Maturanti u školi snimili video u kojem glume dilere i orgijaju

(Večernji list) Zbog skeča snimljenog kako bi se prikazao na maturalnoj večeri, u kojem učenici jednog od četvrtih razreda splitske Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku glume narkomane i dilere, šmrču kokain i bacaju bombe, digla se neviđena prašina tako da je u srijedu na školska vrata pokucala i policija.

Njihov videouradak ima scenarij krimića: dileri dolaze u školu, donose drogu i uzimaju novce. Slijede scene orgijanja i šmrkanja na školskim klupama. Potom dileri shvaćaju da su umjesto novca dobili papir, vraćaju se i među drogirane učenike bacaju tromblonsku minu.

“Autori videa uzorni su učenici i sportaši”

Videouradak objavljen je na stranicama studija koji ga je snimio, nakon čega je ravnatelj zatražio njegovo skidanje s interneta, a neshvaćenim umjetnicima očitao bukvicu i pozvao roditelje.

– Potpuno je neprimjereno što su takav sadržaj snimali u školi, to je za svaku osudu. Nitko nije znao da to rade. Razgovarao sam s njima, bit će sankcionirani – kaže ravnatelj Marin Tvrdić kojemu je žao zbog antireklame škole.

– Mi u školi nemamo problema s drogom, a i autori ovog videa uzorni su učenici i sportaši. Kažu da su se htjeli izrugati, ali izvedba im je bila više nego nespretna. Kada sam ih prvi put pozvao, mislili su da pretjerujem i da je njihov rad fora, ali onda je objavljen na jednom portalu pa je i policija došla. Sada im je krivo, posramljeni su i uplašeni – kaže Tvrdić i najavljuje kažnjavanje nekom od odgojnih mjera.

U splitskoj PU potvrđuju kako istražuju autore neprimjerenog školskog videa. Neslužbeno, momci su punoljetni i nisu prekršili zakon.

Autor: Slavica Vuković

1 Comment

  1. I tako je jedan kreativan čin postao problem pa se ravnatelj škole, umjesto da stane uz svoje odlične učenike, požurio ograditi. Problem je u tome što su učenici, umjesto da nešto razbiju, opsuju i omalovaže, nešto s t v o r i l i!

    Video se nažalost ne može pogledati, možda bi me i razočarao, ali vjerujem da su ga radili s mladalačkim žarom koji su odrasli davno zaboravili.

    Ponižavajuće je što su odrasli uspjeli u tome da djecu postide i uplaše umjesto da se njima ponose: „Sada im je krivo, posramljeni su i uplašeni – kaže Tvrdić i najavljuje kažnjavanje nekom od odgojnih mjera”.
    A trebala bi biti posramljena škola i školstvo, koji umjesto slobodnomislećih budućih odraslih ljudi, nastoji stvarati robote-poslušnike.

    U Slobodnoj dalmaciji je uz vijesti objavljen je i vrlo važan komentar dr. sc. Zlatka Miliše te malo bolje razjašnjeno da splitska policija zapravo ispituje jesu li autori filma oštećeni, a ne jesu li oni počinitelji kakvog kaznenog djela:

    “Prof. dr. sc. pedagogije i dipl. sociolog Zlatko Miliša kaže da se radi o situaciji da mladi upućuju na problem, a ispalo je da su oni problem.
    -Mlade ne bih kritizirao, niti bi ih optuživao za takav uradak. Na osnovi brojnih iskustava tvrdim da su filmom pokazali ono što vide kao problem na ulici i oko škole, a o čemu se u školi ne priča u smislu otvorenog dijaloga. Osim na satovima razredne zajednice, u školskim programima nije napravljen prostor da se s učenicima razgovara na temu šireće destrukcije i autodestrukcije, kao i problemu zašto je nasilje postalo zabava za jedan dio mladih – kaže Zlatko Miliša, te nastavlja:
    – Učenici su tim uratkom željeli ukazati da društvo ne reagira na probleme. To je apel vodstvu škole, lokalnoj prosvjetnoj vlasti i socijalnim nojevima u Vladi koji ništa ne rade kako bi mladima odgovorili na pitanja. Mladima smo dali samo ulicu, pa se čudimo na njihove filmove. No, bez obzira na to što objavljivanje takvog filma zakonom nije dopušteno zbog maloljetnika, trebalo bi ga poslati u Vladu da oni gore vide na što mladi apeliraju – kazao je sveučilišni profesor Miliša i učenicima 4.b razreda Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku poručio: “Svaka čast! Imate podršku.”

    Je li skeč na internetskom portalu objavljen na štetu maloljetnika koji u njemu glume, utvrdit će splitska policija. Kako su nam kazali iz PU splitsko-dalmatinske, nakon što provedu izvide, o utvrđenom će obavijestiti nadležno državno odvjetništvo.”

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!