Sindikati najavili štrajk za srijedu, traže odgodu mature!

(Srednja.hr) Sindikati javnih i državnih službi su najavili štrajk za srijedu, a zbog toga traže i odgodu državne mature. Ukoliko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zajedno s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja ne predloži alternativu, čini se da će se državna matura morati odgoditi i to drugi puta u ovom roku.

Po svemu sudeći, u srijedu će ipak biti problema s pisanjem ispita državne mature. Jutrošnji posljednji pokušaj mirenja Vlade i 11 sindikata je propao, a prvi počinju štrajkati Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske te za maturante najvažniji, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Potonji sindikat je zbog štrajka zatražio odgodu mature.

Ravnateljica NCVVO –a: ‘Najviše mi je žao učenika’

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske obavijestio je javnost o neuspjehu pregovora i početku štrajka. Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja poručili su da u vrijeme štrajka neće obavljati poslove mature i zatražio da se, dok god traje štrajk, odgode svi poslovi mature.

Predsjednik sindikata Branimir Mihalinec je upozorio da će, ukoliko se svejedno pokuša provesti matura, NCVVO biti odgovoran za svu štetu koja nastane. Napomenuo je kako šteta neće biti samo materijalna već će biti i na štetu maturanata kojima će onda ispiti biti poništeni.

Ravnateljica NCVVO – a, Alenka Buntić Rogić, smatra da bi u slučaju štrajka – najveća šteta bila napravljena upravo maturantima. – Čekamo daljnja uputstva Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta. Najviše mi je žao učenika, jer im je prvo pomaknut hrvatski jezik, a sad bi mogli doći u opasnost termini pisanja engleskog ali i politike i gospodarstva, kazala nam je Buntić Rogić.

Sutra tijekom dana će se znati što je s maturom

Štrajku će se kroz narednih nekoliko dana priključivati i ostali sindikati, a cijeli štrajk će trajati do – ispunjenja zahtjeva. – Nema nikakvog dogovora koji bi išao ispod razine dostojanstva naših članova, kazao je danas Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata Hrvatske.

Štrajk će početi u srijedu,a kako postoji mnogo profesora koji su uključen u sindikat koji ulazi u štrajk, postavlja se pitanje na koji način će se provesti državna matura.

– Sutra tijekom dana moramo znati što će biti s državnom maturom. Sad ćemo vidjeti kad se dogovorimo s MZOS – om kako to provesti, kazala nam je ravnateljica NCVVO – a. Buntić Rogić također tvrdi da ukoliko će štrajk trajati tri dana, neće biti velikih problema. – Ako sindikati i budu štrajkali, nećemo probiti rok kalendara, već ćemo nastaviti maturu 12., 13. i 14. lipnja.;

Međutim napominjem kako je to samo jedna od opcija. Sutra ćemo se sve dogovoriti, zaključila je Alenka Buntić Rogić. Do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli dobiti objašnjenje Ministarstva obrazovanja o alternativnom planu koji imaju za maturante.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!