Istražujemo: odakle potječe tragedija svih tragedija?

(Glupost.hr) Iako pravovremeno najavljeno, pojavljivanje „Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije“ u hrvatskoj javnosti izazvalo je nedoumice o njenom stvarnom podrijetlu. Podsjetimo, upravo kako je početkom ljeta najavljeno, sredinom rujna točno kao švicarski sat, u hrvatskom javno-političkom prostoru osvanula je „Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije“.

Švicarski faktor

Upravo radi točnosti u terminu pojavljivanja pojavile su se spekulacije o samom porijeklu Strategije. Naime, kako takva točnost nije svojstvena našim stratezima, pojavila se sumnja da je Strategija švicarskog podrijetla. Sumnju je produbila i činjenica čestog spominjanja „švicaraca“ baš proljetos, kada su se u javnost počeli puštati prvi probni baloni vezani uz Strategiju.
– Istina, spominjanje „švicaraca“ bilo je povezano s prijeporom građana koji imaju kredite u švicarskim francima i banaka, ali to samo pojačava tezu o švicarskom porijeklu Strategije jer otkriva snažnu povezanost ove Vlade i bankarskog sektora. Pored toga vidi se da je teorija puna rupa kao švicarski sir, što također ide u prilog tezi o njenom švicarskom podrijetlu – objasnio nam je osnovna uporišta ove teorije jedan od njenih brojnih zagovornika.
Drugi vatreni pristalica ove teorije njoj u prilog spominje činjenicu približno istovremenog napuštanja usklađivanja mirovina po tzv. švicarskoj formuli i najavu donošenja Strategije. Njemu je očigledno da se radi o ravnoteži tzv. švicarskog faktora.

Vanzemaljsko podrijetlo

Zbog velike uvjerljivosti druge teorije, teorije o vanzemaljskom podrijetlu Strategije, i HTV se našao u nedoumici. Na uredničkom kolegiju gotovo je donesena odluka da se Strategija na HTV-u premijerno predstavi u popularnoj emisiji „Na rubu znanosti“. Kruži priča da je jedan od urednika htio biti mangup te predložio da to bude u emisiji „Na rubu pameti“ na što mu je glavni urednik smrknuto odbrusio da su rub pameti i Rubikon odavno prijeđeni.
Ipak nitko ne može poreći pojačanu aktivnost neidentificiranih letećih objekata na noćnom hrvatskom nebu. Pokušaj relativiziranja ove činjenice naklapanjima da se zapravo radi o hrvatskim vojnim zrakoplovima opovrgnuli su iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upozorenjem da hrvatski vojni zrakoplovi ne lete jer su već duže vrijeme neispravni. Članovi Hrvatskog ufološkog društva nakon pomne analize Strategije otkrili su u njoj čestice pa čak i cijele dijelove koji su sasvim sigurno pali s Marsa. Oni tvrde da kao što Bermudski trokut guta brodove i avione tako Hrvatski trokut s vrhovima u točkama: Vlast – Slast – Propast guta hrvatsku budućnost.

Nadnaravno podrijetlo

Brojni hrvatski vjernici svih konfesija ovih su dana pohrlili na mjesta za koja se vjeruje da se u njima prvi put ukazala Strategija. Izgleda da Strategija nije toliko tajnovita u svom pojavljivanju pred odabranima. Javilo se čak 130 vidjelaca obaju spolova. Ne radi se o djeci kojom bi netko manipulirao. Dapače, to su redom punoljetni pripadnici višeg sloja hrvatske akademske kaste čija je vjerodostojnost pojačana činjenicom da za prenošenje poruka Strategije nisu dobili nikakvu novčanu naknadu. Glavnu ulogu u svjedočenju Strategije pred TV kamerama preuzeli su stanoviti N.B., stanoviti Ž.J. te stanoviti Z.M. Treba li veća potvrda Nadnaravnog podrijetla Strategije od činjenice da je jedan od njih, stanoviti Z.M., tajanstveno iščeznuo pred brojnim svjedocima i TV kamerama okupljenim u svetištu Banskih dvora.
Vatikan je tradicionalno suzdržan i prema ovom čudu odnosi se kao prema ostalim čudesima koje je priznao tek nakon serioznog prikupljanja mnogobrojnih dokaza o njihovoj Nadnaravnoj prirodi.

Iznijeli smo samo neke od mogućih teorija bez želje da čitateljima namećemo ijednu od njih. Spomenimo samo da se iz obrazovnih, znanstvenih i tehnoloških krugova kunu kako „Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije“ s njima nema nikakve veze. Pouzdano je samo da o “Tragediji svih tragedija”, kako je naziva ministar Željko Jovanović, danas počinje javna rasprava, koja će trajati do 15. studenoga.

3 Comments

  1. Kolosalan članak!
    Uostalom, kako se inače boriti protiv gluposti i obamrlosti malih sivih stanica, pojave tako česte u ekipe sa Svetica?
    Ili ironijom, ili puškom!
    Budući da nama, kao zreloj demokraciji ( a la SAD ) puška ne pristaje, nema druge doli da se – zajebavamo!
    Jer, ovo je sve skupa odavno postao loš vic!

  2. Mislim da je sada uistinu dosta.Dosta nam je prodavanje magle kojekakvim strategijama u godinama kad neki sigurno neće biti na vlasti, glupavog smijuljenja na power-point prezentacijama pred novinama i televizijom, pretvaranja da se u nešto razumiju(zdravstveni odgoj),”faca” iz MZOS-a i svih njegovih agencija. Ne živimo od sutra i ne vjerujemo praznim obećanjima( vidi broj razbijenih učiteljskih glava godišnje i obećanog izjednačavanja statusa s policajcima!) Nema pomaka, nema revizije pedagoških mjera, nema sankcija uvjetovanih visokim brojem izostanaka, nema reda, jer nema uvažavanja struke, na koju se svi rado pozivaju. Profesor, nastavnik i učitelj nikada neće biti ministar zdravstva, normalno. Pa zašto stalni eksperimenti s prosvjetom(koji je ovo liječnik-nministar prosvjete po redu?)? Izvlače li te ministre iz šešira ili su tako loši u svojoj struci da ih se ovako lakše riješe?

  3. Tko malo duže radi u školstvu, zna da je danas još gore nego ikada, kakve strategija, jedva se izlazi na kraj s djecom, kakve metode, učitelji su na rubu živaca i na rubu egzistencije, roditelji i učenici nam se rugaju,vide koliko smo nemoćni, a sve te priče o strategiji su mrtvo slovo na papiru, u praksi je stanje alarmantno.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!