Prosvjetari odmaraju dok mali vilenjaci rade

O tome koliko se svekolika javnost razumije u posao prosvjetara govori prije svega činjenica da mnogi novinari, dječji pravobranitelji i drugi uvaženi “stručnjaci” nisu ovladali temeljnom terminologijom vezanom za školstvo. Pa da i to konačno razjasnimo. Dakle, jučer, 14. lipnja, završila je NASTAVNA GODINA, a ŠKOLSKA GODINA završava 31. kolovoza. A sada možemo nastaviti priču.

U petak, 14. 6. završila je još jedna nastavna godina. Svi odlaze na zasluženi odmor, kako učenici, tako i učitelji…. Ali, čekajte! Odlaze li svi na odmor? Zaboravili smo na malene prosvjetne vilenjake! Tko su oni, pitate se? Oni su malena bića kojima je životna misija raditi i olakšati vam život. U srodstvu su s malenim kućnim vilenjacima – onima koji stave posuđe u perilicu, izvade ga nakon pranja i pospreme, skupe prljavi veš iz sobe, razvrstaju ga, stave u perilicu, izvade iz perilice, objese na štrik, pokupe sa štrika, opeglaju ga i slože u ormare dok vi spavate. Jedina je razlika što su ono kućni vilenjaci, tzv. “domaći”, a ovo su prosvjetni vilenjaci, znani još i kao “školski”.
Smatramo da je predugo vremena njihov rad prolazio nezapaženo pa bismo zato rado iskoristili prigodu i zahvalili prosvjetnim vilenjacima na radu i trudu koji ulože između kraja nastavne godine i početka sedmog mjeseca dok učitelji i nastavnici uživaju u svoja tri mjeseca godišnjeg.
Za neupućene, evo što vilenjaci u tom periodu trebaju napraviti u školi:

