Učenicima dijelio letke – Vjeroučitelj iz Omiša dobio opomenu pred otkaz: Služim Bogu, a ne Jovanoviću

(Slobodna Dalmacija)  Opomenu pred otkaz zaradio je svećenik don Ivan Babić, koji je samo nekoliko dana prije održavanja referenduma o uvođenju u Ustav definicije braka kao zajednice muškarca i žene, učenicima omiške srednje škole “Jure Kaštelan” dijelio letke u kojima ih poziva da u nedjelju, 1. prosinca, zaokruže “za”.

Zabranjeno o referendumu

Svećenika, koji je trenutačno na službi u Lokvi Rogoznici, školskoj ravnateljici su prijavile dvije nastavnice, kojima nije bilo drago vidjeti kolegu vjeroučitelja kako agitira među jedva punoljetnim đacima da se na referendumu opredijele za odgovor koji ne samo Inicijativa “U ime obitelji”, nego i Crkva, nudi kao jedini mogući izbor.
– Istina je da sam kolegi vjeroučitelju don Ivanu Babiću izrekla opomenu – potvrdila nam je ravnateljica Ada Kuvačić, dodajući kako je naputak ministra znanosti, obrazovanja i sporta po pitanju kršenja radne discipline bio jasan i nedvosmislen.
Željko Jovanović, podsjetimo, prošloga je tjedna sve hrvatske osnovne i srednje škole obavijestio o zabrani iznošenja osobnih stajališta o referendumskom pitanju. U odaslanom dopisu Jovanović je naložio ravnateljima da spriječe svaki oblik agitiranja i nametanja ikakva svjetonazora učenicima, te ih je obavijestio kako će Ministarstvo svako neprihvatljivo postupanje odgojno-obrazovnih djelatnika povezano s referendumom smatrati teškom povredom radne obveze.
Premda je dio ravnatelja izrazio čuđenje primljenim dopisom – to se prije svega odnosi na osnovne škole jer pučkoškolci i nemaju pravo glasa – uzeli su ga na znanje i ponašanje, a omiški slučaj, koliko je poznato, prvi je u kojem je neki ravnatelj nastavniku morao izreći opomenu zbog kršenja ministrova naputka.

‘Dobar je suradnik’

– Moja je obveza bila reagirati jer se kolega vjeroučitelj nije ponašao u skladu s ministrovom odlukom, koju sam ne samo usmeno priopćila nastavnicima u zbornici, nego sam je i oglasila na oglasnoj ploči – objašnjava Kuvačić.
Osobno, dodaje, nije vidjela don Ivana kako učenicima dijeli letke, ali su je, otkriva, na to upozorile dvije nastavnice.
– Pozvala sam kolegu na razgovor i objasnila mu kako opomena koju mu moram izreći nije stvar ničije vjere, ni njegove ni moje, nego kršenja školskih propisa, na što mi je on uzvratio kako opomenu prihvaća, ali kako on ima svoga Boga i kako samo njemu služi – ističe ravnateljica ustanove koju pohađa više od 700 učenika.
– Voljela bih da napišete kako bih na isti način postupila da je bio i bilo koji drugi nastavnik u pitanju. Don Ivana, koji u našoj školi ima nastavu dva dana u tjednu, smatram dobrim suradnikom, te sam uvjerena kako se nešto slično neće ponoviti – zaključuje Ada Kuvačić.

                                                                                                                  VINKO VUKOVIĆ

‘Proslavio’  se u Pisku

Za don Ivana Babića šira je javnost čula i prije nekoliko tjedana kada je s oltara, časteći ih da su antikristi, prozvao vjernike iz Piska za pljeskanje na promociji knjige Miljenka Smoje “Skitan i pitan”. A ni tada, baš kao ni danas, nije želio dati izjavu za Slobodnu Dalmaciju.

– Tko si ti?! Tko si?! Reci mi! Nisi ti inspekcija! Za koga ti sebe smatraš?! Razmisli malo o svojim pravima i dužnostima! Ajde, Bog! – s puno uskličnika i ni jednim odgovorom otpravio je vašeg reportera omiški svećenik i vjeroučitelj.

4 Comments

    1. Ne, plaćamo ga mi građani Republike, ali on je podanik Vatikana i Vatikan mu, preko HBK-a daje posao. Zacementirano Vatikanskim ugovorima. Jovanović mu ne može dati nogu i da hoće. Protivno ugovorima, a oni su prema mišljenju naših Ustavnih sudaca iznad Ustava… Za krepat!

  1. S tim vjeronaukom i vjeroučitiljima već ste mi se na vrh glave popeli.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!