Jovanović: problem razreda u crikveničkoj školi riješen

(mzos.hr) Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je na konferenciji za novinare u Rijeci, tijekom obilaska srednjih škola u Primorsko-goranskoj županiji, izvijestio da je problem s upisom učenika u jednom razredu u crikveničkoj srednjoj školi dr. Antuna Barca riješen.

Jovanović je kazao da je ministarstvo u suradnji s Primorsko-goranskom županijom ponudilo rješenje, a to je da se devet kuhara u tom razredu školuje po modelu vezanih obrta te da ostalih 15 učenika koji se školuju za vodoinstalatere nastave s redovnim školovanjem. Tako se došlo do 24 učenika u razredu. Učenici moraju dostaviti svu potrebnu dokumentaciju u roku od dva dana kako bi idući tjedan svi mogli nastaviti školovanje, rekao je ministar.

Istaknuo je zalaganje županijskih službi koje su u jednom danu obavile posao kako bi ministarstvo danas moglo dati suglasnost za upis učenika u taj razred. “U sustavu e-upisa nema greške, nema bugova, nitko nikad nije izbrisan. U ministarstvu zahvaljujući tom sustavu znamo sve podatke o toj djeci, gotovo bolje nego njihovi roditelji”, istaknuo je Jovanović.

“E-upisi djeluju kao najtočniji švicarski sat i bit će dobra pomoć u izradi kvalitetnije mreže škola te će osigurati da u svim sredinama imamo škole koje će zadovoljavati interese učenika i potrebe društva”, dodao je ministar.

U Crikvenici je problem izazvala škola i ona je jedini krivac, naglasio je.

Ključni problem je što se nije na vrijeme reagiralo jer je još 21. kolovoza ministarstvo obavijestilo škole u kojima je utvrđeno temeljem podataka iz sustava e-upisa da se neće moći formirati razredi jer nema dovoljno učenika. Ponuđena su tri rješenja i to upis učenika u neke druge programe u školi, da se učenicima ponudi da upišu svoj drugi prioritet pri upisu ili da im daju mogućnost upisa u jesenskom roku, rekao je.

Škola u Crikvenici ništa od toga nije učinila do 23. kolovoza, do kada je bio rok. Počela je razgovarati o rješenju tek 26. kolovoza i ponudila rješenje koje nije u skladu sa zakonom, a to je da se spoje u jedan razred smjerovi nespojivi po zakonu, naveo je Jovanović. Tek jučer su reagirali kad su shvatili da čine štetu učenicima i roditeljima uz neopravdano prozivanje ministarstva, rekao je.

Na pitanje novinara hoće li biti posljedica za odgovorne u crikveničkoj školi, Jovanović je kazao da on nema ovlasti nad ravnateljima. To je u ovlasti školskog odbora, a on može procijeniti situaciju i donijeti odluke koje se tiču budućeg rada škole, rekao je.

Ministar je na konferenciji za novinare nakon sastanka s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom rekao da je u današnjem obilasku škola prvenstveni cilj bio ukazati na važnost strukovnog obrazovanja gdje se stvaraju pretpostavke da učenici usvoje vještine koje će značiti bolje zanimanje. U skladu s tim potrebno je osigurati upisne kvote koje biti u skladu s potrebama učenika i roditelja ali i društva, naveo je. Ministar sa suradnicima je obišao Željezničku tehničku školu u Moravicama gdje je, kako je istaknuo, upisano tri učenika više nego prošle godine, potom Pomorsku školu u Bakru gdje je ministarstvo uložilo 900.000 kuna u sanaciju krova na školskoj dvorani i na kraju Ugostiteljsku školu u Opatiji.

Razgovaralo se o nekim zajedničkim inicijativama vezanim uz Sveučilište u Rijeci i subvencioniranom prijevozu učenika srednjih škola, izvijestio je Jovanović. Dodao je i da ministarstvo želi poticati obrazovanje na otocima te de će nastojati prijaviti gradnju škola za financiranje iz europskih fondova.

Župan Komadina zahvalio je ministru i suradnicima na rješenju problema u Crikvenici. Ministar je pokazao da se politika ne vodi “tuk na utuk” nego da se problem riješi ako se može riješiti kako bi se popravila greška škole. Pohvalno se izrazio o dosadašnjoj suradnji županije s predstavnicima ministarstva.

Izvor: Hina

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!