijeme, ostali ne mogu obaviti svoju “kršćansku dužnost” i zasnovati obitelj, srediti si stambeno pitanje i slično jer im je egzistencija nesigurna. Pri tome, ni ravnatelj ni ministarstvo nema pravo intervencije što je van svake pameti (koji drugi poslodavac u svijetu nema pravo odlučivanja koga će zaposliti?!).
    Osobno poznajem jedan takav primjer, a ponešto se načuje i iz drugih škola, i bez obzira na osobni stav o vjeronauku u školama, žao mi je takvih ljudi jer i oni zaslužuju normalan život.

    Onda ako je Crkva takva prema “svojima”, što mislite kako joj u očima rangiraju “obični” vjernici?

  3. Umjesto da prigovarate na tkz. građanski i zdravstveni odgoj, gdje djecu podučavaju o seksualnim nastranostim vi pljujete po po vjeroučiteljima i kršćanskoj filozofija, a prije nego što se vratim na kršćansku filozofiju sjetite se da se ni POTPISAT nebi znali da vam nije Katoličke crkve, koji je osnovala mnogobrojna sveučilišta i gimnazije, unazad u povijesti.
    Da bi bili malo bolje informirani Kršćanska filozofija je disciplina unutar teologije i filozofije. Teologija je izučavanje pojave i biti najvišeg duha ili bića te odnos između njega, svijeta i čovjeka. A to što sustavno kočite razvoj tog područja, pa mislite da je zaostala – grdno se varate. Učite o marxu (koji je rekao ja nisam dovoljno još jak da mrzim svoju majku i da sve kršćane treba poubijat) , nietzsche… i ostali pomračenim umovima, a da malo se bolje upoznate sa Kršćanskim filozofima i filozofijom vidjeli bi da ti tkz. pomračeni umovi komunističko-protestantski – mislioci, sociolozi, psiholozi, mogu samo se pokloniti i sakriti u kut…

    1. vama hitno treba pomoć. izgubljeni ste, i na webu i u svijetu. trebate kompas…

  4. Smirimo tenzije …

    Dovoljno je proučiti Konkordat Svete stolice s RH, promisliti i sve će biti puno jasnije … Pustimo sad, filozofiju, ideologiju.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!