MARŠ NA VLADU Kraj povlasticama ili kraj socijalnoj državi?

(Jutarnji list)
piše: Jelena Lovrić
Sindikalni prosvjedi iznad očekivanja, reakcija Vlade ispod očekivanja – to je saldo jučerašnjeg marša tisuća nezadovoljnika, mahom prosvjetnih radnika, ulicama Zagreba.

Prve ozbiljne protuvladine demonstracije u mandatu premijera Milanovića brojnošću su nadmašile sva očekivanja. Što dokazuje da je potencijal socijalnog nezadovoljstva u Hrvatskoj vrlo visok te valja računati na njegove ulične manifestacije. Vladi je poslana vrlo jasna poruka da je vrijeme socijalnog mira okončano.

Tisuće ljudi vjerojatno nisu izašle na ulicu samo iz sebičnih interesa, kako bi obranili božićnice i regrese. Izašli su jer se generalno protive Vladinoj politici prekomjernih i socijalno neizbalansiranih restrikcija. Kukuriku vlast optužena je za izdaju socijalne države, izbornih obećanja i socijaldemokracije.

Nije neprirodno da najveći otpori dolaze iz skupina koje nisu najugroženije, koje, dapače, imaju sigurna radna mjesta i plaće. Sociolozi znaju da se pobuna ne rađa tamo gdje je najgore. Prosvjetari ne žive pod ucjenom otkaza – kao radnici u realnom sektoru – pa im je bezbolnije dizati se u prosvjede. Usto, aspiracije su im veće, socijalni očaj manji. I, treba računati na to da znaju biti žilavi protivnici.

Vladina je reakcija na sindikalne prosvjede ispod očekivanja iz više razloga. Posve je neprimjerena premijerova diskvalificirajuća poruka da se galamom ništa ne postiže. Milanović bi morao prvo neke svoje najbliže suradnike poučiti neka se stišaju jer im se larmanje obija o glavu.

Gruba je retorika dopustiva demonstracijama, ali ne i šefu Vlade. Pogrešna je i policijska zabrana korištenja razglasa i transparenata na Markovu trgu, čime se prosvjed htjelo pretvoriti u zbor nijemih.

Glas su im pokušali isključiti valjda da se mir u Banskim dvorima ne bi remetio. Ali koji je onda smisao otvaranja Gornjega grada za masovke? Vladi mora biti jasno da spokojapod njenim prozorima više nema. Otvorena je sezona socijalnih prosvjeda, a koliko će oni biti dramatični, ovisi i o tome hoće li ih vlast htjeti čuti.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!