”Preporod” ide u štrajk 29. studenog

(Zagreb Online) Sindikat učitelja u osnovnim i srednjim školama se složio s „Maticom“ te idu u zajednički štrajk dok im se ne vrati uredba 3, 5, 7 i 9.

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu ‘Preporod’ održali su konferenciju za novinare na temu “Štrajk – odgovor na smanjenje plaća nastavnicima”, odnosno o položaju prosvjete nakon donošenja Državnog proračuna za iduću godinu, nepopustljivom stavu Vlade u kolektivnim pregovorima te štrajku kao legitimnom odgovoru “Preporoda” na smanjenje plaća.

Na konferenciji je tako predsjednik sindikata Preporod – Željko Stipić istaknuo kako je državni proračun, naime ovaj zadnji, opasan te je izrazio nezadovoljstvo time što su samo njima u prosvjeti smanjene plaće, a to je 1/5 uštede.

”Reče jedan sindikalni čelnik, ovih dana, da je to zapravo jedan depresivan proračun”, rekao je Stipić komentirajući kako mi svi svjedočimo jednom Sizifovom poslu vlasti koja pokušava javnu potrošnju smanjiti do neke prihvatljive razine, dodao je: ”ali isključivo u dijelu koji se odnosi na jedan mali segment te javne potrošnje, a to su plaće u državnim javnim službama”. Rekao je kako je jednom prilikom ”upozorio gospodina Linića kako se cjelina ne može riješiti tako da prčkaš po jednoj petini”, napominjući kako plaće svih zaposlenih u državnim i javnim službama iznose jednu petinu javne potrošnje: ”koliko god tu ‘prčkali’ nećete riješiti one ključne probleme poput deficita od deset milijardi kuna, odlijevanje novca gdje nebi trebalo, financiranje onog što nebi trebalo i tome slično”.

Stipić je istaknuo kako od smanjenja u obrazovanju, najviše brinu ona koja se odnose na plaće zaposlenih.

”136 milijuna kuna u osnovnom i 146 milijuna u srednjem školskom, samo po sebi je razlog za zabrinutost” rekao i zapitao se što to ministar Jovanović namjerava učiniti: ”namjerava li nam uzeti četiri, osam i deset posto, namjerava li nam uzeti skromnu naknadu koju dobivamo radeći s djecom koja se školuju po prilagođenom programu, namjerava li nam uzeti dodatak koji se odnosi na rad u školama od posebne skrbi”. Radi se o Vladinoj odluci da im se smanje plaće za tri, pet, sedam i devet posto.

Stipić je upitao: ”za koliko bi to jedan nastavnik trebao raditi” te što zapravo namjeravaju ukinuti kad jednu plaću učitelja od 5.500 kuna čak 30, 40 ili 50 posto čine upravo ti dodaci na plaće.

Stručno usavršavanje drugi je problem koji Stipić, obraćajući se ministru Jovanoviću s pitanjima poput ”kako on to misli mijenjati programe, uvoditi nove sadržaje” kad se troškovi za stručno usavršavanje učitelja i nastavnika smanjuju te iz njih nije više ništa moguće realizirati.

Po pitanju kolektivnog pregovaranja, ovaj put nakon dugih niz godina neslaganja ‘Preporod’ je stao uz sindikat ‘Matice’ te zajedno idu u proces mirenja. Oba sindikata zastupa Danica Lisičar.

Zahtjevi preporoda su da se vrati 3, 5, 7 i 9 uredba, i ako se dogovor postigne, oni bi mogli pristati na novi TKU.

”Sindikat ‘Preporod’ će se pridružiti onim sindikatima koji nisu željeni potpisat niti TKU, niti dodatak” rekao je Stipić.

Rekao je i kako su u Preporodu zadnjih pet mjeseci pokušavali učinit sve, ”sve što smo znali i umili postavili smo kao nultu točku u kolektivnim pregovorima, no problem nismo uspjeli riješiti do današnjeg dana”. Dodao je kako njima kao sindikatu ne preostaje ništa drugo već ono zadnje sredstvo sindikalne borbe – štrajk.

”Iako ćemo mi štrajkati isti dan kao i naše kolege iz Matice, naš isključivi razlog ovome štrajku je sporost aktualne vlasti u rješavanju problema smanjena učiteljskih i nastavničkih plaća” rekao je Stipić te se zapitao hoće li, kada i kako problem učitelja biti riješen.

U štrajk se ide 29. studenog od sedam odnosno osam sati, ovisno o tome kako u kojoj školi nastava počinje, do 13 sati, tako da djeca mogu očekivati kako taj dan neće biti škole.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!