Saborski zastupnici: Učiteljima osigurati efikasne pedagoške mjere

(Slobodna Dalmacija Nekoliko saborskih zastupnika upozorilo je večeras u raspravi o radu Ureda pravobraniteljice za djecu na potrebu da se učiteljima osiguraju mjere kojima će moći kontrolirati učenike na nastavi, ocijenivši da će nemoć učitelja i obrazovnih ustanova u slučajevima nasilja imati nesagledive negativne posljedice po razvoj djece i društva.
Pravobraniteljica Mila Jelavić u svom je izvješću za 2012. upozorila na česte pritužbe učitelja koji se žale na nemoć u situacijama nasilnog ponašanja djece i traže uvođenje novih represivnih pedagoških mjera.
Ocijenila je da pojačana represija bez prevencije u takvim slučajevima ne može riješiti problem.
Nadica Jelaš (SDP) kazala je, međutim, da se onima koji imaju odgojnu ulogu u društvu moraju osigurati barem nekakve mjere kojima će moći držati djecu pod kontrolom.
“Učitelj mora lijepo razgovarati i s učenikom koji mu spomene majku u nepristojnom kontekstu, ili zaprijeti da će mu razbiti auto ako ne dobije ocjenu koju misli da zaslužuje”, kazala je Jelaš, upozorivši i da su učitelji potpuno nezaštićeni od nasilnih roditelja.
I Jozo Radoš (HNS) pravobraniteljici je zamjerio da u izvješću nije posvetila dovoljno pozornosti pravima one djece koju ugrožava nasilno ponašanje njihovih vršnjaka.
“Vidljiva je nemoć učitelja i cijelih obrazovnih institucija da se nose s nasiljem među učenicima. Učitelji su često u situaciji da kompletnu energiju moraju usmjeriti prema jednom učeniku, a pravo ostalih učenika na obrazovanje se uskraćuje ili smanjuje, jer sustav nije u stanju reagirati. U Hrvatskoj je to učestali slučaj, događa se gotovo u svakoj školi i ima nesagledive negativne posljedice po razvoj naše djece”, upozorio je Radoš.
Nevenka Roksandić (HDZ) tvrdi da zakon nije predvidio nikakvu kaznu za neodgovorne roditelje, koji su, kaže, “toliko umiješani u obrazovni sustav da će zaštititi svoje dijete pod bilo koju cijenu”.
Pravobraniteljici je zamjerila što je podržala kurikulum zdravstvenog odgoja koji je kasnije ukinuo Ustavni sud.
“Žao mi što ste se požurili reći da je pravo Ministarstva bilo da ne posluša mišljenje roditelja u ovom pitanju”, rekla je Roksandić.

(H)

3 Comments

  1. Saborski zastupnici: Učiteljima osigurati efikasne pedagoške mjere 🙁 Ne znam baš da ćemo vidjeti taj film.. LOL

  2. “A tko ce djecu zastititi od pojedinih histericnih uciteljica?Dvije takve predaju u skoli Pujanke i tako vec godinama!Nastavnici su malo precjenjeni i o sebi imaju predobro misljenje.U skoli moze svatko predavat,a licit ljude ne moze.”

    Ovo je jedan od komentara ispod članka u Slobodnoj Dalmaciji.

    Dakle, u školi može predavati svatko, a liječiti ljude ne može.
    Dragi moj tata, baš su te lipo izličili kad si obolio. Prvo su ti postavili tri pogrešne dijagnoze, onda su te selili s odjela na odjel u bolnici. Onda su rekli da te ne mogu operirati, ali su te ipak operirali kad smo doturu dali plavu kuvertu punu lipih dojč maraka.
    Operacija je, kažu, bila uspješna, ali si ti nakon dva tjedna umro. Dotur je bidan morao hitno otputovati na neki kongres, a ostali se doturi nisu htjeli petljat u njegov posao pa do danas ne znam što se zapravo dogodilo jer obdukciju nismo tražili. Neka mu je na dušu i na savjest.
    Tako doturi liče. Puno smišno.

  3. Saborski zastupnici eklatantan su dokaz kako ni ranije pedagoške mjere nisu bile osobito učinkovite.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!