zaključiti ocjene – sve zaključne ocjene nakon sjednica obrisati gumicom i upisati ih kemijskom olovkom za svakog učenika iz svakog predmeta brojkom i slovima, npr. vrlo dobar (4)
– izračunati prosjek za svakog učenika, a zatim za svaki predmet posebno i srednju ocjenu razreda jer se mora zaključiti dnevnik, a ta se tablica nalazi pri kraju dnevnika
zaključiti imenik i dnevnik – pregledti kompletan dnevnik, svaka kućica mora biti ispunjena ili, ako nije bilo nastave, prekrižena uz obrazloženje, pečat i potpis (samo je jedan pečat pa sad računajte kad ćete doći na red da to poštambiljate ako radite u školi od gotovo 1000 učenika)
– izračunati za savkog učenika broj opravdanih i neopravdanih izostanaka (prikupiti ispričnice koje nedostaju i nazivati roditelje da to donesu)
– upisati pedagoške mjere koje su tijekom godine učeniku izrečene (o samoj pedagoškoj mjeri vodi se poseban zapisnik)
– popisati koji su se učenici tijekom godine hranili u školi, prikupiti uplatnice, zvati roditelje koji niu platili prehranu i zatražiti da donese uplatnice
– u napomene upisati sve stručne i nestručne zamjene tijekom nastavne godine
– kronološki popisti satove koje su odradile osobe koje imaju hospitacije u školi i pripremaju se za polaganje stručnih ispita (mentori vode posebne zapisnike i bilješke o hospitacijama i stručnim ispitima)
– provjeriti zapisnike s roditeljskih sastanaka te održanih sjednica razrednih i učiteljskih vijeća
– upisati vladanje svakog učenika uz kratak opis koji se upisuje u matičnu knjigu i mora biti identično tome što piše u imeniku
– provjeriti izvannastavne i izvanškoleske aktivnosti za svakog učenika (od čega je dijete tijekom godine odustalo, a u čemu je ustrajalo i redovito pohađalo)
– provjeriti usklađenost nastavnih i radnih dana (dakle, postoje nenastavni radni dani, za neupućene koji čitaju – terenska nastava, škola u prirodi, izleti, maturalna putovanja i slično)
– provjeriti bilješke o svim posjetima kinu, kazalištu, izložbama i slično)
– provjeriti jesu li svi učenici obavili sistematske pregled, cijepljenja i svu zdravstvenu zaštitu
odraditi sjednice- za svaki razred od 1. – 8. održavaju se zasebne sjednice razrednih vijeća sa svim učiteljima koji su tom razredu predavali, dakle 8 sjednica
– ako je u nekom razrednom odjelu bilo većih problema, onda se samo za taj odjel održava posebna sjednica
– sjednice učiteljskih vijeća održavaju se nakon sjednica svih razrednih vijeća, nakon upisa svih podataka u dokumentaciju te nakon održanih popravnih ispita i završna sjednica UV na kojoj se definiraju zaduženja za sljedeću školsku i nastavnu godinu
– pripremiti dokumentaciju o sudjelovanju učenika na natjecanjima i postignutim rezultatima
– ispuniti obrasce i “roze tekice” o dodatnoj i dopunskoj nastavi, broju učenika (ime i prezime, razredni odjel) koji su redovito pohađali, zaključiti tekicu završnim izvješćem
– napisati konačna izvješća o svim učenicima koji imaju poteškoće i koji su nastavu pohađali po posebnom programu (za svaki predmet izvješće piše predmetni nastavnik)
upisati ocjene u e-maticu (kad radi i ako radi), matičnu knjigu i registar (za nove učenike koji su došli, te ako ne postoje, zatražiti od druge škole svjedodžbu prelaznicu)
– matičnu knjigu, imenik i printane svjedodžbe pregledava povjerenstvo oformljeno za svaki odjel
– svi podaci u sva tri dokumenta moraju biti usklađeni, u matičnoj knjizi nema brisanja, korektora i slično
popravni ispiti – oformiti povjerenstvo za popravne ispite iz svakog predmeta iz kojeg se održavaju
– održati popravne ispite, ispraviti pisane uratke, objaviti rezultate, napisati izvješće za svakog učenika
– odrediti vrijeme žalbi i uvida u pisane provjere za roditelje i učenike
– ispravljene ocjene upisati u dokumentaciju (imenik, e-matica, matična knjiga), izdati svjedodžbu
– učeniku koji ima popravni ispit izdaje se privremena svjedodžba o općem uspjehu
printati svjedodžbe- provjeriti svaku isprintanu svjedodžbu, potpisati svaku svjedodžbu i nakon što je povjerenstvo pregledalo matičnu knjigu i imenik, odnijeti na potpis ravantelju/ici
podijeliti svjedodžbe- provjeriti jesu li svi učenici vratili knjige u školsku knjižnicu i platili užinu te ne uručiti svjedodžbu ako sve nije podmireno
– učenik ili roditelj moraju se potpisati na obrazac o uručenoj svjedodžbi
UPISI:
provjeriti sve prijave za SŠ
prikupiti potrebne papire za dodatne bodove
upisati zdravstvene kontraindikacije
ažurirati ih ako klinci promijene odabrane smjerove
ispisati prijavnice i podijeliti ih
pokupiti potpisane prijavnice
mijenjati ako roditelji imaju prigovore
STRUČNI SURADNICI:
popravci
statistika
upisi
formiranje razreda
Ostali poslovi:
– inventura
– održavanje kabineta
– napisati okvirne planove i programe za sljedeću nastavnu godinu prema zaduženjima sa sjednice UV
– ispuniti izvješća o stručnom usavršavanju unutar i izvan školske ustanove (svaki učitelj/nastavnik za sebe – datum, mjesto održavanje, dnevni red, organizator usavršavanja, vremensko trajanje)
– održati završnu sjednicu svakog stručnog aktiva po predmetima

Čini vam se kao puno posla? A naši vilenjaci to rade bez božićnice, regresa… ma, i bez plaće odrade oni to, s osmjehom na malenim licima! Ili ste mislili da Ivana Brlić-Mažuranić piše bajke? Ne, ona je punokrvni realist. Ili, možda, učitelji i nastavnici žive bajku?
Kako bilo, hvala malim vilenjacima što zbog njih svi u prosvjeti mogu uživati u svoja tri mjeseca godišnjeg, sigurni da će, kada se drugog devetog konačno vrate u školu, sve biti u savršenom redu i spremno za početak nove školske godine.

15 Comments

  1. K tome da dodamo veseljake koji rade u srednjim školama, koji su se nadežurali na ispitima DM, redovito održavajući nastavu u nižim odjelima zadnja tri paklena tjedna(još nije niti prihvaćena nova robovska verzija Zakona o radu, a “avatari”, naši dvojnici u tzv. “virtualnom sektoru” dnevno u školi odrađivali po 10-12 sati, sve za osnovnu plaću), a uz većinu gore navedenog još imaju i nešto veći broj popravaka, koji se, za razliku od raširenog vjerovanja u hrvatskom puku, ne plaćaju posebno(uz redovite komentare tipa “sam si kriv, daš dva, vuk sit, a ovce na broju”). Zaboraviste i famozne, a sve brojnije, žalbe na završne ocjene, koje se prihvate ili odbiju, ali učenik je uvijek u pravu pa se prije ili kasnije sastave komisije te je razrednik počašćen obvezom nazočnosti svakom ispitu po žalbi. To se prolongira barem kroz cijeli tjedan, zapravo obično sve do popravaka, nakon 1. VII. Razrednici maturalnih razreda navodno čekaju svjedodžbe iz NCVVO-a 17. VII., a onda, nakon što učenici provjere ima li grešaka,(to će trajati 2-3 dana) mogu na godišnji nakon 20. VII. Popravci u jesenskom roku počinju nakon 15. VIII. Tijekom godišnjeg obično nam smanje i plaću ili izglasaju neki novi zakon ili barem pravilnik koji nema dodira s realnošću života u školi, vjerojatno nabacaju još obveza, većinom papirologije, tako da nam nikada nije dosadno. I još mediji govore kako u školama rade dosadne i neambiciozne osobe.

