Karlovački srednjoškolci: Štrajk uspio!

(masa-org.hr) Nakon što je 11. studenog 2013. počeo štrajk učenika Srednje medicinske škole u Slavonskom brodu, zbog sličnih problema 13. studenoga na pokretanje štrajka odlučili su se i učenici Srednje medicinske škole u Karlovcu. Dva dana kasnije, postignut je dogovor s upravom škole o ispunjenju temeljnog zahtjeva učenika te je štrajk prekinut. Nakon završetka štrajka, razgovarali smo s nekim članovima Učeničkog vijeća: Josipom Spudićem, Tinom Vučkovićem, Vedranom Slijepčević, Marijom Tomičić i Domagojem Hercegom.

Koji su bili razlozi za pokretanje štrajka?

Jedan od glavnih razloga bila je loša organizacija praktičnih vježbi i školske nastave. Praksa se održavala prijepodne od 7 do 10 h, zatim bismo imali višesatnu pauzu, nakon koje bismo imali nastavu do 19 h. To je bilo izuzetno teško učenicima koji putuju svakodnevno u školu iz udaljenijih mjesta te zbog toga nisu stigli učiti ni obavljati vanškolske aktivnosti. Neki učenici, a pogotovo putnici, nisu bili u mogućnosti otići kući za vrijeme pauze, te su bili prisiljeni vrijeme provoditi u prostoru bolničkog kompleksa i školskih hodnika jer nisu imali osiguran dnevni boravak. Jedan velik problem je i to što je učenicima, koji su upisali smjer za medicinske tehničare i sestre školske godine 2010/11., produžen nastavni program s četiri na pet godina. Međutim, učenici nisu upoznati s konkretnim načinom izvođenja nastave za petu godinu.

Što vas je potaklo da izaberete štrajk kao metodu borbe za vaša prava?

Zadnjih 3-4 godine smo se u više navrata obraćali upravi škole, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) i ravnateljici kako bismo ukazali na svoje probleme, ali bez rezultata. Takvo ponašanje viših instanci nas je motiviralo da zaoštrimo svoju borbu, pa smo se odlučili na obustavu nastave. Štrajkom smo htjeli postići reakciju medija i javnosti kako bi naši problemi postali vidljiviji. Pretpostavljali smo da bi radikalnijom akcijom mogli postići neke rezultate.

Koji su bili vaši štrajkaški zahtjevi?

Temeljni zahtjev je bio reorganizacija provođenja prakse i nastave, tj. skraćivanje pauze između tih aktivnosti ili da se te aktivnosti ne održavaju unutar istog dana.
Bolji radni uvjeti na praktičnoj nastavi .
Osigurati dnevni boravak učenicima koji su prisiljeni cijeli dan provesti u školi u periodu dok se ne sprovede reorganizacija nastave.
Osigurati prostor za učeničku kantinu.
Definiranje načina provođenja pete godine školovanja .

Kome ste sve uputili svoje zahtjeve?

Zahtjeve smo uputili upravi škole, ravnateljici i MZOŠ-u. Isto tako smo obavijestili medije o svojim akcijama.

Nakon što ste obavijestili medije o svojim akcijama, kakav je bio odjek javnosti? Jeste li dobili kakvu podršku?

Ministarstvo se oglasilo priopćenjem ministra Jovanovića, dobili smo podršku svih medicinskih škola u Hrvatskoj, Liječničkog sindikata Karlovačke županije, dijela profesora, roditelja i prijatelja. Neslužbeno su nas podržali učenici karlovačke Gimnazije.

Na koji ste se način organizirali?

Sam štrajk smo organizirali putem društvenih mreža, preko kojih smo iznijeli svoje prijedloge, a školski kolege su ih mogli komentirati te predlagali nove ideje. Na taj način smo se povezali i s učenicima medicinskih škola iz cijele Hrvatske i mislimo da je to utjecalo na širenje štrajka u ostale gradove. Organizirali smo i zajedničke sastanke u školi, na kojima bi se uključivali svi učenici iz škole te smo zajednički planirali i donosili odluke koje bi se preko naših predstavnika u Učeničkom vijeću prezentirale upravi škole. Štrajk nije bio inicijativa samo Vijeća, nego učenika svih razreda.

Je li štrajk liječnika imao kakve veze s organizacijom vašeg štrajka?

Ne, to je bila samo slučajnost da su se oba štrajka desila u isto vrijeme.

Prekinuli ste štrajk nakon sastanka s Upravom. Koji je razlog prekida štrajka i kako ste zadovoljni rezultatima štrajka?

Načelno smo zadovoljni ostvarenim. Naš temeljni zahtjev, reorganizacija održavanja prakse i nastave, je ispunjen. Od sljedećeg polugodišta, praksa će se održavati od 7 do 10h, a pauza će biti skraćena na 45 minuta. Nakon toga će se održati školska nastava koja će trajati do nekih 14h. Ovaj model je takozvana velika smjena. Oni učenici koji nemaju praksu će dolaziti na nastavu samo popodne, što smo nazvali mala smjena.
Isto tako smo dogovorili da će se pronaći prostor za dnevni boravak učenika, dok se ne započne s novim modelom održavanja nastave. Škola trenutno nije u mogućnosti to ostvariti, ali na tome se radi.
Nije ispunjen zahtjev za otvaranje učeničke kantine, ali od tog zahtjeva nećemo lako odustati.
Što se tiče organizacije pete godine školovanja, Uprava nije nadležna za to pitanje, nego MZOŠ.
Ponosni smo na to što smo školu koja se nije mijenjala 50 godina mi promijenili u roku od 48 sati. To nam je diglo samopouzdanje i shvatili smo da, ukoliko se organiziramo i postavimo realne zahtjeve, možemo zajednički ostvariti svoje ciljeve. Nastavit ćemo i dalje borbu za poboljšanje kvalitete uvjeta nastave i prakse. Koristit ćemo se društvenim mrežama jer su se pokazale vrlo učinkovite. Nastavit ćemo održavati kontakte s učenicima drugih medicinskih i ostalih strukovnih škola i pokušati, u suradnji s njima, dogovarati daljnje akcije.

2 Comments

  1. Ma k’o da je njima do nastave, njima je samo da zjaču.
    Pa u svakoj medicin.školi do podne su vježbe, a popodne nastava

    1. Nije. Bar ne do 19h. Znam za jednu školu i u njoj praktična nastava počinje u 8h, učenici imaju pauzu 30-60 minuta i završavaju između 14 i 16h, kako koji dan. I to od 3.r pa nadalje. Prva dva imaju normalnu školsku nastavu.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!