Bivši ravnatelji Trgovačke škole osuđeni na godinu dana zatvora

(Glas Slavonije) Stanko Petrović i Nada Krolo, bivši ravnatelji Trgovačke i komercijalne škole u Osijeku, osuđeni su pojedinačno na šest mjeseci bezuvjetnog zatvora.

U prva dva suđenja, u kojima su bili oslobođeni, Vrhovni sud RH je po žalbama ukinuo presude te predmet svaki put vratio na osječki sud. U trećem suđenju, prema nalogu Vrhovnog suda, sudsko je vijeće bilo izmijenjeno i njime je predsjedao sudac Darko Krušlin. Prema optužnici, Petrović je poticao na zloporabu položaja i ovlasti ravnateljicu škole Nadu Krolo koja mu je omogućila isplatu 473.333 kune na ime povlaštene otpremnine. Otpremninu je Petrović trebao dobiti na osnovi otkaza kao organizacijski višak u Trgovačkoj školi. Da nije bilo otkaza, njegova otpremnina bi bila mnogo manja. Otpremnina je i visoka jer je Petrović imao plaću višu od deset tisuća kuna.

O tome kako je cijeli slučaj otkriven posvjedočila je pred sudom Sofija Glavaš, bivša načelnica prosvjetne inspekcije u Osijeku. Ona je potvrdila da je 2008. dobila anonimni telefonski poziv u kojem je obaviještena kako se Stanko Petrović hvali po gradu da si je sredio otpremninu.

– Na to nisam prvo reagirala. No, ubrzo su stigla još dva poziva. Znala sam da odlazi u mirovinu te da je riječ o najdugovječnijem ravnatelju neke škole. Bilo mi je sumnjivo što je trebalo biti isplaćeno 470 tisuća kuna otpremnine. Prvo sam nazvala tajnika Trgovačke škole koji mi je sve potvrdio, a tada sam uputila inspektora u školu. Bila sam iznenađena činjenicom što Stanko Petrović nije izabran za ravnatelja škole jer je dobio nagradu za životno djelo te da je na kraju postao višak, kazala je bivša načelnica prosvjetne inspekcije u Osijeku.

I za sud je bilo nelogično da Petrović dobije otkaz pred mirovinu i to u školi gdje je ukupno proveo 42 godine radnog staža. Obrazlažući presudu, sudac je podsjetio na to da su obrane okrivljenih išle u pravcu kako su bili u pravnoj zabludi o tome da se otpremnina može isplatiti u visini gotovo pola milijuna kuna. Sud je utvrdio da školskoj komisiji nije prijavljena činjenica da Stanko Petrović nije prošao na natječaju za ravnatelja te da u Trgovačkoj školi jednostavno nema za njega radnog mjesta. Prema zakonu, bilo bi mu pronađeno zamjensko mjesto na kojemu bi dočekao mirovinu do koje ga je, prema tadašnjem zakonu, dijelilo samo šest mjeseci. Umjesto toga, uručen mu je otkaz te je stekao pravo na povlaštenu otpremninu.

– Izrečena je minimalna kazna zatvora jer je djelo ostalo u pokušaju – pojasnio je sudac Krušlin.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!