  2. Vecinu posla koji ste u tekstu naveli, odradjuju razrednici, a ima nastavnika koji to nisu. Naveli ste i dio poslova koji se mogu raditi tijekom godine i ne treba cekati bas zadnji trenutak. Sve u svemu, opet je u pitanju nekih 2-3 tjedna rada. Zasto nikad ne govorite o nekvalitetnima u svojim redovima jer upravo su oni razlog zbog kojih ste nezasluzeno na losem glasu. Dolazim iz prosvjetne obitelji i dobro mi je poznato koliko se vi naradite, a kako ste malo za to placeni. Ali dobiti kvalitetnog profesora cista je lutrija, sa stajalista ucenika. Uvedite redovne godisnje evaluacije vaseg rada ( to je barem moguce za predmete s drzavne mature!!), uvedite programe trajne naobrazbe (a ne da neki profesori nakon diplome ne uloze u sebe vise ni minutu rada), pa tim kriterijima eliminirajte kukolj iz zbornica, pa da vidimo onda tko ce vas pljuvati.

    1. da, radi se o dva-tri tjedna rada u lipnju/srpnju, i još desetak dana u kolovozu. i pogodite što? kada to odbijete, ostane nam godišnji odmor. onaj na koji imamo pravo po zakonu. a koji ne možemo koristiti ni u jedno drugo vrijeme osim u srpnju i dijelu kolovoza.
      ili je i to problem, pa biste nas natjerali da i godišnji odmor provedemo sjedeći u školi?

      1. Sramota da pljujete i dalje po nama. kakva TRI MJESECA? Jaste li normalni??? Dođe mi da Vas dovedem u naše neuvjete rada na +50 u školama bez klime, na sjednice na kojima smo zgurani u učionicu, nas 60 bez klime, na zadnje tjedne nastave u kojima roditelji HODOČASTE žicajući i frizirajući ocjene, nudeći nam cviJet i bocu alkohola za poklon ako to učinimo! neka JE SRAM I VAS I SVE KOJI ŽIVE U UVJERENJU DA SE ODMARAMO TRI MJESECA. Željela bih vidjeti idiota koji bi za sirotinju od naše plaće radio to što radimo! SRAM VAS BILO SVE KOJI TAKO MISLITE! Doista trebamo štrajkati i ostaviti Vas i Vašu djecu bez ocjena i s ponavljanjem razreda kad to zasluže, a mi ih na iglene uši izvlačimo! Sram bilo sva roditelje koji od nas očekuju da im MI odgojimo djecu jer nisu kadri pročitati ništa od literature iz psihologije i posvetiti im čak ni vikende! Prestanite s ovakvim podcjenjivanjem. Odakle Vam pravo na to? Miješa li se netko u Vaš posao i procjenjuje Vas? Dosta JE RUŠENJA NAŠEGA DIGNITETA. RADIM 36 GODINA, ALI OVO ŠTO SI DANAS DOPUŠTATE DOISTA JE srasmotnoooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!
        prof. i prosvjetni savjetnik, D. Ružić

      2. najviše volim komentare djece prosvjetara. ako ste ljuti na svoje roditelje, ne znači da su svi nastavnici takvi.
        pozdrav.

    2. Sramotno! Uzalud Vam roditelji prosvjetari! Značili to da su bili loši učitelji? Ili? Odakle Vam to iskustvo? Evaluaciju ne možemo uvesti mi, nego azoo. Obratite se na pravu adresu! Šro je Vaša struka? Da malo i mi Vas popljujemo, ZA PROMJENU!MOŽE????
      prof. D. Ružić

