Ministar Jovanović obmanjuje hrvatsku javnost

(Dnevno.hr) Ako je ministrova izjava istinita, a istinita je tek djelomično, s kojim je pravom ministar razriješio ravnatelje mimo ili protiv odluke školskoga odbora? Ako su otkaza (odlukom ministra!) vrijedni ravnatelji zbog nezakonitih upisa učenika, pa i jednoga, nije li otkaza vrijedan crikvenički ravnatelj zbog cijeloga razreda?

Ministar obrazovanja dr. Željko Jovanović ponovno je manirom samouvjerenoga ministra i kontrolora cjelokupnoga odgojno-obrazovnoga sustava obmanuo hrvatsku javnost kada je iz Crikvenice nakon upisnih problema u Srednjoj školi dr. Antuna Barca poručio da on nema ovlasti nad ravnateljima te da su ravnatelji u ovlasti školskoga odbora. Kada sam to pročitao na portalu mzos.hr pomislio sam: Ili je naš ministar toliko radišan da odista zaboravlja na ono što je učinio sa 14 srednjoškolskih ravnatelja kada se udobno smjestio u ministarsku fotelju, ili se crikvenički slučaj toliko razlikuje od prethodnih da je ministar odlučio kako nema ovlasti nad ravnateljima.

Vrijedi podsjetiti: ministar Jovanović razriješio je 14 ravnatelja nakon što je njegovo Ministarstvo, bolje reći prosvjetna inspekcija, predložila njihova razrješenja nakon što su se ogriješili oko nepoštivanja propisa pri upisu nekih učenika. Budući da školski odbori – u pravilu namješteni i podobni ravnatelju – nisu postupili prema prijedlogu inspekcije, ministar im je pokazao ‘crveni karton’, ne poštujući odluku školskoga odbora (neovisno je li ona bila opravdana ili ne!). Da apsurd bude veći, kod nekih od tih ravnatelja radi se samo o nezakonitu upisu jednoga učenika, ali zadesila ih je ista sudbina.

Ako je ministrova izjava istinita, a istinita je tek djelomično, s kojim je pravom ministar razriješio ravnatelje mimo ili protiv odluke školskoga odbora? Ako su otkaza (odlukom ministra!) vrijedni ravnatelji zbog nezakonitih upisa učenika, pa i jednoga, nije li otkaza vrijedan crikvenički ravnatelj zbog cijeloga razreda? Ali dolazimo do zaključka kako naš ministar ima dvostruka mjerila; dok je prvima upravo on zapečatio sudbinu, potonjem je sudbinu prepustio školskom odboru. I to školskom odboru kojemu je zakonski izmijenio proceduru izbora ravnatelja nakon što je, valjda, uvidio da neki naši ravnatelji i nisu plod uspješna rukovođenja školskom ustanovom, koliko posljedica političkih i drugih zakulisnih igara.

Bilo kako bilo, i sadašnji će ravnatelji biti bezbrižni pored ovako zakonski postavljene strukture školskoga odbora, u kojemu tri člana sjede odlukom osnivača škole, a jednoga se uvijek uspije pridobiti za poslodavca u našim šarolikim zbornicama. Samo očekujem od ministra da odluči: hoće li on smjenjivati ravnatelje škola ili školski odbori. Do te odluke, valja primijetiti, da je ovakvim postupkom ministar Jovanović ozbiljno doveo u pitanje svoju dosljednost.

2 Comments

  1. U Zakon ugraditi članak o maksimalno dva mandata ravnatelja – problem riješen!
    Tako se ravnatelji neće morati blamirati kad u šk. odbore namještaju svoje lakaje, a školski odbori se neće sramotiti kad po peti ili šesti put biraju istu osobu!
    I obavezno pooštriti uvjete za ravnatelje!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!