Profesorice, ptičica!

Vjerojatno ne postoji heteroseksualni muškarac koji, čak i u zauzetom stanju, ne voli baciti oko na poneku pripadnicu nježnijeg spola, ali nažalost, u mislima lijepa slika brzo blijedi.
Zato su brižni pojedinci, korisnici najpopularnije društvene mreže na svijetu, odlučili ljepotice koje im zapnu za oko zabilježiti zauvijek. Srećom po njih, moderna je tehnologija napredovala pa nam daje kvalitetne fotografije koje se za tren mogu naći na Međumrežju, na uvid svima. Tako su se na Facebooku namnožile mnogobrojne grupe naziva poput „Najljepše konobarice“, „Najljepše djelatnice kladionice“, pa i „Najljepše profesorice“.

Kod nekih je grupa teško razlučiti radi li se o fotografijama koje su same djelatnice postavila na internet, pa ih se netko dočepao i anonimno poslao vlasnicima grupa na objavu, dok je kod nekih očito da su fotografije napravljene i objavljene bez njihovog znanja. Ovo je osobito vidljivo kod potonje grupe, gdje se objavljuju fotografije (mahom mladih) učiteljica i nastavnica za vrijeme rada, odnosno nastave. Za mnoge je od njih napisano i u kojoj školi predaju, a komentare prate i brojni komentari koji naprosto pršte testosteronom, kao i nagađanja o kojoj se učiteljici radi (uglavnom su slikane tako da im se vidi pozadina).
I što sad reći? Zakon kaže da je fotografiranje potpuno dozvoljeno na javnim površinama, osim kad se znakom to eksplicitno zabranjuje. Svi su motivi fotografija punoljetni, dakle ni tu nema problema. No, Zakon o medijima kaže:

Članak 7.
(1) Svaka osoba ima pravo na zaštitu privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti.
(2) Osoba koja obavlja javnu službu ili dužnost ima pravo na zaštitu privatnosti, osim u slučajevima koji su u vezi s javnom službom ili dužnosti koju osoba obavlja.
(3) Osoba koja svojim izjavama, ponašanjem i drugim djelima u vezi s njezinim osobnim ili obiteljskim životom sama priv¬lači pozornost javnosti ne može zahtijevati istu razinu zaštite privatnosti kao drugi građani.

Isto tako, Kazneni Zakon kaže:

Članak 131.
(1) Tko neovlašteno i kriomice snimi drugoga filmski, televizijski, videokamerom ili fotoaparatom,kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Imaju li profesorice pravo na zaštitu dostojanstva, bez da ih se kriomice fotografira? Pravo da se njihove fotografije sa izrazito seksualnim komentarima ne objavljuje online? Imaju li pravo na zaštitu privatnosti kada obavljaju svoj posao? I jesu li same krive što su taj dan obukle uske traperice ili suknju i time privukle pažnju? Ne samo one, bilo koja od onih žena s fotografija, bila ona „kriva“ što je maloljetnica, konobarica ili naprosto u noćnom izlasku slučajno pokazala komadić kože više – krvoločni će internet sve primiti u svoje naručje.

Srećom, reakcijom članova Facebook grupe „Nastavnici organizirano“, nekoliko je takvih grupa ugašeno, te je na njihovo postojanje ukazano ravnateljima škola, konkretnije srednjih škola u Đakovu. Dobro je da u našem sustavu još postoje ljudi koji na ovakva upozorenja neće odmahnuti rukom, već shvatiti ozbiljnost situacije i primjereno reagirati umjesto da zatvore oči.

1 Comment

  1. Što je sa grupom na Facebook-u Uživo iz Srednjih škola? Pregledajte slike….

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!