    3. Čitam ovo sve s malo zakašnjenja jer mi je danas prvi dan godišnjeg. Radim u nastavi i slažem se da nas se prečesto gleda kroz tamne naočale onih koji misle da je naš posao lak. Rekla bih da je vrlo kompleksan, odgovoran i human. Upravo ga tako doživljavam i obavljam. Učenici nisu brojevi, škole nisu tvornice ni zatvori a konačni rezultati nisu statistički zbrojevi. Ima kukolja među nama isto kolko i među drugim profesijama. Za dobrog nastavnika ili učitelja nije dovoljno samo ili vanjsko vrednovanje, a ni kontinuirano usavršavanje i licenciranje. Dobar djelatnik u školi jest onaj kome je to životni poziv i element u kojem savršeno funkcionira. Takvih je uistinu malo, kao što je malo izvrsnih liječnika, pravnika, državnika, policajaca… To je odraz vremena i društva u kojem živimo koje podržava osrednjost i sve probleme gura pod tepih. Nismo mi izvan društva, mi smo dio njega i ne smije nas se promatrati pod povećalom svake godine u isto doba i prozivati za navodne privilegije kojih u biti nema. Istina je da bi učitelji i nastavnici trebali biti sudionici promjene koja bi naše društvo učinila efikasnijim, odgovornijim i u konačnici zadovoljnijim i sretnijim. O tome se radi…

  3. Učitelji i nastavnici ne mogu samostalno ništa uvoditi niti ikoga mogu eliminirati.
    Ja ne znam, pa dobro jel’ ljudi stvarno ne kuže da mi ne možemo donositi gotovo nikave odluke o funkcioniranju i financiranju stručnih usavršavanja, kao niti o nastavnim planovima i programima, evaluacijama i slično.

    marnie1312, predložite to nadležnom ministarstvu. Inače se slažem v Vama. Što se stručnih usavršavanja i trajne naobrazbe tiče, tu su troškovi srezani do boli i jedino mi preostaje stručna literatura koja, ako je kvalitetna i pouzdana, košta…nije to wikipedia i slične ofrlje stranice pune netočnih i neprovjerenih podataka.

    1. kako ne znate, kolegice? trebamo staviti na glavu bijele kukuljice, i kukolj iz zbornica uvaljati u katran i perje. ili im bar postaviti par gorućih križeva pred kuće. -.-

  4. Stvar je relativno jednostavna – hrvatskim Vladama obrazovanje je krajnje nebitno. To je počelo svega! Štoviše – u EU 21. st. poželjno je mase do kraja zatupiti i učiniti analfabetima, jer je to interes kapitala – ograničen čovjek koji ne pita suviše!
    Zato su ministri obrazovanja osobe van struke, zato se smanjuje ulaganje u obrazovanje, zato nas se pljuje po medijima. Nemali doprinos daju i sami prosvjetari, koji se boje svega i svih, i općenito, iznimno su neskloni boriti se za svoj položaj i dostojanstvo! Kad na to dodate kojekakve mediokritete iz sindikata, dobijete jednosmjernu ulicu!
    Zanima se samo – sad kad izmijene granske KU – ove, kad vam povećaju normu ( samim tim, i smanje plaću ), smanje dnevnice, povećaju obim posla, daju ravnateljima da određuju radno vrijeme kako im se prohtije, ukinu dodatke, smanje putne troškove, pitam se – hoće li to biti dovoljno da kažemo – E, SAD JE DOSTA?
    Šalim se, naravno, uopće se to ne pitam! Odgovor se već unaprijed zna!

  5. Otvorila sam prije nekoliko tjedana temu Zaduženja učitelja – specifikacija poslova na Forumu ovoga portala u Hrvatska – zemlja znanja. Na toj je temi 99 pogleda, nijedan odgovor. Navedeni poslovi u ovome članku o vilenjacima samo su djelić poslova u tzv. “ostalim zaduženjima” koji nam se pod tim nazivom nameću, jedan po jedan, i svake godine sve više.
    Tko nam je kriv kad to prihvaćamo. Dajte, pogledajte temu na Forumu ovoga portala. Možda možemo nešto učiniti.

  6. Slažem se estera.
    Bilo je mnogo događanja, a vremena na knap pa je zato tema koju ste otvorili ostala “prazna”. Bez brige, ima na forumu već otovorena tema o famoznim “ostalim poslovima” i već smo raspravljali te došli do zaključka da se svake godine sve više toga utrpava u tu kategoriju.
    Vjerujem da ćemo tu temu, kao i mnoge druge, još komentirati i vidjeti što možemo napraviti po tom pitanju.

  7. Nisam sigurna da li su mi promakli u popisu, ali ipak da se zna:
    – završni ispit (kod strukovnjaka)
    – ljetna praksa (u sklopu skole-staklenik i tome sl.)
    – administriranje kojecega (npr.CARNet-a,što ukljucuje stalnu nazocnost, a
    broj mob. mi je obicno u vrijeme godisnjih odmora ispisan na vratima
    skole 🙂 )
    ima jos toga

    Predlazem, da se objavi lektorirano i nadopunjeno izdanje dodatnih zaduzenja.

    Lp

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!