30 posto prosvjetara misli da je Jovanović najgori ministar prosvjete dosad, 50 posto misli da su “svi isti”

Gotovo polovica prosvjetara ne vidi razliku između sadašnje i svih dosadašnjih prosvjetnih vlasti, dok od preostale polovice većina misli da je sadašnja vlast veća pošast za obrazovanje od dosadašnjih postava, kako u ministarstvima odgovornima za prosvjetu, tako i ostatku vlade. Rezultati su to ankete koja se na forumu portala i udruge “Nastavnici organizirano” provodila desetak dana, a u kojoj je sudjelovalo točno 200 ispitanika.

Na anketno pitanje “Koja vlada je dosad u prosjeku napravila više štete hrvatskom obrazovanju?”, 58 ispitanika (29%) odgovorilo je: “Vlada Zorana Milanovića s ministrom Željkom Jovanovićem”, njih 47 (23,5%) odgovorilo je: “Dosadašnje vlade HDZ-a”, dok je najveći dio, 95 ispitanika (47,5%), odgovorio da ne vidi razliku.

U pojašnjenju anketnog pitanja navedeno je da se pitanje tiče izričito obrazovanja te da se ne govori o “općem stanju u društvu” jer je ovdje riječ, prije svega, o stručnom pitanju. Također, naglašeno je da se pokuša usporediti prosjek djelovanja. Naime, s obzirom na to da je teško usporediti jednu godinu vlasti SDP-a s 20-godišnjom kataklizmom koju je za prosvjetu predstavljao HDZ, ispitanici su upućeni da pretpostave kakav bi bio rezultat ako bi se ovakvo “vladanje” nastavilo sljedećih 20 godina.

U anketi su sudjelovali samo dosadašnji članovi foruma. Naime, s obzirom na to da je poznata sklonost stranačkih mašinerija da manipuliraju internetskim anketama, u trenutku postavljanja ankete nove registracije na forum su onemogućene za vrijeme trajanja ankete tako da su u njoj mogli sudjelovati samo oni koji su se registrirali ranije. (Registriranje je sada ponovno omogućeno.)

Iako možda nekima statistički uzorak nije dovoljno reprezentativan, vrijedi napomenuti da se, od trenutka kad je anketi pristupilo dvadesetak članova foruma pa sve do trenutka zatvaranja, kad je došlo 200 odgovora, postoci gotovo i nisu mijenjali usprkos navijanju za jednu, drugu ili nijednu stranu.

Anketu, kao i raspravu koju je potaknula, možete vidjeti ovdje.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!