Za jedan napad na profesora učenik iz škole leti zauvijek

(Večernji list) Teže pedagoške mjere, primjerice ukor, strogi ukor za osnovne, odnosno ukor i opomena pred isključenje za srednje škole, izrečene učeniku trebale bi se prenositi iz godine u godinu u jednom ciklusu obrazovanja. To znači, ako je učeniku ukor izrečen u petom razredu osnovne škole ili prvom razredu srednje, pratio bi ga do završetka osmog, odnosno četvrtog razreda.

Kazna se ne briše

Sada, kad učenik završi razred u kojem mu je kazna, odnosno pedagoška mjera izrečena, ona praktički nestaje i u sljedećem razredu učenik može ponoviti svoje ponašanje zbog kojeg je prethodno kažnjen. Izrečena kazna morala bi umanjiti ocjenu iz vladanja, a ta ocjena trebala bi utjecati na opći uspjeh učenika, a samim tim mu umanjiti mogućnost upisa u željenu školu ili na fakultet. Osim toga, izrečenu tešku pedagošku mjeru treba upisivati u završnu svjedodžbu osnovne, odnosno srednje škole da profesori znaju kakav im učenik dolazi. Isto tako poslodavci bi iz takvih svjedodžbi učenika, primjerice srednjih strukovnih škola, automatski vidjeli je li završeni srednjoškolac, odnosno njihov potencijalni zaposlenik sklon nasilju ili nije. Također, srednjoškolci isključeni s nastave, odnosno njihovi roditelji plaćali bi polaganje razrednih ispita. Isto tako djecu koja su počinila teško nasilje nad svojim učiteljima trebalo bi zauvijek udaljiti iz sustava redovitog srednjoškolskog obrazovanja. Učenicima koji bi promijenili ponašanje kazna bi se mogla ublažiti.

Mjenjačem po profesorici

Takve promjene u izricanju pedagoških mjera predlaže Školski sindikat “Preporod”. – To je radikalan prijedlog, ali stvari su otišle predaleko i mislimo da se jedino tako problem može donekle ublažiti – objasnio je Željko Stipić, predsjednik Preporoda.

– Ako je učenik imao hrabrosti metalnim mjenjačem razbiti glavu svojoj profesorici, a takav smo slučaj imali, onda on nema što tražiti u redovitom obrazovanju – naglasio je Stipić. Prijedlog svojih pedagoških mjera jučer su poslali ministru obrazovanja Željku Jovanoviću. Stipić očekuje da Ministarstvo donese pravilnik prema ovom prijedlogu.

Irena Kustura

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!