Hrvatski geografi osvojili četiri medalje na Olimpijadi u Kyotu

(Index.hr) NA GEOGRAFSKOJ OLIMPIJADI održanoj u Kyotu hrvatska reprezentacija ostvarila je povijesni rezultat i vraća se sa čak četiri medalje.
Predsjednica Državnog povjerenstva za natjecanje iz geografije, Ružica Vuk, kaže: “Naših četvero natjecatelja se svi vraćaju s medaljama. Iako smo očekivali njihov vrhunski rezultat, moram priznati da su me iznenadili i da sam jako ponosna na njih, kao i svi mi u Hrvatskom geografskom društvu”, rekla je Vuk.

Petra Pajtak i Mislav Glibo osvojili su zlatnu medalju, dok su se srebrom okitili Vedran Mihal i Katarina Pavlek. Hrvatska je ekipno zauzela drugo mjesto od 32 države koje su sudjelovale, što taj uspjeh čini najvećim u povijesti sudjelovanja Hrvatske na bilo kojoj znanstvenoj olimpijadi. Kriteriji za odlazak na olimpijadu su visoki.

“Olimpijce selektiramo na temelju rezultata državnih natjecanja. Jedan od kriterija je da moraju u zadnje četiri godine tri puta biti sudionici državnog natjecanja te barem jednom osvojiti jedno od prva tri mjesta. Naravno da su to naši olimpijci osvojili više puta, a posebno je impresivan rezultat Mislava Glibe, koji je u zadnje tri godine tri puta bio državni prvak”, rekla je Vuk.

Hrvatska je na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi ove godine sudjelovala treći put. Olimpijci su se intenzivno pripremali u lipnju.

“Tjedan dana su voditelji, docentica Dubravka Spevec i kolega dr. sc. Ivan Čanjevac radili s njima, pomogli su im i neki djelatnici Geografskog odsjeka. Što je dosta važno, imamo tu prelijepu tradiciju da prenosimo iskustva prvog i drugog olimpijskog tima sljedećim olimpijcima”, rekla je Vuk.

Olimpijada je trajala od 30. srpnja do 4. kolovoza, a hrvatska reprezentacija iz Japana se vraća sutra navečer.

3 Comments

  1. Vrlo dobro!
    Sad ostaje vidjeti, budući da je ministar donio odluku o financijskom nagrađivanju svih hrvatskih osvajača medalja na Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima, odnosi li se to i na ove mlade genijalce! Ili je umiječe loptanja važnije od znanja u Zemlji znanja?
    Sasvim suvišno pitanje, dakako. Svakom dobronamjernom jasno je kako je financijska naknada potrebnija jednom Modriću nego hrvatskim učenicima! Na koncu konca, od Modrića kao društvo imamo kudikamo više koristi nego od nekakvih matematičara, informatičara, geografa! Nije li Davor Šuker najpoznatiji hrvatski brand?
    Tu nema pomoći – beznadežan slučaj!

    1. Je, ali vodi računa da nogometaši moraju trbuhom za kruhom. Geografi mogu ostat kod kuće gdje za njih ima dovoljno konobarskog posla, a cure mogu pospremat hotelske sobe.

  2. Sjajno!
    Bravo za cijelu ekipu (učenike i sve koji su sudjelovali u pripremama).
    Samo tako nastavite!
    Trud i rad se uvijek na kraju isplate!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!