Vlada u školstvu ukida većinu dodataka na plaću

(Novi List) Obrazovni sindikati još su lani najavili mogućnost organiziranja štrajka pred kraj školske godine zbog TKU-a, sada im je Vlada dala podstrek prijedlogom rezanja prava

Unatoč najavama vlasti da plaće proračunskih korisnika u ovoj godini više neće dirati, zaposlenima u sustavu obrazovanja resorno ministarstvo namjerava ukinuti većinu dodataka. Znanosti, osnovnom i srednjem obrazovanju pristigli su prijedlozi novih kolektivnih ugovora. Zajedničko im je ukidanje dodataka na plaću od 4, 8 i 10 posto na godine staža. Ukidanje tih dodataka pogodit će stariju radnu snagu s 20 i više godina radnog staža. Ta tri prijedloga kolektivnih ugovora, na koje sindikati najkasnije za desetak dana trebaju odgovoriti, indikativna su. Naime, poznato da je da je Vlada sindikatima u javnim i državnim službama javno poručila kako je rezanje koeficijenata za tri posto zamjena za neuspjelo ukidanje dodataka od 4,8 i 10 posto. Odnosno, stvarao se dojam kako je vlast odustala od ukidanja tih dodataka. No, očito nije. A ako bez njih ostanu osnovno i srednje obrazovanje te znanost i visoko školstvo, ostat će i svi ostali zaposleni u javnim, ali državnim službama.

Prijedlozi novih kolektivnih ugovora, što ih je izradilo ministarstvo znanost, sindikatima su pristigli u pravi trenutak. Mobilizirat će njihovo članstvo uoči priprema za referendum o akcijama koje će 12 sindikata javnih i državnih službi provoditi u narednim mjesecima. Obrazovni sindikati još su lani najavili mogućnost organiziranja štrajka pred kraj školske godine zbog Temeljnog kolektivnog ugovora, sada im je Vlada dala dodatan podstrek prijedlogom rezanja prava u granskim kolektivnim ugovorima. Referendum na kojem će članstvo 12 sindikata javnih i državnih službi odlučivati o budućim akcijama održat će se od 12 do 15. svibnja. Obrazovni sindikati, pak, pregovore s poslodavcem, odnosno resornim ministarstvo trebaju započeti najkasnije do početka lipnja.

Osim dodatka na plaću za radnike s 20 i više godina staža, u vladinom prijedlogu kolektivnog ugovora za znanost i visoko školstvo predlaže se brisanje odredbe o naknadi za doktorat i magisterij, od 15 i osam posto, smanjivanje naknade za posebne uvjete rada, ukidanje naknada za troškove izrade doktorata, ukidanje obaveze ustanova da svojim asistentima pokriva troškove poslijediplomskog studija u cijelosti. Poslodavac u budućnosti nema namjeru brinuti o zdravlju radnika, pa predlaže brisanje odredbi o sistematskim pregledima.

Uništavanje školstva

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama jasno poručuje kako prijedlog izmjena kolektivnog ugovora za srednje škole za cilj ima uništavanje školstva. Ubuduće ni vlada ni resorno ministarstvo ne bi imali obavezu savjetovati se, odnosno tražiti mišljenje i prijedloge sindikata u postupku donošenja zakona i drugih propisa koji utječu na prava i obaveze iz rada i po osnovi rada. U srednješkolskom kolektivnom ugovoru predlaže se brisanje svih odredbi o radnim mjestima u srednjoškolskim ustanovama, kao i odrebi o obvezama nastavnika, stručnih suradnika i drugih zaposlenika u srednjoškolskim ustanovama. Brišu se i odredbe o plaći i uvećanju plaća, ustanove s otežanim uvjetima rada, umanjuju naknade za rad s učenicima s većim teškoćama u razvoju pri redovnim školama, ukida obveza zbrinjavanja eventualnog viška radnika, a brišu se i sve odredbe o zaštiti profesionalnih prava nastavnika kao i zaštiti dostojanstva zaposlenika.

Kakav je pomor u pitanju najbolje oslikava primjer osnovnih škola u kojima je kolektivni ugovor sadržavao 134 članka. Resorno ministarstvo Sindikatu hrvatskih učitelja poslalo je prijedlog koji sadrži svega 40 članaka. Učiteljima i nastavnicima ukida se 40-satni radni tjedan, ali i tjedna norma.

Gabrijela Galić

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!