Nastava u Splitsko-dalmatinskoj županiji počinje 2. rujna

(Slobodna Dalmacija) Iako se pravo ljeto još nije ni zahuktalo i mnogi se plaše da nas paklene vrućine tek čekaju, preko 60,000 učenika u Splitsko-dalmatinskoj županiji neće imati dulje ljetne praznike.

Naime, Zdravko Omrčen, pročelnik županijskog Ureda za prosvjetu, danas nam je potvrdio da je dr. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, odbio dati suglasnost za odgodu početka školske godine.
Podsjetimo, Županija je iskoristila zakonsku mogućnost i zatražila odgodu početka školske godine, no nije je dobila. Ovakav će se rasplet zasigurno svidjeti dijelu školskih ravnatelja koji su „navijali“ za rani početak školske godine, no većina roditelja i đaka neće biti presretna kad čuju za ovu vijest…
Drugim riječima, već prvog ponedjeljka u rujnu, a on pada 2. rujna, svi će učenici osnovnih i srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji morati staviti torbu na rame i pojaviti se u svojim školama.
Argumenti turističkih djelatnika kako se na taj način skraćuje turistička sezona od koje žive roditelji brojnih učenika, ali i nastavnici, naročito oni u otočkim školama, očito nisu impresionirali Jovanićevu administraciju.
Također, ni argument o velikim vrućinama, koje obično traju u prvoj polovici rujna, i neklimatiziranim školama također nije igrao ulogu.
No, zato će i učenici iz Splitsko-dalmatinske županije imati tri tjedna zimskih praznika, pa će onih pet posto koji idu na skijanje moći uživati na snježnim padinama… A ostali? Tko ih pita.

D. BARBARIĆ

1 Comment

  1. Eto, tu smo! Isplivao je pravi i glavni problem našeg školstva: kako ugurati nešto nastave između sezone kupanja i sezone skijanja?

    Oživotvore li se težnje za produljenjem turističke sezone na šest mjeseci tek ćemo onda biti u problemu.

    Hoće li možda, najavljena, a još neobjavljena „najnovija strategija odgoja i obrazovanja“ pomiriti fikciju o „zemlji znanja“ s realnošću „zemlje konobara“.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!